RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях безкоштовно можна вивчити румунську, польську і німецьку


Чи не найпопулярнішими‭ ‬зараз для вивчення‭ ‬у Чернівцях є румунська та польська мови.‭ ‬Лінгвістичних центрів та платних курсів‭ ‬чимало.‭ ‬Та мало хто знає,‭ ‬що є можливості для вивчення цих мов абсолютно безкоштовно.

"‬Мову можна вивчити за півроку‭"

Для знавців румунської мови та для початківців у науковій бібліотеці імені Івасюка з листопада проводяться безкоштовні мовні курси.‭ ‬Їх викладачка Галина ЯКУБЧАК каже,‭ ‬що мову реально вивчити тільки за півроку.

-До нас приходять як люди,‭ ‬які хочуть вдосконалии мову,‭ ‬так і ті,‭ ‬які починають вчитися з нуля.‭ ‬Спрямовані наші курси на розмовну румунську.‭ ‬Граматику не вчимо,‭ ‬хоча учні навчаються й читати,‭ ‬-‭ ‬розповідає‭ ‬пані‭ ‬Галина.‭ ‬-‭ ‬Ми проходимо абсолютно всі теми:‭ ‬тіло,‭ ‬сім`ю,‭ ‬квартиру,‭ ‬здоров`я...‭ ‬Кожного разу опрацьовуємо якусь тему і вчимо лексику до неї.‭ ‬Наступного разу ми вчимо зовсім іншу сферу,‭ ‬але обов`язково повторюємо і вживаємо попередньо опрацьований матеріал.‭ ‬Заняття досить інтерактивні і ефективні.‭ ‬За такий короткий час є люди,‭ ‬які вивчили мову на досить високому рівні.‭ ‬Та не‭ ‬забувайте,‭ ‬що викладач не може дати вам‭ ‬усього.‭ ‬Ми даємо поштовх,‭ ‬розвиваємо,‭ ‬направляємо у правильне русло,‭ ‬даємо нову інформацію,‭ ‬вдосконалюємо вимову...‭ ‬Навіть на практиці стараємося перевірити знання.‭ ‬Якось ми всією групою сходили в кафетерій румунського центру.‭ ‬Була умова‭ ‬— кожен має говорити румунською.‭ ‬Це хороша практика.‭ ‬Та все це буде марне,‭ ‬якщо ви полягатимете тільки на це.‭ ‬Треба вчити і працювати над собою і в позаурочний час.‭ ‬Тоді гарантую,‭ ‬що за півроку ви знатимете мову.

Пані Галина каже,‭ ‬що з україномовними людьми важко працювати.‭ ‬Деякі кидають навчання після‭ ‬однієї-двох лекцій.
-Румунська мова з романської‭ ‬мовної‭ ‬сім`ї,‭ ‬тому слав`янам важко її опановувати.‭ ‬Легше румунська дається тим,‭ ‬хто знає французьку.‭ ‬Нову мову завжди важко вчити,‭ ‬але,‭ ‬якщо захотіти,‭ ‬можливо все...,‭ ‬-‭ ‬впевнена пані Галина.

Лекції румунської в бібліотеці проводяться по середах в‭ ‬17.00‭ ‬і на вихідні‭ ‬(субота чи неділя,‭ ‬через тиждень‭)‬.

Також у науковій бібліотеці можна безкоштовно вивчити польську мову.‭ ‬Її викладають волонтери з Польщі.‭ ‬Заняття проходять по середах‭ ‬із‭ ‬12.00‭ ‬до‭ ‬13.00‭ ‬початківців,‭ ‬і з‭ ‬13.00‭ ‬до‭ ‬14.00‭ ‬для тих,‭ ‬хто вже знає мову.‭ ‬Навчання проводиться у формі вискусії.‭ ‬Вікових обмежень немає.‭ ‬І румунську і польську можуть вивчати як дорослі,‭ ‬так і діти.

