RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Тяжкі уроки демократії, внюханий біженцем у Польщі переворот у Чернівцях і політичний мислитель Анатоль Анатоліч.

***

"Демократія – погана форма правління, але нічого кращого людство ще не придумало", - казав Вінстон Черчіль. Добре йому було казати, бо нічого іншого й не бачив – ні совка, ні постсовка.

А що буде, якщо ту демократію дати тому, хто її зроду не бачив? Або і того гірше – не знає куди її приліпити? Тоді вона просто почне перти з усіх щілин, тріщин і закапелків. Та так перти, що всякі там тоталітаризми, теократії та інші диктатури пролетаріату виглядатимуть вже й не такими абсурдними.
От дали нашим людям можливість писати петиції. Усілякі. Хоч про котів і собак, а хоч про депутатів і мера. І пишуть. Щоправда, ні пси, ні коти, ні депутати від петицій особливо не постраждали, щастя не нажили.

Але ж творці петицій не заспокоюються і вже беруться за реальні сектори. Он хтось, користуючись правом на петиції, вирішив загальноміську мобілізацію ввести під час снігопадів – на семінарах і тренінгах навчити водіїв тролейбусів і маршруток, а також всіх водіїв, які вміють їздити на вантажівках і ще не втекли до Польщі, користуватися снігоприбиральною технікою і всіх їх вивести на вулиці. Уявляєте таке? У кращому випадку, вони пошлють і будуть праві.

У гіршому розбіжаться і теж будуть праві.

У найгіршому дадуть по шиї тому, хто їм таке запропонує.

А в найкращому випадку сніг сам втече з Чернівців, злякавшись такого дикого ентузіазму в боротьбі з ним. А вже взагалі в ідеальній ситуації просто пригріє сонце і потреба у снігоприбиральних семінарах і тренінгах для водіїа тролейбусів і маршруток відпаде. І треба вже буде писати іншу петицію – про семінари і тренінги для водіїв вантажівок із висадки клумб.

До речі, під час снігопаду хтось вимагав (щоправда, не у петиції) від мера для безпеки обтрусити від снігу по місту всі дроти.

Міша на допиті і марення біженця з польської дучки. Блог Мостіпаки


Та сніг якось із них сам встиг впасти. Але ж на підході дощі. То пора задуматися над тим, як ті дроти після дощів протирати насухо. Аби не капало за комір. Бо на те і демократія існує, щоби тролейбусники прибирали сніг, а мер обтрушував дроти. Інакше нафіга вони тоді взагалі здалися?

***

У Сторожинецькому районі взагалі коїться щось неймовірне. Не встигла ще СБУ до кінця розібратися, що то таке намалювали і повісили на сцені головного клюбу району до Дня Соборності і де там Крим, Ізмаїльський повіт і чи то карта України до Боплана, чи вже після, як у тому ж таки районі ледь не викрили спробу державного перевороту з посяганням на нашу найбільшу цінність – владу.

Міша на допиті і марення біженця з польської дучки. Блог Мостіпаки


Щоправда, самих змовників не виявили, бо в цей час вони їли у столичному ресторані хачапурі, а потім їх відправили переварювати ті хачапурі до Польщі, але в районі знайшли свідка спроби державного перевороту – блогера ( це такий письменник інтернетний) Мішу Шморгуна. Мішу гріх було не помітити навіть нашій не надто зрячій "конторі", бо Міша у Сторожинці чоловік видний здалеку. От і взяли його допитувати.

З дописів Міші невідомо, чи оплатили йому дорогу зі Сторожинця до Чернівців, чи, аби не тратитися, зеленою лямпою світили в очі прямо у місцевій філії "контори". Що питали, то теж, видно, таємниця. Бо ж йдеться про таке рідкісне диво у нас, як державний переворот, а не якийсь там підйом із переворотом . Судячи з усього, діалог "цінного свідка" і дуже допитливого слідчого, виглядав так: "Ну, ви там того? Що того? Ну того, переворот? Кого переворот? Ну тих во. А на що? Для підриву. Чого? Стабільності. Якої такої? Та тової, що в тих во... Та нє. Нє? Та ви шо. Адиси.. А кажуть, переворот. То нема? Та де він? А я думав, що вже… Ет.. От.." І зелена лямпа погасла. Для економії світла.

