RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Думав завершити посеред тижня. Бо залишилося ще дві партії , які, за даними соціологів, долають 5%-й бар’єр.

Та зачекав, кого висунуть партії мажоритарними кандидатами. Сподівання перевершили всі очікування. Чомусь згадалися слова Ліни Костенко: "Грядущий хам вже навіть не гряде. Уже він сам в грядуще нас веде".



Ви десь бачили країну, щоби опозиція в ній за суттю відрізнялася від влади – попередньої і нинішньої - лише кольором прапора, а за реноме – як щур від морської свинки. Обидва ж бо – гризуни. Вся справа – у піарі. Щоправда, він по-різному діє на різні групи виборців. Наприклад, на сході і півдні – "ЄС" - щур, а "Оппоплатформа" - морська свинка. На заході – навпаки. Раніше таку роль виконували інші спаринг-партнери – "Наша Україна" - КПУ, Партія регіонів – Об’єднана опозиція. Така діалектика. Українська. Або країн, що не розвиваються, а застигли в соціально-політичному болоті. Російською це соціально-політичне болото називається "безвременье". Українською звучить не так "смачно" - безчасся.

***

Так от. На цих виборах у нас теж є опозиція. Вірніше, те, що нею називається. Для проукраїнського виборця і навіть частини малоросів – це прокремлівське мракобісся і "агенти Путіна" - "Опозиційна платформа – За життя" та її менш вдалий (поки що) брат "Опозиційний блок".

Більш рейтингових "агентів Путіна" веде до парламенту сам його кум – Віктор Медведчук. Перед тим його зірковий час був у 2002 році, коли він нарізав на екранах телевізорів перець на кухні. Проект із нарізання перцю називався СДПУ(О). До соціал-демократії вона мала таке ж відношення, як морська свинка – до моря. Втім, завдяки телевізору, своїх 6% набрала.

З того часу безперервні революційні, міжкланові і родоплемінні політичні потрясіння відсунули Медведчука в тінь. Хоча, як дрібніший акціонер і партнер він засовував своїх то в Партію регіонів, то в "Батьківщину", то в проекти, які з великим гуркотом провалювалися, бо партійну касу крали ще на виїзді з Києва – ділили прямо на вокзалі.

Тепер же Медведчук відчув, що його час настав. Можливо, останній час. До речі, Медведчук дуже живуча політична тварина і один із небагатьох політичних бариг із тактичним і стратегічним мисленням. Тобто, в наших умовах він здатний прораховувати кроки на 3-5 років наперед. Чого не скажеш ні про "не наших", які продуділи свій базовий Донбас у дудки, ні про "наших" патріотів, завданням яких завжди було "здоїти" на бабло "не наших", але при цьому не втратити колір вишиванок.

Медведчук і його дивні попутники Рабинович, Бойко і Льовочкін із Фірташем глибоко чхати хотіли на ще більш нещасне і дезорієнтоване, ніж на заході, населення прифронтових Донеччини і Луганщини, а також інших регіонів сходу і півдня. Як і глибоко чхали на його проросійські чи малоросійські настрої, проросійську церкву, українсько-російський суржик, бажання миру за будь-яку ціну і ще більшої халяви, ніж її хочуть у Галичині чи Буковині. Вони –бариги. Навіть не бізнесмени, бо бізнесмен щось продукує. Бариги ж просто ділять те, що випало з рук інших бариг. В даному випадку з рук бариг-невдах із Партії регіонів, частина з яких опинилася в еміграції, а частина зібралася в маленькому акціонерному товаристві Ахметова "Опоблок". Просто "Опоплатформі" тимчасово більше пощастило. У неї є кнопка "Інтера", переконливий брехун Рабинович і вічно щось ремигаючий Бойко, трохи схожий за риторикою і рівнем розвитку на пізнього Януковича. Нічого цього в "Опоблоку" нема. Лише глухонімий Вілкул в окулярах – такий собі ботан із робітничих кварталів індустріального постсовка. А двох ботанів із підворіття східна Україна не витримає. Є вже Зеленський.

Загалом, всі тут при справах. Медведчук капіталізує звання "кум Путіна" в декілька років політико-бізнесових дивідендів. Рабинович вже все капіталізував у продаж розкрученої собою партії і місце у списку, а далі на все чхати хотів. У Бойка – зоряний час, бо особистий рейтинг дає змогу і підзаробити, і не опинитися в еміграції. Льовочкін – це як коричневий голландський слимак, який розмножився в Україні, бо вона бідна і пестициди їй не по кишені.

