RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівці, які називають "кораблем толерантності", схоже, почали втрачати ознаки європейськості. А все тому, що ті депутати, які б’ються в груди, називаючи себе борцями за традиційні цінності й противниками корупції, семимильними кроками заводять наше місто в порожнечу, де рівень довіри до нас, як до громади, дорівнює нулю.

Ні, я зараз не про "шкурняки" і "дерибан" комунального майна, які вже стали синонімами до прізвищ окремих депутатів. Я про те, як міськрада легко з голосу депутата Анатолія Чесанова ухвалила рішення про заборону проведення у місті заходів ЛГБТ-спільноти.



"Це, може, порушує права людини, але суспільство до цього поки що не готове. Я, як православний християнин, категорично проти проведення гей-парадів. Хоча це, може, якась європейська позиція. Але в мене позиція – заборонити", – пояснив свою пропозицію пан Чесанов.

До речі, цей депутат уже не вперше потрапляє у скандал довкола встановлення обмежень учасникам ЛГБТ-спільноти. Торік, коли міськрада ухвалила сумнівне рішення про рекомендацію цій спільноті не проводити свої заходи у Чернівцях, Чесанов гордо на своїй сторінці у Facebook написав: "Так, я гонофоб". Ні, не гомофоб, а саме так, як ви і прочитали.

Та найбільший парадокс останнього скандального рішення про заборону фестивалю рівності – це подвійні стандарти наших обранців. Так, 23 травня на сесії вони дружно проголосували за заборону "гей-парадів" у Чернівцях, а вже наступного дня цілим скопом сходили у місцевий медіа-центр на публічний захід "Культура толерантності". Висновок, який тут напрошується, співзвучний із відомим давнім, але не дуже пристойним, анекдотом: "Або хрестик зніми, або труси одягни".

Що про цю ситуацію думають місцеві політичні експерти?

"Я вважаю, що це рішення є антиконституційним, і воно фактично порушує статтю "Вільні збори громадян", – вважає директор Буковинського центру виборчих технологій Ігор БАБ’ЮК. – У нас тривалий час існували положення, які регламентували порядок зборів громадян – визначені місця, завчасне повідомлення про мирні збори... Все це було визнано антиконституційним і було скасовано у судовому порядку. Тож гадаю, якби ЛГБТ-спільноти звернулися до суду щодо скасування цього рішення міськради, вони би, однозначно, виграли судовий процес. Адже це рішення, яке порушує конституційні права громадян. Нам може подобатися чи не подобається та чи інша спільнота, але якщо в Конституції України є вказівка про вільні збори громадян за інтересами, за напрямками і якщо вони не закликають до порушення державного устрою чи поширення комуністичних гасел та ідеології, то, гадаю, будь-які напрямки, які не заборонені, мають право збиратися і проводити мирні заходи".

"Звісно, такі рішення не додають європейськості місту, – каже політолог Олексій КАНДЮК. – Безумовно, толерантність і коректне ставлення до будь-яких соціальних груп є першою ознакою європейськості, яку дуже ретельно відстежують всі наші "донори" та іноземні партнери.

Є й інший момент – настрої у суспільстві, яке не готове сприймати сексуальну толерантність. Фактично, депутати просто намагаються грати на певному електоральному полі. Такими заявами вони піаряться, демонструючи, що вони – за "традиційні цінності", які кожен із депутатів розуміє по-своєму.
Варто розуміти, що насправді це спроба набрати електоральні бонуси, зважаючи на те, що в інших питаннях обранцям нічим похвалитися".

Щоправда, ці "електоральні бонуси" опосередковано, а то і прямо б’ють по кредитних та інших рейтингах міста, які ведуть міжнародні правозахисні та фінансові організації, а, відповідно, і по бізнесу тих, хто голосує за різні заборони. Але ж це ще їм треба усвідомлювати. А коли знань і світогляду бракує, то й запроваджують дикуваті "заборони".

Микола Кобилюк

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
5-06-2019, 12:01
Коментарів 0 Переглядів 2 513

Теги -
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.