Навчання для студентів і викладачів

Спеціальна програма по вивченню румунської мови вже другий рік діє при університеті,‭ ‬на кафедрі румунської філології.‭ ‬Леції проводить‭ ‬асистент Сучавського університету‭ "‬Штефан чел Маре‭"‬ Джина Пуйке.

-Лекторат організовується для студентів і викладачів безкоштовно.‭ ‬Поки що лекції проводяться у звичайній університетській аудиторії,‭ ‬та зараз готується спеціальний лінгвістичний центр,‭ ‬оснащений всією потрібною технікою,‭ ‬-‭ ‬каже‭ ‬лаборант кафедри румунської філології Мірєла ФЕДОРЯК.‭ ‬-‭ ‬Єдиний нюанс‭ ‬— для того,‭ ‬щоб ходити на ці заняття,‭ ‬треба знати англійську або французьку,‭ ‬адже Джина викладає румунську однією з цих мов.
На цих курсах можна вивчити румунську на рівні А і В.‭ ‬У вівторок з‭ ‬16.00‭ ‬до‭ ‬18.00‭ ‬викладається румунська для викладачів‭ ‬(рівень А‭)‬.‭ ‬У середу проводяться лекції для початківців‭ ‬із‭ ‬14.40‭ ‬до‭ ‬16.00‭ ‬та з‭ ‬16.00‭ ‬до‭ ‬18.00.‭ ‬У четвер‭ ‬із‭ ‬14.40‭ ‬до‭ ‬16.00‭ ‬викладається румунська для початківців.
Лекції проводять у‭ ‬6-му корпусі ЧНУ,‭ ‬16‭ ‬аудиторія.‭ ‬Запис у групи проводиться на кафедрі румунської та класичної філології‭(‬18‭ ‬аудиторія,‭ ‬тел.‭ ‬58-48-34‭)‬.

Студентів і викладачів ЧНУ на безкоштовні курси німецької мови запрошує‭ ‬центр‭ ‬"Gedankendach‭"‬.‭
Курс для початківців з Юліаном Шорром відбувається по вівторках‭( ‬о‭ ‬16.00‭ ‬ЧНУ,‭ ‬Корпус‭ ‬6,‭ ‬ауд.‭ ‬34-35‭) ‬і п'ятницям о‭ ‬14.00.
Крім того,‭ ‬також є курс‭ ‬Каті Бруннер,‭ ‬для тих,‭ ‬хто вже знає мову‭( ‬по понеділках о‭ ‬16.00‭ ‬,ЧНУ,‭ ‬корпус‭ ‬6,‭ ‬аудиторія‭ ‬34-35‭ ‬і по четвергах о‭ ‬16.00.‭)

Також у Чернівцях є можливість вивчення польської і німецької‭ ‬мов‭ ‬у‭ ‬"Літературному кафе‭"‬ (площа Центральна,‭ ‬10‭)‬.‭ ‬Курси безкоштовні,‭ ‬немає вікових і мовних обмежень.

-Cafe Einstein‭ ‬-‭ ‬це мовний клуб,‭ ‬де ви зможете почуватися вільно та невимушено,‭ ‬спілкуючись німецькою мовою.‭
‬Ви маєте можливість поспілкуватись зі своїми однолітками німецькою мовою на цікаві та актуальні теми,‭ ‬переглянути фільми,‭ ‬грати в ігри та просто весело провести час,‭ ‬-‭ ‬каже адміністратор кафе Руслан.‭ ‬-У такій же невимушеній атмосфері можна вчити і польську.
Німецький мовний клуб діє щочетверга з‭ ‬16.00‭ ‬до‭ ‬18.00.‭ ‬Польський дискусійний клуб‭ ‬– щоп‭’‬ятниці з‭ ‬16.00‭ ‬до‭ ‬18.00

Діана ВАТАМАН

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: diana_vataman
14-04-2016, 15:22
Коментарів 0 Переглядів 46 685

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.