До Дня Незалежності мешканці Заставни зробили ювілейну – 20-ту відправку харчів у зону АТО.
Приготували майже 25 домашніх страв: голубці, домашню ковбасу, кров’янку, сало зі спеціями, фаршировані перці, заправку для борщу, малосольні огірки, передає кореспондент molbuk.ua
Подвір’я незмінної організаторки доброчинної акції Марії М’якоти заповнене коробками, відрами, банками із закрутками, смачно пахне домашнім хлібом. Тут злагоджено, ніби на конвеєрі, працюють десятки людей: чоловіки, жінки, діти. Кожен знає, що йому слід робити. На воротах майорить синьо-жовтий прапор, висять кульки.
– Нині у нас справді велике свято, бо ми вже 20 раз приготували домашні делікатеси для наших військових, які зараз перебувають на Сході. Приурочили цю ювілейну відправку до Дня Незалежності України. Нехай хлопці посмакують нашими стравами. Завтра наша їжа вже буде на передових позиціях, – каже Марія М’якота, яка керує всім процесом. – Цього разу – величезний асортимент, навіть не можу все згадати. Через теплу погоду страви довелося ся закривати в банки. Замащували цілодобово дуже багато печей. Останню з голубцями тільки-но розмастили. Частину грошей зібрали під час концертів заслуженої артистки України Наталії Май і фіналіста телешоу "Україна має талант" Олександра Кварти. До приготування страв долучилося дуже багато людей. Деякі приносили зі своїх городів, цибулю, часник, моркву, буряки, домашні закрутки.
Загальна вага свиней, які ми придбали, – 700 кілограмів. А ще купили 300-кілограмового бика. Домашню ковбасу робили за спеціальним рецептом – без часнику, на кмині, щоб довше зберігалася. Нафарширували багато перцю, накрутили наших фірмових голубців, зробили овочеве рагу, рибні тюфтелі, квасолю з реберцями, у відрах наквасили малосольні огірочки та капусту. Закоптили 300 кілограмів риби, 100 з яких дав мер Заставни. На прохання хлопців, уперше закрили у трилітрові банки 200 кілограмів червоного буряка, з якого вони зможуть варити борщ або робити салат. Перемастили чимало тортів. Приватний підприємець із Кадубівців привіз 400 хлібин, спечених на дровах, понад 600 булок із повидлом, багато іншої солодкої випічки. Дуже смачний круглий хліб у печах спекли жінки із Чунькова. Допомагали мешканці Дорошівців.
Пакувати банки у коробки допомагала подружня пара з Австрії: Галина Олексюк і Вайгерт Вольфганг. "Ми проживаємо у Відні. Але моя родина проживає на Буковині, – розповіла пані Галина. – Рік тому з розповідей родичів та Інтернету дізналися про мешканців Заставни, які готують домашні страви для українських бійців. Вирішили допомогти їм. Автобусами, які їхали на Буковину, передавали продукти, гроші, відра, посуд, велику м’ясорубку за тисячу євро. Дали кошти на заправку одного буса. Мій чоловік-австрієць вражений побаченим. Хоча він не спілкується українською, але знайшов спільну мову з місцевими".
Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
23-08-2016, 16:24
0
2 752