Але тут Міша вийшов на вулицю, дійшов до Фейсбука і почав: 37-й рік, та я вас, та я їх, та сват Фищука, а зять, а замки у горах, а я вам ще покажу, ай но-но, а режим, а корупція, а вкрали, а я ж казав, а вони..




Та ти шо, Міша. Ціхо ша. Який 37-й рік? Який переворот? Яка корупція? Міша, тож всі свої. Який переворот, коли хачапурі в торбу і до Польщі. Яка корупція, коли сват з Васєю (сват з Васєю, Міша, з Васєю!!!!) земельку в Черновіцах перетьорли і порішали. Міша, сват врага Васі і Вася – борєц із врагами. Який 37-й рік, коли від нього лишилася лише стара зелена лямпа "аля модерн". Я ж тобі кажу, Міша, що всі свої.

Переворот, Міша, це коли баржа з діркою йде на дно, а в ній повно тих, хто програв. Коли на стадіоні прикладом ламають пальці, аби не грав на гітарі і не співав файних революційних пісень. Коли танки на перехрестях, а по тілівізору – "Лебедине озеро". Оце переворот. А коли хачапурі - у Києві, а в Сторожинці – файна миска бараболь з мнєсом, помащених доброю сметаною, - то, Міша, фарс. Пародія, фейк, симулякр. Курник, в який врізався "Кукурузник". Яка країна, такий і переворот.

Отож, Міша, не накаркай, поки всі свої. Поки сват, зять, Вася, Дєдушка, Ваня, Ромцьо, Ван Миколаїч, всі свої. І корупція своя, і хатки в горах, і земелька, і бюджети, і тендери, і контрабас. Бо звідки тоді хачапурі і миска бараболь з мнєсом? Вони ж реальний продукт добавленої вартості. І не з перевороту вони з’являються, Міша. А від того, що всі свої. Не віриш, дохтора економіки Ростіка запитай.

А от коли прикладом по пальцях за Фейсбук, або, не приведи Господи, дірка у баржі, то тоді вже не всі свої, а хтось свої, а хтось вже дуже навіть чужі. То вже вибір мети, цілей і засобів. Бо то – переворот. А так – симулякр.

Хоча, Міша, попереду ще 37-й рік. 2037-й. І хто зна. Бо щось не дуже віриться, що нинішні "всі свої" пропетляють крізь "бурі, дощ і грози". Надто жадібні, примітивні і з тирсою у голові. Тож не накаркай, Міша.

***

Переворот – то, мабуть, така мулька лютнево-березнева, коли починається процес загострення всього – авітамінозу, виразок, астми та інших хронічних болячок, в тому числі й болячок мозку. От і з переворотом так виходить. І у кожного він свій. Якщо у СБУ – переворот із хачапурі і чартером до Польщі та головним свідком Мішею зі Сторожинця, то біженцю нашому, який вже десь у тій Польщі вдає із себе страждальця від "режиму", Олегу Хавичу, переворот увижається прямо у Чернівцях.

Ховаючись у польській дучці, Хавич побачив, що у Черкасах "група товаришів" надавала по писках кільком депутатам аж так, що всі інші спудилися і проголосували за саморозпуск, а потім стали шовковими.

Міша на допиті і марення біженця з польської дучки. Блог Мостіпаки


І йому з Польщі здається, що "група товаришів" у Чернівцях теж прийде на сесію, закриє двері, не пустить нікого навіть до вбиральні,, а коли всі вже все зроблять і кожен відчує, що його сусід і сусідка далеко не "гламур", а таки починає трохи пахнути, то теж вся наша міськрада стане шовковою. І стоїть за таким політично-фізіологічним сценарієм, за маренням Хавича, злий Каспрук. Але в наших депутатів ще є шанс не отримати по писках і не нацюняти перед портретами бургомістрів, вважає польський біженець.

