
Хоч овочевий кошик українця влітку традиційно вважається доступним, ціни на базові інгредієнти борщу – капусту, буряк, моркву, цибулю, картоплю – можуть суттєво відрізнятися, залежно від регіону. В одних областях може обійтися трохи більше, ніж 180 гривень, в інших доведеться віддати понад 230.
Кореспондентка "МБ" побувала на ринку "Центральний" Чернівців і в декількох супермаркетах, щоб з’ясувати, які ціни на овочі для традиційної української страви.
"Дорожче, ніж на Закарпатті"
На прилавках ринку буряк коштує 35 грн/кг. Продавчиня, яка торгує овочами, зізнається, що буряк цього сезону дорожчий.
"Поки що везуть здебільшого з господарств області, і зберігати його складно, тому ціна тримається", – каже вона.
У супермаркетах можна знайти молодий буряк удвічі дешевше – по 16 гривень за кілограм, що дає змогу заощадити.

Капуста – ще один ключовий інгредієнт борщу – у Чернівцях коштує 25-30 грн/кг на ринку та 21 грн/кг у супермаркеті.
Картопля цьогоріч більш-менш стабільна у ціні – 30 грн/кг на ринку та 22 грн/кг у магазинах. Аналогічна ситуація з морквою – 30 грн/кг проти 21 грн/кг, відповідно.
Цибуля ж на ринку коштує 35 грн/кг, а в супермаркетах 20 грн/кг.
Продавці пояснюють: "Дешеву цибулю зараз знайти важко, бо сезон ще тільки починається".
Відтак на Буковині приготування борщу цього літа обійдеться приблизно в 201 гривню – дещо вище за середній показник в Україні.
Де найдешевший борщ?
За даними Держстату за липень 2025 року, найдешевше коштує борщ цього літа на Закарпатті. Тут овочевий набір обійдеться приблизно у 183 гривні.
Особливо низькою є ціна на капусту – лише 16,54 грн/кг, яка є найдешевшою в Україні. Буряк і морква тут також на нижньому ціновому рівні.
На другому місці за доступністю – Кіровоградщина, де борщовий набір коштує близько 185 гривень. Тут – найдешевша картопля в Україні (34,38 грн/кг), а також приємні ціни на цибулю й моркву.
Дешево можна зварити борщ також у Херсонській та Івано-Франківській областях – трохи менш, ніж за 190 гривень. При цьому на Херсонщині буряк коштує лише 24,64 грн/кг – один із найнижчих показників у країні.
"За кілограм буряка – понад 60 гривень"
У Києві, Київській, Черкаській, Сумській та Полтавській областях ціни коливаються в межах 200-210 гривень. Найдорожчий компонент у столиці – цибуля, майже 39 грн/кг.
Сумщина тримає дещо вищі ціни на картоплю – 51,56 грн/кг, що відчутно підвищує загальну вартість набору.
Найдорожчий борщ – у Запорізькій області, де набір обійдеться у понад 230 гривень. Причина – шалена ціна на буряк (64,76 грн/кг) та цибулю (58,84 грн/кг). Такі ціни у деяких регіонах виглядають як екзотика.
Також недешево доведеться зварити борщ і на Харківщині (понад 210 грн), а також на Волині – близько 218 грн. Саме на Волині капуста б’є рекорди вартості – 52,85 грн/кг.
Що впливає на ціни борщового набору
Різниця між найдорожчим і найдешевшим овочевим кошиком сягає понад 65 грн.
"Західні області зосереджені переважно на вирощуванні ягід і плодово-ягідних культур, зокрема суниці, малини та яблук.
Водночас ці регіони частково відчувають труднощі з логістикою через перенавантаження інфраструктури та значний попит на внутрішньому ринку, – коментує ситуацію аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка. – А центральні області залишаються традиційними постачальниками борщового набору, включаючи білокачанну капусту, моркву та буряк. Їхня роль особливо важлива в період міжсезоння, коли південна продукція ще не надійшла у повному обсязі".
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram