RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Відомі чернівчани розповіли, як зустрічали Різдво Христове у дитинстві, і як святкують зараз.

Павло ДВОРСЬКИЙ, народний артист України, співак:

«Був великий сніг, була містика»: відомі чернівчани розповіли, як їхні родини зустрічали Різдво


– Це одне з найсвітліших свят для мене. Готувалися в нас до нього заздалегідь, привчаючи до посту, коли ми не вживали жирної їжі і робили тільки добрі справи. Пам’ятаю, сестри вечорами вишивали, ми всією родиною повторювали слова відомих колядок. На Святвечір було прийнято, що діти розносили святу вечерю бабусям, дідусям, одиноким, вдівцям. На Різдво після служби в церкві збиралися всі рідні за столом, потім була коляда, тато грав на гармошці. З друзями ми йшли снігами і колядували по селу, нас частували яблуками та пряниками. Зараз, хоч батьків немає, ми намагаємося не зраджувати давнім традиціям і збираємося на Різдво у колі рідних. Так само колядуємо та молимося…

Степан МЕЛЬНИЧУК, ректор ЧНУ:

«Був великий сніг, була містика»: відомі чернівчани розповіли, як їхні родини зустрічали Різдво


– У дитинстві готувалися до цього свята особливо. Всі страви були пісні, під скатертиною ставилося сіно, ми колядували. Мама всі страви робила у печі, а вони дуже відрізняються від сучасної їжі, було смачніше. Перед тим, як сідати за стіл, розносили вечерю на пам’ять за померлими рідними, сусідами. Потім ми сідали їсти. Це був щорічний ритуал і така атмосфера панувала у кожному домі. Зазвичай був великий сніг, була якась містика. Зараз це звучить, як казка, але це була наша дитяча реальність…

Саша БУЛЬ, музикант:

«Був великий сніг, була містика»: відомі чернівчани розповіли, як їхні родини зустрічали Різдво


– У дитинстві це свято я здебільшого відзначав у бабусі. Там було все канонічно: кутя, 12 страв, коляда. Тепер дедалі рідше вдається відпочити в цей час, бо здебільшого гастролюю країнами Європи, де святкують католицьке Різдво 25 грудня, а тому частенько доводиться працювати 6 та 7-го січня
Проте, якщо таки вдається залишитися вдома, то Різдво це однозначно родинне свято. І не важливо скільки страв, важливо, щоб усі були разом.

Олександр ФИЩУК, голова ОДА:

«Був великий сніг, була містика»: відомі чернівчани розповіли, як їхні родини зустрічали Різдво


– Дуже чекаю Різдва і стола з 12-ма стравами. Тоді приходять діти з внуками і святкуємо разом. У дитинстві мама готувала всі 12 страв так, як диктує це давня традиція. Не обходилося без коляди, без молитви. Пам’ятаю, як сильно діти чекали святкового стола, бо перед тим була традиція суворого посту.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: diana_vataman
6-01-2017, 13:57
Коментарів 0 Переглядів 1 643

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.