RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Тушку", що замішаний у корупційному скандалі, через бюрократію не можуть звільнити з посади в Чернівецькій облраді. У "будинку з левами" екс-регіонала ледь не призначили головним лісівником Буковини. А в обласній поліції на керівній посаді працює людина, яку звинувачують у співпраці з "ДНР".

Із кожним днем кількість фактів "недолюстрації" збільшується, а ефективної роботи у сфері кадрових призначеннях звичайним громадянам не видно. Водночас експерти, що відстежують "очищення влади", із сумом констатують: люстрація на Буковині відбувається у напівтаємному режимі.

Атошники завадили призначенню на посаду екс-регіонала

Якби не активні дії громадськості, то мабуть би дочекався тишком-нишком свого призначення головним лісівником області колишній регіонал Віктор Яковець. Адже тільки після того, як група активістів із числа учасників АТО оприлюднила інформацію про наміри такого призначення, справа отримала розголос. Голова ОДА Олександр Фищук таки не погодив скандальне призначення, хоча на його адресу надійшов лист із Держагентства лісових ресурсів із пропозицією відповідного кадрового призначення.

"Ця особа визнана переможцем конкурсу, що проводило агентство, – розповів на брифінгу Фищук. – Але моя позиція не змінилася, як я казав і раніше, таку ж відповідь дав агентству – облдержадміністрація цю кандидатуру не погоджує".

А ось деталі справи з посадовцем облради Валентином Манілічем більш сумні. Екс-заступника голови облради, а нині начальника майнового управління ради, незважаючи на рішення сесії про недовіру, висловлену в грудні 2015 року, так і не звільнили з роботи, оскільки він перебуває на лікарняному і не виходить звідти. Посадовця, який замішаний у корупційному скандалі (йшлося про конфлікт інтересів), досі не можуть звільнити, і, схоже, він сам іти не поспішає.

Як відомо, після місцевих виборів восени 2015 року, коли новообрана рада мала приступити до роботи, тодішній голова облради Михайло Гайничеру швиденько "перевів" його своїм розпорядженням на посаду начальника управління щодо управління об’єктами спільної власності громади області.

Згодом нинішній голова облради Іван Мунтян у соцмережі повідомив, що в цій справі "певні кроки зроблені, механізм запущений, а про результат він повідомить згодом". Журналістка Надія БАБИНСЬКА, яка займається розслідуванням цієї справи, через два місяці звернулась повторно до Мунтяна – чи є якісь зрушення у справі.

Фіктивна люстрація: очищення влади на Буковині забалакали й утопили в тяганині


"Написала запит до облради. Через день мені зателефонували від помічника голови. Той розповів, що ще у середині січня голова Іван Мунтян скерував лист до прокуратури області з тим, щоб там дали оцінку законності розпорядження Михайла Гайничеру щодо переведення свого заступника на посаду начальника майнового управління. Помічник зауважив, що досі рада не отримала відповіді з обласної прокуратури", – пише журналістка у своїй публікації.

Бабинська повідомила, що прокуратура, у свою чергу, на її запит відповіла, що … лист від голови облради до них не надходив.

Посібник "ДНР" має посаду в поліції?

А ось у поліції Буковини, ймовірно, працює колишній поплічник бойовиків так званої "Донецької Народної Республіки". Блогер Михайло ШМОРГУН на своїй сторінці у соцмережі повідомив, що на сайті terror.in.ua він знайшов інформацію про те, що нинішній начальник управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування ГУ НП в області Володимир Майборос, перебуваючи у 2014 році на посаді начальника Волноваського районного відділу УМВС, співпрацював з бойовиками так званої "ДНР".

"Навесні-влітку 2014 року співпрацював із бойовиками (передача оперативних даних, збір інформації про проукраїнських активістів). Разом зі своїм заступником Вербицьким кришують пункти прийому металобрухту у Волноваському районі. Зі слів місцевих жителів, Майборос і Вербицький особисто піднімали прапор "ДНР" над райвідділком і прогулювались містом з колорадськими стрічками", – цитує сайт Шморгун.

Фіктивна люстрація: очищення влади на Буковині забалакали й утопили в тяганині


За словами речника обласної поліції Кароліни Соловей, за вказаною інформацією у главку призначено комісійне службове розслідування із залученням відповідних служб.

Водночас сам Майборос назвав інформацію, поширену в Інтернеті тиском збоку самих представників незаконної терористичної організації.

"Я працював начальником Волноваського районного відділу до всіх цих подій і після них, ще півтора року. З перших днів цього конфлікту я залишався вірним присязі, і діяв у рамках чинного законодавства. За це я і весь мій особовий склад були внесені у список ворогів "ДНР" - на сайті я є першим у списку", - повідомив правоохоронець.

Найефективніша – "смітникова" люстрація?

Експерти, які аналізують хід виконання закону "Про очищення влади", констатують – люстрація в області відбувається у напівтаємному режимі. Так, громадська організація "Комітет виборців" звернулась із запитами в прокуратуру області, СБУ, ДФС, ОДА та поліцію щодо того, скількох посадовців у зазначених відомствах "люстрували".

"За результатами розгляду документів і перевірок, звільнили менше 10 відсотків службовців. Це у всіх органах, куди ми зверталися", – повідомив заступник голови організації Ігор Баб’юк.

А якщо без відсотків, то більш ніж за рік загалом у всіх цих структурах спромоглися звільнити лише дев’ятьох людей. І якщо управління СБУ в області, пояснюють у "Комітеті виборців", зі зрозумілих причин не надало прізвищ люстрованих осіб, то з фіскальної служби експерти відповіді взагалі не дочекалися.

"Єдине, ми користувались тими джерелами, які є на офіційному сайті ДФС. І також ми отримали інформацію з прокуратури області, де зазначено, що троє працівників були звільнені, – додав Ігор Баб’юк.

Фіктивна люстрація: очищення влади на Буковині забалакали й утопили в тяганині


Схоже, що попри всі наміри влади та громадськості цивілізовано провести процес люстрації посадовців, найбільш ефективним способом очищення влади досі залишається народне невдоволення та демонстрації із залученням альтфатерів.

Цифра

9 осіб звільнили з посад у органах влади області у рамках закону про люстрацію.

Микола КОБИЛЮК

Фото Миколи Кобилюка і Василя Салиги
Редактор: Микола Кобилюк
19-03-2016, 10:11
Коментарів 0 Переглядів 2 637

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.