У жовтні ріжуть грона пізніх сортів винограду для закладки на зиму. Зберігають свіжими до Нового року, як зимові яблука чи груші.
Про це пише "Газета по-українськи".
— Потрібен сухий підвал без грибків. Або місце, де сухо й градусів 15 тепла, — ділиться досвідом 40-річний Микола Скорейко, виноградар із села Кисилів Кіцманського району Чернівецької області.
Виноград на зиму зрізує ввечері. Він сухий. Вранці вологий від роси, перепаду температури з нічної на денну. Оглядає грона, відриває сухі чи тріснуті ягоди. Кетяги підв'язує шпагатом патика, який попередньо кріпить між двома стінами підвалу.
— Грона не мають торкатись одне одного. Загниє ягода — гниль перекинеться на всі сусідні. Можна закріпити на стіні карниз і почіпляти виноград на зажими, як штори чи тюль. Друзі-виноградарі розповідали, що пересипали в ящику сухим піском. Діставали взимку свіжісінький. Але теж тримали в підвалі. Я сам так не пробував.
На зиму ріжуть пізній сорт Аркадія, Молдова. Колір ягоди на тривалість зберігання не впливає.
4-11-2015, 08:52
0
2 252