RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Хай мене виносять разом з диваном!»: квартиронаймач спочатку дозволив жити родині з Чернівців, а тепер хоче їх виселити


Двадцять років Мірча Гринчук разом зі своєю сім`єю проживав в однокімнатному помешканні на вулиці Демократичній в Садгорі в Чернівцях. В 2014-му році з`явився інший, основний квартиронаймачз вимогою звільнити житлову площу. Чоловікові, інвалідові ІІІ групи, та двом онукам сиротам немає куди йти, і виселятися вони відмовляються.

Понад два роки ця справа тягнеться в суді, в кількох інстанція нинішні мешканці програвали. А ввечері, 25 жовтня, сім`ї Мірчі Гринчука прийшло повідомлення, що вранці наступного дня їх виселятимуть з помешкання.

"Вони хочуть виселити їх до рішення суду, бо знають, що не праві, – стверджує адвокат родини Богдан Фокій. – Ситуація двояка: не можна повністю говорити, що вони незаконно діють, але має бути дотримана процедура сьогодні. Взагалі-то, рішення вступило в силу і підлягає виконанню, але треба дати людям можливість скористатися своїми правами. Виконавець має враховувати, що один із боржників, Мірча Орестович, – інвалід ІІІ групи, часто хворіє. Це є поважна причина, тому ці виконавчі дії доцільно відкласти хоча б на десять днів, так як це передбачено законом. Не треба поспішати, цих два дні нічого не вирішують. Куди мають йти люди з речами в таку погоду? Треба піти їм назустріч", – каже.

Він додає: з М. Гринчуком проживають двоє його онуків – Ельміра та Річард, які, хоч і повнолітні, але є сиротами, тому не мають куди йти. З родиною в цьому помешканні проживають ще двоє людей, які не є відповідачами у справі. Тому ні поліція, ні виконавець не мають права їх чіпати, хоч вони і живуть тут без правових підстав.

Адвокат стверджує: ще в 1996-му році році суд встановив боргові зобов*язання основного квартиронаймача даного помешкання Андрія Сербіна. Він позичав чотири тисячі доларів у покійної дружини Мірчі Гринчука Олени і не повернув, і сам, як основний квартиронаймач дав дозвіл на вселення Олени Гринчук та її сім`ї в цю квартиру. "Тобто суди встановили факт, що вселення відбулося з дозволу основного квартиронаймача, і це підтверджують свідки, і в той же час суд виселяє цих осіб як таких, які самовільно вселилися в дану квартиру", – каже він.

Андрій Сербін говорить: якби суд вирішив, що квартира залишається родині Гринчука, нічого проти не мав би і залишив би цю справу. Але є відповідне судове рішення, а його треба виконувати.

"Вони мене виселяли і не питали, куди я піду, сказали: "Вийди з хати". Така ситуація в мене склалася, що я звільнив (квартиру, - авт.) за дві години. Боявся за дітей. В мене було тяжке фінансове положення, я не міг цим займатися. А тепер діти мої оженилися, хочуть свій дім мати. Отака ситуація, маєм своє відсудити, –каже А. Сербін. – Перед тим, як подавати в суд, ми прийшли "полюбовно" до них і я сказав: "Люся (Олена Гринчук, - авт.), на тобі гроші, звільняй квартиру". Вона сказала, що не хоче на ці умови йти. Тоді був касаційний суд, і вирішив, що квартира моя. І в 96-му році Садгірський суд вирішив, що квартира лишається за мною. Ми не прийшли нахально, щоб їх викинути. Я їх розумію по-людськи, що не мають де жити. Ну я нічого не порушую".

Об 11-й годині ранку, 26 жовтня, до будинку із А. Сербіним під`їхав адвокат, державний виконавець та поліція. Щоб двері не виламували, М. Гринчук погоджується відчинити.

Державний виконавець зачитує рішення про виселення та цікавиться, чи родина погоджується покинути квартиру добровільно.

"Я нікуди звідси не піду! – Заявляє пані Марія. – Куди ці сироти мають іти, на вулицю, в дощ? Хай мене виносять разом з диваном, я сама з хати не вийду!"

Адвокат родини приводить аргументи на захист, однак держвиконавець налаштований виселяти мешканців. Та з`являється проблема: не можуть знайти транспорт, щоб вивезти майно. А оскільки погодні умови не дозволяють залишити все на вулиці, обидві сторони "йдуть на мирову". Врешті-решт, домовляються зачекати два дні: 28 жовтня в Садгірському районному суді Чернівців відбуватиметься розгляд заяви боржників про відстрочку виконання рішення суду. В разі винесення позитивного рішення для нинішніх мешканців квартири, ті зможуть залишися там на осінньо-зимовий період. За словами адвоката, практика показує, що зазвичай відстрочка надається мінімум на три місяці.

Родина сподівається, що рішення буде на їхню користь. В інакшому разі, не знають, як жити далі. "Ми не маємо, до кого піти. До сусідів? Але скільки вони будуть нас терпіти? Грошей, щоб зняти квартиру, в нас немає. Будемо жити на вулиці", – додає онука Ельміра.

Повну історію читайте в номері "МБ" за 28-29 жовтня.

Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Марина Кавкало
28-10-2016, 09:19
Коментарів 0 Переглядів 4 893

Теги -

До них можна дістатися за допомогою спеціальної карти

Це заклад американської мережі швидкого харчування, що спеціалізується на стравах із курятини
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.