І шанс цей у них єдиний – ліберально-генеральний секретар Вася Продан. І зіткнення цих двох начал, цих "іня" і "яня" чернівецької постфедоруківської епохи, цього "демонічного" і "ліберально-генерального" залишилося чекати недовго. Бо, з одного боку, на підході ніби вже "група товаришів", а з іншого – генеральний Вася з "рішалками і хотілками", які і йому, і всім його депутатам дають файно жити.

Воно, звичайно, з Польщі видніше, особливо, коли то польська дучка. Бо з нашої дучки не так видно. Але мені здається, на мій хлопський розум, що то якась фігня. Дивіться. Що таке переворот? Це мета, ресурси, "група товаришів", організатори, мотивація і подальша зачистка, аби "не повадно було", як кажуть москалі. А тут яка мета? Поставити Васю і "худобу" в "стійло"? А кому то треба? Вася й так впевнено чимчикує "тунелем Ковалюка", ніби якийсь невидимий режисер цього абсурду веде його туди, де вже не буде світла, а лише Толік із боргами і вічно голодний Володька. То навіщо його звідти спудити? Хай валить. "Група товаришів"? Яка? Це ж не Черкаси, де люди в лютому 2014-го собою зупинили рух тітушок і силовиків на Київ. Це ж не батьківщина отаманів Холодного яру. Це не прямолінійні, відверті вуйки і тітки, які, якщо по писку, то по писку, а якщо у генделику, то до самого рання і всі разом. Це ж Чернівці.

Це покруч, тьорки, рішання, дуля у кишені і щира посмішка на фізіономії, щурячий оскал зубок із думкою "аби ти здох" і зігнута спинка "Добрий день, як ся маєте, файно спали?". Тобто, чисто все по генерально-ліберальному. А організатори де? Ой. Не смішіть ви мої помідори. Хотів би я того бачити хоч одного. Та тут би ще й досі били у бубни перед Шевченком, палили бука в бочці, співали файних народних пісень, а Скорейко кричав би в мікрофон. якби якісь хлопці з Галичини не шугнули у лютому 2014-го Папієва курячими яйцями, а хоругву нашу Віталь Михалича не спровадили на прощу в Банченський монастир.

Тож у польській дучці Хавичу може всяке ввижатися, а реальність така, що нема кому і по писку дати. Хоча багатьом дуже й хочеться. Але замість цього всі: "Добрий день, як ся маєте, як "євробляха", бізнес, жінка, аби ти здох".

А може Хавич то так провокує? Аби зловити трохи американських президентів у кишені Васі? Мовляв, Вася, поки тобі не набили писок "група товаришів", то ти швиденько скидай Каспрука, а я тут, із польської дучки, напишу якийсь типу аналіз за пару рублів. Що буде далі, то твої проблеми, Вася. Я тут – у польській дучці, біженець, а ти там собі масти голову хоч смальцем, хоч олією з повидлом.

***

А ще в нас цього тижня об’явився нетрадиційний політичний мислитель, представник депресивно-регресивної політичної думки. Вперше таке диво об’явилося у Чернівцях за всю двохсотлітню історію їхнього австро-румуно-совєтсько-українського існування. І то не будь-хто, а сам Анатоль Анатоліч Чесанов. Він розродився опусом, які у Чернівцях депутати Цяці, а які чиновники, комунальники і мер Бяки.

Я, звичайно ж, із ним повністю згодний, хоча є така підозра, що той опус Анатоль Анатоліч і не писали, і читали лише третє через десяте – там, де рибу не загортали.

Міша на допиті і марення біженця з польської дучки. Блог Мостіпаки


Я згодний з поважним ресторатором і політичним мислителем Анатоль Анатолічем у чому? Ну, по-перше, у тому, що всі разом наші депутати - то таки Цяці. Але лише всі разом. Як збірний, знеособлений образ, дух, марево. Як корабель - летючий голландець.

