RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Вночі буянять п’яні слони, а в сезон дощів - всюди змії, - чернівчанка про волонтерство в Непалі


Юна чернівчанка Ірина Джаламага завжди хотіла відвідати Азію. Найбільше за все дівчина мріяла про Індію, адже цікавиться тою культурою та релігією. Вона розуміла, що можливостей відвідати ті краї у неї нема, та весною 2014 року її мрія здійснилася. Правда, поїхала вона не в Індію, а в Непал.

Головне, не дивитися індійські фільми

-Я готувалася до цієї поїздки. Через знайомих дізналася про місіонерський інститут у Тернополі, який готує всіх охочих до таких тривалих поїздок та допомагає їх реалізувати. Нас було 5 людей в команді. В Індію можливості поїхати не було, проте нам запропонували Непал. Зізнаюсь чесно, ми навіть не знали тоді толком, де це (сміється,-авт). Саме слово "Індія" викликало більше емоцій, проте ми погодилися, - згадує Ірина.

-Там все інше: тварини, рослини, колір землі і, навіть, повітря, - розповідає дівчина. - Та, головне, не дивитися індійські фільми перед поїздкою. Краще переглянути якісь реальні відео, щоб зрозуміти, яке там насправді життя.

Ірина поїхала туди волонтером. Вона була вчителем у сільській школі для бідних дітей.

Вночі буянять п’яні слони, а в сезон дощів - всюди змії, - чернівчанка про волонтерство в Непалі


-Це була школа для бідних дітей. Я там мала викладати англійську, яку сама ж не дуже добре знала. Місцеві сміялися з нас, мовляв, "ви вважаєте себе такою розвиненою країною, а англійську мову ми знаємо краще". Окрім іноземної мови я викладала їм і всі решта предмети. Школа в них була бамбукова, підголи нема, тому у сезон дощів парти і стільці буквально були в болоті і падали, - пригадує волонтерка.

Дівчина каже, що основна ціль її поїздки було показати тим людям любов до них.

-Життя там зупинилося. Рівень не такий вже й низький, люди мають гроші, бо багато з них, як і ми, працюють за кордоном. Політика дуже схожа з нашою: держава у них взагалі не дбає про людей. Проте рік назад за 10 наших гривень у них можна було купити цілий пакет фруктів і овочів. Вони кажуть, що це нам важко жити, а в них все добре. Якщо наші люди певний час не ходять на роботу, то не мають на що жити. Вони ж за це не хвилюються, адже знають, що їсти їм завжди буде що. Там ніхто нікуди не поспішає, і вони щасливі, - каже Ірина. -Цінності у них інші. Наші люди все вкладають у комфорт, вони ж можуть жити у старій хижині, яка передалася їм від прадідів, проте біля хати в них буде дорога машина.

У Непалі існує кастова система. Люди низької касти будуть навіть зовні відрізнятися від представників вищої. Харчуються житлі Непалу рисом. Зранку в них обов`язково має бути на столі чай з молоком. Їхня коронна страва – "момо", - це як наші пельмені, тільки вони їх їдять із соусом.

-Я не шкодую, що потрапила у Непал, адже тут краще, ніж в Індії. Люди тут себе ведуть більш цивілізовано, мають відчуття гідності. Це народ, який дуже любить все своє, - каже Іра.

Вночі буянять п’яні слони, а в сезон дощів - всюди змії, - чернівчанка про волонтерство в Непалі


П`яні слони та багато змій у сезон дощів

-В Україні мало таких сіл. Там у нас було декілька аптек, своя лікарня, у якій в будь-який момент можна було приймати пологи. Зацікавило те, що будинки у них дуже яскравих кольорів, - розповідає Ірина.

Район, де жила Ірина, відомий своїми чайними плантаціями. Зовсім поруч знаходилися і джунглі.

-Якщо непальцям не вистачає грошей добудувати дім, вони можуть його просто перекрити бляхою. Це досить проблемно у сезон дощів. До речі, у цей час там масово розгулюють змії. Це дуже неприємно, та місцеві звикли, навіть малих дітей вчать, як їх вбити. Вони і у будинки можуть залізти. Ще одна проблема – дикі слони. Є такий сезон, коли у джунглях закінчується їжа. Як раз тоді місцеві збирають рис, а слони виходять в село за харчами. Також біля джунглів живуть люди, які гонять самогон. Вони кажуть, що слони сильно відчувають цей запас і виходять із джунглів. Якщо люди залишили самогон надворі – слони напиваються. Вони починають буянити, можуть хоботами щось розтрощити. Люди відганяють їх криками, звуками барабанів. Це в них своєрідне свято, повне цікавими ритуалами, - ділиться дівчина.

Вночі буянять п’яні слони, а в сезон дощів - всюди змії, - чернівчанка про волонтерство в Непалі


Ще одна з природних небезпек тих місцевостей – гори.

-Мені було страшно їхати в маршрутці, адже водії там їздять дуже швидко. Там серпантини, перегородок нема. Дуже часто люди падають. Це в них місцеве лихо, з яким неможливо боротися.

Пережила непальський землетрус

-В останній день мого перебування там я пережила землетрус. Це той самий землетрус на 7 балів, за розвитком подій якого свідкував весь світ. Я була дуже здивована, адже за час мого перебування там такого не було. Три дні ми жили на вулиці, постійні поштовхи. Проте люди і в такі моменти проявили свою доброту. Місцеві підходили до нас, годували, піклувалися. Та взагалі вони дуже добрі люди, гостинні. У них вважається цілком нормальним зайти до незнайомої людини в гості. Гостей вони завжди пригостять чистовою водою і нагодують. Сім`ї в них чудові, чоловіки поважають своїх жінок, дуже люблять дітей. Навіть у найбідніших родинах піклуються про те, аби віддати дитину у школу, - розповідає Іра. – Після заміжжя дівчина переїжджає до свого чоловіка, тому батьки, у яких є сини, стараються побудувати великі будинки. Найстарша дитина має лишитися з батьками, це в них закон. Це стосується і дівчат. Я знаю випадок, коли дівчина не змогла вийти заміж за свого коханого, адже не мала право покидати батьків. Хлопець, по їх традиціям, не може жити в дружини. Ось такі вони віддані традиціям. Взагалі, це такі люди, які ніколи не будуть скаржитися на своє життя. Вони вважають, що в них – найкраще. Нам багато чому можна було би повчитися у цього народу, - впевнена дівчина.

Вночі буянять п’яні слони, а в сезон дощів - всюди змії, - чернівчанка про волонтерство в Непалі


За рік перебування в Непалі дівчина встигла полюбити ту культуру. Дуже важко Іра акліматизовувалася після приїзду. Життя у багатоповерхівках і постійна біганина втомлювали її. Ірина впевнена, що колись поїде туди знову.

-Я дуже скучила за тими місцями. Коли я їх покидала, я вже думала про те, як повернуся назад.

Діана ВАТАМАН

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: diana_vataman
30-03-2016, 17:22
Коментарів 0 Переглядів 3 250

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.