Тобто, тимчасовий такий союз орала, сапи, граблів, лома, сокири і лопати від снігу, які здатні заробити кожне на себе, але чхати глибоко хотіло не лише на тих, хто їх обере, в надії, що вони "вернуть все в зад", але й на партнера по цій дивній "агенції Путіна".

Хоча, не сумнівайтеся, як Путін дасть гроші на "правоє дєло", то їх теж вкрадуть. Ще на Хуторі Михайлівському. Що не може не радувати.

Як і не може не радувати і те, що глухонімий Вілкул на фоні цієї "зграї товаришів", що розбіжаться за першим же свистком чи то небезпеки, чи вигоди, і подальшого обвалу фантомного "Слуги народу" таки стане новим кон’юнктурним вождем біло-синього сходу. А його патрон Ахметов, у випадку чого, вже не дудітиме в дудки в Запоріжжі чи Маріуполі, а зробить як Коломойський у Дніпрі в 2014-му. Бо так можна додудіти і до молдовського кордону, а то і того гірше – до американського ФБР.

***

І остання з прохідних - вічно молоде і вічно юне біло-червоне братство. Дуже живуче і майже безсмертне. І все завдяки нашому політичному Дункану Маклауду – Юлії Володимирівні.

Саме так – ВО "Батьківщина" - це є класика українського політичного життя. Вірніше, класика і політичного, і взагалі виживання в країні, де немає партій, де немає ідеології, де не діють політичні і державні інституції, і де народ не має ні політичних цінностей, ні політичної культури, ні моральних принципів, ні відчуття потреби державності. Де все це є або сурогатом, або ерзацом, або блефом. Де кожен виживає, як може, але переважно за рахунок когось іншого. Де бабло стало змістом існування не лише економіки, але й політики, управління, освіти. культури, церкви, поліції, спецслужб і медіа.

Це – золотий час "Батьківщини" і золотий вік Юлії Володимирівни та тих, хто наче омели присмоктався до її рейтингу. Рейтингу, вибудуваного на обмані, брехні, маніпуляціях, обіцянках-цяцянках. І на щирості цього всього. І вірі вождя, що це правда. І вірі народу, що цей вождь говорить правду. І що саме цей обман, маніпуляції, брехня в обіцянки – і є сама свята правда. А всі люди, які під прапорами Юлії Володимирівни займаються виключно богоугодними, з благословення самого святого Петра, справами власного збагачення, розпилу громадського майна, розставлянням на посади своїх кумів і сватів, то є просто не дуже вдалі слуги цариці. Всі ці пуршаги, мунтяни і їх аналоги по всіх інших регіонах – це так собі. Це як їжа на шляху до комунізму – хто казав, що дорогою до нього годувати будуть.

До честі, Юлії Володимирівни, вона, як вождь цього ордену може легко і невимушено викинути з партії, чи з виборчого списку будь-кого, якщо вважатиме, що інформація про його богоугодні діяння зашкодить особисто їй. Всій білій, світлій, бідній і нужденній захисниці знедолених. Вічно знедолених. Бо Юлія Володимирівна в українській політиці з 1996 року й її виборчої базою весь цей час були і залишаються знедолені. І головне, що усіх це влаштовує – і Юлію Володимирівну, і знедолених. Феномен. А ви кажете, що нам нема чим хвалитися перед світом. Я би це навіть запропонував Книзі рекордів Гіннеса. Феномен, як у державі, що існує у безчассі, серед народу, що існує в цьому самому, але цим особливо не переймається, успішно діє і завжди перебуває при владо-опозиції партія "Батьківщина". Партія безчасся. Партія, що більше схожа навіть не на братство, чи секту, а на чернечий орден часів до початку секуляризації. Ну це коли назовні суцільне благочестя, абат чи абатесса всі у чорному, ченці чи черниці – весь день у молитвах, а за воротами – тисячі гектарів земель, лісів і сіножатей, набиті золотом і сріблом підвали і тисячі холопів, які за цим доглядають.

Такий вибір у нас на цих виборах. І завдання в них одне: щоби ми не здогадалися, що нас розводять. А друге – якомога на довше залишити все, як є, якомога на довше.

Але, як казав наш багаторічний мер, а нині депутат: "Все так не буде".

Олександр Мостіпака

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
1-07-2019, 11:12
Коментарів 0 Переглядів 3 252


За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Відсьогодні й надалі День української писемності та мови ми відзначаємо 27 жовтня

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Та чи такі вже вони "пекельні"?

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Хто цінує незалежність та свободу, підтримуйте ЗСУ!

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Щодня контролери викликають поліцейських до пасажирів
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!