Бо коли вони вже не всі разом, а кожен окремо – з іменами, прізвищами, біографіями, бізнесами, партіями, посадами, боргами, кредитами, дипломами, знаннями, проектами рішень із-під поли і з рукава, хотілками, рішалками, марнославством, амбіціями, рівнем інтелекту і совісті, то вже якось Цяці і нема, а є кожна окремо взята, конкретна Бяка, яка зібралася у Цяцю, бо самій їй страшно бути Бякою, а колективно то не так помітно.

Не зрозуміло? Пояснюю. От є така велика купа – на 42 кіло. Зверху її притрусили чічками, побризкали парфумами, накрили рюшками, приліпили значки і мандати. Файно? Безумовно. Але тут ви ту купу починаєте ворушити, мішати і ділити на 42 кавалки. І вже рюшок на всіх не вистачає, чічок теж, парфуми випаровуються, а залишається 42 кавалки – кожен на кіло, але зі значками і мандатами. Понятно? Більш-менш.

Не в образу Анатоль Анатолічу, це просто таке моє доповнення до того, з чим я згоден у його опусі. Так би мовити, діалектична, альтернативна думка, яка загалом не заперечує сказаного, але вносить у нього певні корективи об’єктивної, а не догматичної картини того, що відбувається у Чернівцях. Понятно? Сам не поняв. І Анатоль Анатоліч тим більше.

Далі Анатоль Анатоліч багато пише, того, чого він не писав, про тролейбуси-"євробляхи", як вони на них гроші дали, як їх накупили, як їх ще накуплять і як їх не хочуть купити і яка Бяка мер Каспрук, який хотів повісити на місто імперіалістичний кредит ЄБРР і накупити нових тролейбусів. Згідний. "Євробляхи" - це харашо. Бо Європа десь мусить утилізувати металобрухт – не вивозити ж його у якусь Нігерію. якщо поруч є Чернівці. Але логіка де? Якщо "євробляхи"-троліки – це харашо, то чого політичний мислитель Анатоль Анатоліч - на "Тойоті Крузері", а не на "Рено-Кенгу" з литовськими номерами, а його друг Вася – на "Прадо", а не на дводверному "Поло" - з болгарськими розпізнавальними знаками? Огузок не влазить? То менше бараболь, а більше салату і чаю з м’ятою… Як гламурні дівиці.

Тому, Анатоль Анатоліч, внесіть корективи в те, що ви не писали. Бо головна ціль будь-якої політичної думки, навіть регресивно-депресивної, яка? Правильно - боротьба за вселенську справедливість. Тож або всі на "євробляхах" - я на троліках, а ви на "Кенгу", або "нєфіг бабушку кошмаріть". Як той казав, або хрестик, або труси.

До речі, про імперіалістичний ЄБРР, відкати та іншу "калинівську маячню". Кредит під нові тролейбуси отримає Миколаїв, де більшість у міськраді має Опоблок. Так-от, тамтешні борці з ЦРУ, Пентагоном, київською хунтою і за "мир з Рашею" тихо собі умикнули імперіалістичний кредит, аби лохи, які вірять у їхні казки і за них голосують, хоча би мали на чому їздити на роботу. Отак, імперіалістичне бабло взяли і не погидували.

То хто ви після цього, політичний мислитель Анатоль Анатоліч? Вуйко, який назву одного з найпрестижніших університетів світу приліпив на ресторан і прикриває це текстами про майбутнє Чернівців, які не писав? Не знаю, не знаю. Але портрет ваш файний. Хоч у мильних операх знімай.

Олександр Мостіпака

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
18-02-2018, 10:17
Коментарів 0 Переглядів 3 924

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Відсьогодні й надалі День української писемності та мови ми відзначаємо 27 жовтня

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Хто цінує незалежність та свободу, підтримуйте ЗСУ!

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Щодня контролери викликають поліцейських до пасажирів
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги