RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Відомому цимбалісту Івану Кавацюку з Чернівців виповнилось 55 років

Відомий цимбаліст Іван Кавацюк відзначає своє 55-ліття Він музикант – з діда-прадіда. Його віртуозна гра на цимбалах і чарівний голос Оксани Савчук злилися у неповторний дует "Писанка". Вони виступали і на найпрестижніших сценах, і в холодних сільських клубах. А зараз співають для бійців АТО, аби підняти їхній патріотичний дух.

Іван Кавацюк досі грає на батькових цимбалах.

"Ці цимбали я ще змалку бачив у нашій хаті, дивився, як батько їх налаштовує. Це була моя перша іграшка, яку я дуже любив, – сміється музикант. – Інструмент довелося реставрувати, бо він вже досить старий. Траплялося, що під час концерту струни рвалися. Мій дід був скрипалем. Його сини також грали на музичних інструментах: мій батько – на цимбалах, дядьки – на бубні та сопілці. Це була родинна капела. У селі казали: "Якщо на весіллі не грають Кавацюки, то це не весілля". Батько і дід дуже хотіли, аби я продовжив цю родинну традицію. І так Бог дав, що я став музикантом. Дуже шкодую, що не зміг записати гру мого діда. Це було щось неймовірне. Коли мені було десь п’ять рочків, дід якось сказав: "Ану, внучку, давай попробуємо разом заграти". Він грав на скрипці, а я – на цимбалах. Це був для мене найперший і найтяжчий екзамен.

У школі я грав у відомому на той час дитячому ансамблі пісні й танцю "Трембіта". Брав участь у зйомках фільму про "Смерічку". Тоді я вперше побачив Назарія Яремчука. Він взяв у мене палички й запитав, чи добре вони грають. Я від хвилювання лише махнув головою, що так. Через 35 років ми знову зустрілися з Яремчуком у філармонії. Я запитав: "Назарію Назарійовичу, а ви пам’ятаєте, як грали на моїх цимбалах?". А він відповів: "Я все пам’ятаю". Моє село Мишин взагалі славиться музикантами. У ньому є два народні артисти. Це звання, крім мене, отримав ще знаменитий сопілкар Василь Попадюк. Це батько відомого у світі скрипаля Василя Попадюка.

На сцені наш дует "Писанка" вже майже 26 років. Є деякі творчі надбання, якими можемо поділитися з людьми. Звання народних артистів зобов’язує нас до важкої праці. Ми ніби відкриваємо нову сторінку свого життя, – запевнив Іван Кавацюк. – Ще хочеться багато чого зробити. Нещодавно у Києві вийшло два нових альбоми народних пісень і різдвяних колядок у нашому виконанні. Зараз готуємо альбом духовних пісень отця Валерія Сиротюка, які користуються великою популярністю. Мріємо видати великий альбом із трьох-чотирьох дисків автентичних творів Буковини і Гуцульщини. Це пісні наших дідів і батьків. Дуже хочеться зробити альбом інструментальної музики, яку я зібрав за всі роки. А на Великдень прийдемо до людей з концертом і подаруємо їм буковинську писанку. Попереду – багато конкурсів і фестивалів по всьому світу. Хоча найбільше треба прислужитися нашим бійцям, які цього дуже потребують.

З досьє "МБ"

Іван Кавацюк народився 21січня 1961 року в селі Мишин на Івано-Франківщині, яке відоме своїми троїстими музиками. З п’яти років почав грати на цимбалах. Закінчив Дрогобицьке музучилище і Рівненський інститут культури. З Оксаною Савчук створили відомий дует "Писанка", який об’їздив із концертами багато країн. Записи музичних творів у їхньому виконанні занесено до золотого фонду радіо і телебачення України, фондів радію Ватикану, США, Канади, Австрії, Румунії. У 1997 році Оксані Савчук та Івану Кавацюку присвоїли звання заслужених артистів України, у 2015-му – народних артистів. Вони отримали найвище визнання Української греко-католицької церкви – медаль "Божої Матері". Нагороджені орденами "За заслуги" ІІІ ступеня та орденом княгині Ольги.

Повний текст розмови з Іваном Кавацюком читайте у "МБ" від 21 січня 2016 року.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Надія Будна
21-01-2016, 13:42
Коментарів 0 Переглядів 3 202

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.