RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Гражданє-товаріщі, не гайте часу. Гайда за баночками. Здавати пісяння і какання. Така в нас політічєска борьба. Пєтя і Вова, ви лучші баночніки.

***



Тиждень опісля виборів минув, шо єден день. Но як полєзно для народу. Народ заслинився, запінився, клацав зубами, косив ліловим глазом і прикусював язики у діскусіях, сварках, срачах і прочіх інтєрєсних мєропріятіях. Приміром, баба-кондукторка в рогатій євробляхсі, якою я їхав на роботу, всерйоз розмірковувала зі знайомою, чи відмінить Вова Зєлєнскій валідатори і шо ше сей сарака змінить. Після цього я поняв, шо наш народ – безсмертний. Раз прєзідєнт єму назначає і відміняє валідатори.

Ну а зо старим Пєтєю всьо понятно. Народу в смислі. Тіпа мільярдер, крав, таке як Янукович, войну не спинив, живе на віллах, їздить на машинах. Хоча, ше 5 років тому був мільярдер, файний газда, сам заробив і другим дасть, красти не буде, бо вже всьо має. А войни ше серйозної тоді не було. Отакі діла.

Вот і всьо: побєда консєрвів над баночками? Блог Мостіпаки


Загадочна українська душа, як та тиха українська ніч. Вопшим, потьомки. Як в тому анекдоті про ніч й інопланетян: "Йой, шо то таке в кущах – дві блищичі, великі круглі точки? Видий, інопланетяни з тарілки. Йду но знакомитися. Я, Йван, планета Земля… Я, кум Петро, сидю, какаю".

Ну і шо мені, як несознатєльному, но законопослушному громадянину робити в такому випадку? Шо я і зробив. І Вам раджу. Бо такий тренд. Як каже моя жінка, як ти не в Фейсбуці, то тебе нема. В смислі, як на базар за бараболями, то я є. А як не читаю актівістів, то мене нема. Сюр.

Но то я не про то. А про вибори. Опшим, пішов я. Но не на дільницю, а прєдчувствуя нові тренди, до тещі у подвал. Знав кіт, де сало лежит. Ой знав. Пішов і найшов. Ящичок такий. Картонний. З баночками від майонезу. Сторожинецького. Саме то, шо тра. Ну і вслід за цивілізаціонним вибором нашого народу – Пєтєю і Вовою, пішов здавати. Здав. Моча – без сахара, бєлка, мутностєй, лейкоцитів. Вопшим, ніби і не моча, а компот, чи шо.

Кал – ні тобі єц глистів, ні тобі вопши єц, ні мікроб, ні растітєльності. Гай, жінко, ти чим кормиш? Свитим духом, чи шо? Кров вопши. Одна жовч. Чорна і жовта. Всьо, як у древніх філософів і нашого народу. Вопшим, здорова тварина і шо саме главне, ше й живуча. Тепер си думаю, шо далі. Бо раз такий цивілізаціонний вибір перед нами, то і я мушу десь при нім бути. В тренді. То йду ше здам рентген, мазок, узі (зо своїм рушничком), кров на біохімію, ревмопроби, щитовидку і просто (кому тра друга плюс, обращайтеся). Бо після тої всьої наруги над собою вона мені вже й не тра так дуже, так шо пользуйтеся. І кандидати най то всьо здають.

Бо ше два тижні виборів, то шо робити? Шо робити, шо робити? Здавати і здавати. Ага ше на турніку можна підтягуватися. Кожний на свому. Но коли вже дійде до гри в шахи, то на місці Пєті я би емоціонально-істєрічєских рєшєній не приймав. Всьо таки шахи, Пьотр Алєксєїч, то тако трохи не наш коньок. Не патріотічєский. Вові Алєксандрічу воно всьо ж якось ближче.. Нам якось тако… В напьорстки би… Виманити врага на свою територію. Най вгадає, де шарік. Лошара.. Бо шарік то – тю тю. В рукаві...

