RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі. Величні ті гори, що й казати! Масиви заввишки понад дві тисячі метрів, осяяні променями сонця на заході, досі в мене перед очима. Але Татри не такі, як Карпати. Вони якісь суворіші, грізніші. Вочевидь, через те, що вищі й шпилясті, гострі, небезпечні. На них так просто не зійдеш, треба підніматися на ланцюгах, у шоломах й зі спеціальним спорядженням. Тому на одну з вершини ходить фунікулер. Канатна дорога на гору Каспровий Верх (1987 м) завдовжки 4295 м. Так, квиточок коштує недешево (близько 140 злотих на дорослого в обидва боки), але побачене й відчуте вартує своїх грошей. Ти, не пітніючи й не дряпаючись скелями, маєш змогу побувати на майже двотисячнику.



Не спортивно, скажуть альпіністи! Так, але в такий спосіб помилуватися казковими краєвидами мають змогу всі: і літні, і діти, і навіть люди з інвалідністю, бо на вершині облаштований прекрасний оглядовий майданчик! "Інклюзивність навіть у горах — це ж розкішно!" — подумала я, пригадуючи деякі чернівецькі з’їзди з тротуарів і входи до деяких магазинів нашого міста.



Візитівкою Високих Татр є озеро Морське Око. Розташоване воно на висоті 1395 м. Мріяла там побувати, бо світлини блакитно-зеленого водного плеса на тлі неймовірної панорами, які літають мережею, не давали мені спокою.



І ось на світанку ми вже на вході в Татранський національний парк. Туристичний збір — 10 злотих. Біля входу — велика стоянка, автомобілі на яку вже не приймають, бо місць немає. Між іншим, щоб авто зачекало, поки ти ходиш горами, треба заплатити 75 злотих. Таких стоянок, до речі, є кілька на під’їзді. У вихідні вони здебільшого заповнені. Щоб придбати квиток на вхід у парк, довелося постояти в черзі. Туристи чемно ознайомлюються з правилами поведінки в парку. Не смітити, рослин не рвати, грибів не збирати, наметів не розкладати, багаття не розпалювати, від прокладених маршрутів не відступати, у гірських озерах не купатися…І ще з десяток не… Що ж, подумалося, жорсткі правила, але невже їх усі дотримуються?..



Дорога до Морського Ока, так-так, саме дорога — асфальтована, з лавками на узбіччі для відпочинку, з біотуалетами й облаштованими джерелами — вісім кілометрів. Можна обрати — йти пішки, милуючись краєвидами, чи їхати на бричках, у які запряжені по двоє коней. Вартість з одного — 100 злотих в один бік. Ми обрали долати маршрут пішки (до речі, його успішно проходять і пенсіонери, і діти, і мами з візочками). Хто хоче зрізати шлях, має таку можливість: лісом і гірськими заростями прокладено доріжки. Вони вимощені каменем, зі зручним поруччям, на яке можна опиратися, набираючи висоту. С — сервіс!



Морське Око, до якого ми дійшли за дві з половиною години, виправдало мої очікування. Але вразило не лише воно! Людей на його берегах — як на Кобилянської в неділю! А сміття немає! Ні тобі пакета, ні пластянки. Ніхто не купається, хоч спека (розповідали мені випадок, що якось купання в озері вартувало одному відчайдуху 100 євро штрафу на місці). І навіть розмовляють усі якось у пів тону, щоб не порушувати атмосфери.



Одразу пригадалися шкільні походи в гори. Намети, які можна розкласти де завгодно, багаття, яке можна розпалити, пісні під гітару, які лунають із сусіднього наметового табору пів ночі…Карпати — то наші гори, рідні, там навіть пахне по-іншому. Тільки-от трохи більше б сервісу й трохи менше сміття. Трохи більше б самосвідомості наших туристів і відповідальності за унікальний дар природи, який має наша країна, і трохи менше споживацтва. Туристичний збір у наш національний природний парк теж є (80 грн для дорослого, між іншим), і заборони на перебування теж там прописано, але, як кажуть, є одне "але"… А могли б трохи облаштувати все й заробляти на горах ще більше! Тільки ж щоб не нищити, не засмічувати, а коштів не роз...трачати на казна-що…

"То є мої гори! Я тут ґазда!" Ця легендарна фраза з фільму "Довбуш" багатьом запала в серце. Тільки-от справжніх ґаздів у горах, які мають про них дбати, а не тільки з них користати, мало. Мабуть, дехто розуміє цю фразу занадто буквально…

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Юлія Пацаранюк
15-08-2024, 16:14
Коментарів 0 Переглядів 3 795

Теги -
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Не можу не поділитися з вами шокуючою новиною, що українці є найрозумніша нація на світі.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
У Чернівцях останнім часом з’являється дедалі більше доріг з одностороннім рухом.
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

На капітальний ремонт із заміною старих мереж поки немає коштів


Кожен із нас - президент, кожен – головнокомандувач. Блог Ярослава Волощука
Не можу не поділитися з вами шокуючою новиною, що українці є найрозумніша нація на світі.
Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
ВІДЕО Переглянути все відео

Від вашого голосу залежить якість і ціна інтернету, ІнАУ пропонує підтримати петицію


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

У цій статті ми розглянемо, чому не варто боятися імплантації зубів і чому варто звернутися саме до стоматології Markoclinic в Чернівцях — клініки з бездоганною репутацією та високими стандартами якості.

Не відкладайте турботу про свої зуби на потім! Зверніться до SOLTYS DENTAL STUDIO вже сьогодні, щоб повернути здоров'я своєї ротової порожнини та впевненість у своїй усмішці.