Но баночкі, турніки, шахи, шаріки, хто краще спойот і краще станцуєт, то таке. Побєда не за ними. Побєда всьо ж таки за здоровим консєрватізмом. То єсть за закритими баночками з наповнювачами. Отой здоровий консєрватізм нас і спасьот. Або нє. Когось спасьот, а когось нє. Поки на його зміну не прийде здоровий модернізм. Тобто бажання всі баночки поскривати, перевірити содєржіме, випотрошити, не потрібне викинути, с’єдобне використати, а баночки деякі здати на вторсирйо, а деякі – у мусорний бак. Но тута такі діла, шо всьо наше товово – і національні лідєри Пєтя і Вова, і всі їх конкуренти, які тепер погналися, шо лошаді до обриву, до парламентських виборів, то всьо – консєрви.

***

Я шось таке придумав, як би то вам таке впарити, шо то таке є, аби вам жізнь медом не здавалася, але і шоби й не дуже той мед гім..ном пахнув.
Так шо начньом.

Пєтя – вождь і спасітєль Отєчєства – послідній і єдінствєнний. То така собі домашня здорова трилітрова банка, яку шкода викинути, бо нібито повна чи то тушонки, чи опеньок. Простояла вона вже п’ять років і си здула. Та так си здула, шо їсти ї вже страшно. Ботулізм вопшим. І порєдним гостям вже дати шкода. Хіба дальоким сєвєрним сосєдям – аб може віздіхали, а як виживуть, то си добре вс..уть. Но баночка ше всякі надєжди подає.

Вот і всьо: побєда консєрвів над баночками? Блог Мостіпаки


Тіпа воздух отравлєний часом іспускає, або в ній хтось дірку зробить і тушонка вже не виглядає так безнадьожно. І ми начинаємо вірити, шо як ї ше приперчити, переварити, перепекти, посолити, помастити, псові дати попробувати, то ше зайде з півлітров бурачанки. Думаючи, шо то там гім..но з бурачанков стане червонов рибов. Но. Кляті мікроби в банці не дають нам душевного спокою. Як тіко хтось в кришці зробит дірку і ми повіримо, що їсти можна, то ті мікроби кришку заліплять і вона си знов здуває. Біда. Коли її зірве нафіг повністю і то всьо з тушонки порозбігається, ми не знаємо. Отак і банку бережемо, і віримо, що то ше з’їсти можна.

Вова – це багатьох нас мєчта. Мєчта поміняти ту трилітрову банку чи то з тушонков, чи то з опеньками, на файного такого маленького польського тунца. З файнов етікєтков, в файній баночці з отимово хвостіком, шо сам си відриває і баночку відкриває.

Но. Географію в школі ми вчили тако собі, як Мітрофанушка. А посему не знаємо, шо в Польші ніякий тунєц не водиться, бо він там змерзне і стане тунцем відмороженим.

Вот і всьо: побєда консєрвів над баночками? Блог Мостіпаки


Шо то насправді не тунєц, а така собі зо штучної ферми рибо-біомаса у вигляді мнєса з риби. І на справжнього морського тунца воно похоже, шо мій пес на носорога. Но вкусно, файно, з хвостіком і блищите. І ми тако беремо, особливо наша європєйска молодьож, купляємо жмут салату, банку курудзи, трохи воливи і виходить фрумос. Салат такий. Без тунца, але з тунцом. Ні звідки нам то знати, шо в баночці, де тунєц, може бути схований не тунєц, а пісєц.

Таке жівотне біле, мохнате, з файними голубими витріщеними очима, яке приходить, по-перше, коли єго совсєм не ждьож, а по-друге, коли ти наскільки дурний і ослаблений своєю дурістю, що єму ніц ся не лишає, як тобою утоліть свій політічєско-гастрономічєкій голод. Но файний такий пісєц, як тунєц. Білий, мохнатий, з голубими очима… Гад.

Цьоця Юля – нє, ну то класика. Наша совєцька і національна класика. Хоча, при Совєтах вона була прямо тако зловлена і прямо тако там же у баночку закрита. А тепер, то таке – морожена, но з файним одним оком. Шо на вас си тако файно дивит.

Вот і всьо: побєда консєрвів над баночками? Блог Мостіпаки


Ніби просить з’їж (проголосуй за мене). Я така файна, красіва, м’якенька, смачненька, на всі случаї жізні пригодюся – і до барабульок, і до сто грамів, і до чорного хлібця, і до білого. Кілька в томаті. Класік. Всьо рядочками. Всі оченятками в один бік. Всі головками в один бік, а хвостиками в другий. Всі файно лежать і рівно. Всі шеренгами, рядами – повне єдиногласіє, єдіномисліє і єдіноначаліє. А зверху Сама. Сама важна, сама файна, сама рівна, сама вкусна, з самим блищичим і просящим оком – ну з’їж (проголосуй) мене. І ти то береш і хаваєш – і з чорним хлібцьом. І з білим. Бо ж та сама файна, що зверху – така файна, така апетитна, таке файне в неї око, такий жирненький хвостик.

То фігня, шо під нев всякі – і без ока, і без хвоста, і перемерзлі, і відморожені, і вопши одні кості, і трохи й з підгнилими пузами, і соли замало, і перцю забагато, а гвоздику вопши вкрали. Но то наше. Традіціоннне. Ше майже совєцьке. Вопшим, ностальджі.

Толік-полковнік і Ігорьок-гєнєрал. Нє. То консєрви на любітєля. То як старий армєйский паштет – ше з запасів Второй міровой. Вєчно молодой і вічно свєжій. І банка надьожна. З протівотанкової блєхи. Такої, що тілько штик-ножом. І то погнеться – китайська підробка, мля. І наклейка почті нова. Так шось там про сільну руку, чисту совєсть і намьок, шо то можна їсти всєгда, бо терміну придатності нема.

Вот і всьо: побєда консєрвів над баночками? Блог Мостіпаки


Вєчний запрос. І навіть смазка баночки почті нова – аб не чарчавєла. Но раньше баночка була єдна, а тепер їх стало дві. Запрос росте. На почті натуральне. То баночки шось почнут нам парити, як би то їх змішати до купи. Але си не змішєют. Бо в ни задачі разні – одна баночка, то сільна рука – для лохів-патрійотів, а друга баночка – то сільна нога – для ватних і вишиватних обіватєлів – тіпа всіх порву, всі сядуть, вєздє порядок – як тілько сожрьотє цю баночку, в якій перцю більше, а паштету – так собі – трохи рогів, трохи шкури. Но багато хто буде хавати. Запрос – на фейк-діктатуру – то другий етап після бардака і хаоса, шо охопить нас після того, як ми нажеремося або тушонки з ботулізмом, або схаваєм тунєц-пісєц.

Юра-міротворєц. Вот ето да. Єто тєма для любітєлєй отдиха у весьолих компаніях, з великою кількістю возліянія.

Вот і всьо: побєда консєрвів над баночками? Блог Мостіпаки


То, як така велика стара діжка з оселедцями, яких лишилося на дні. Діжка вже ними вонєє. А ше ними вонєє вся хата, погріб, город і стайня. І навіть голодна, зла і худа ряба свиня вже си від того відвертає, а кіт той вопши блює і в него розвинулася печіночна недостаточность. Но файна така компанія не особо перебірливих товаріщєй, вмочивши кілька сулій чого-небудь, по черзі ср..ками догори залазить до тої діжки і виловлює там закусь. Воно вже таке. На любітєля. Тожє вонєє, очі повилазили, животи пожовтіли, хребти міль погризла і навіть перець не помогає. Юшка мутно-буро-чорна, но оселедцями ся маса ше пахне. То єсть, тов давньов родінов, коли ті бочки продавали в сільмагах разом з гасом і вухналями. Вопшим, пока заходить. Пока є помнящі ту родіну.

Олєжік - чорті шо. Я би то не їв і не пив. Не знаю, як ви.. Продукт на любітєля. Як консєрви з морської капусти в совєцьких магазинах. Много, но мало хто бере, бо не знає, чи то можна їсти, чи то вітаміни для худоби. І чи то їй не за дорого.

Вот і всьо: побєда консєрвів над баночками? Блог Мостіпаки


Ото з тим, і ше з деким, ми підемо й на парламентські вибори.

Файних тушонок і євробаночок із запашними білими грибочками там нема.

Так шо пока шо консєрватізм побєждає модернізм. Но развітіє Родіни єму не спинити. Всьо ше буде, но не скоро і не тепер. Раз всьо жеремо і не перебираємо, то так нам і тра. Лиш би по-крупному не обробитися.

А реальних угроз у нас дві- масштабна війна і дефолт. Но від сего Бог нас ше милує і, надіюся, буде милувати. Всьо решту в нас вже і так є.

Олександр Мостіпака

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
6-04-2019, 17:24
Коментарів 0 Переглядів 2 829

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.