RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Перш ніж подати документи до вищого навчального закладу, абітурієнтові слід добре зважити, яких спеціальностей потребує ринок праці. Під час вибору вузу варто врахувати також рівень акредитації, умови навчання та проживання.
Чернівецький національний університет
– Прийом документів на заочну та денну форму навчання в ЧНУ цього року триватиме з 14 червня до 8 липня, – каже ректор Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича Степан МЕЛЬНИЧУК. – Вступні іспити – з 10 до 21 липня. Хочу зазначити, що останнім часом помітні тенденції до збільшення вступу на економічні та юридичні спеціальності. Але через перенасиченість такими кадрами, кількість місць державного замовлення на ці спеціальності буде скорочено. Наразі йдеться про те, аби скоротити кількість місць державного замовлення на спеціальності економічного та юридичного профілю на 5% і за рахунок цього збільшити кількість місць державного замовлення на інженерні та педагогічні спеціальності.
Якщо аналізувати вступну кампанію 2005 року, то зростає цікавість абітурієнтів до математичного факультету та факультету комп’ютерних наук. Найменший набір – на фізичний та хімічний факультети. Однак недобору у нас все ж таки немає. Загалом 2005 року державних місць було виділено 1411. Нинішнього року цифри щодо державного набору ще не відомі.
– Які переваги нової форми навчання – екстернату?
– Особливість цієї форми в тому, що студенти не зобов’язані ходити на заняття, працюють за індивідуальними планами, а також мають змогу за один рік пройти більше, ніж один курс навчання. Додам, що екстернат – платна форма навчання.
– Подейкують, що перед вступними іспитами від абітурієнтів вимагають сплату благодійних внесків. Чи є обов’язковою така плата?
– Не потрібно нічого платити. Жодних благодійних внесків ми не вимагаємо. Якщо так трапилося, що від абітурієнта вимагають сплатити благодійний внесок на якомусь із факультетів ЧНУ, нехай обов’язково зателефонує на телефон довіри – 58-48-11. Анонімність дзвінка гарантовано.
– Яка забезпеченість гуртожитками в ЧНУ? Скільки студенти сплачують за гуртожиток?
– Забезпеченість гуртожитками – понад 50%. Місця надаються відповідно до правил поселення. Оплата ж за гуртожиток становить 25-30 гривень на місяць.
– Які нові спеціальності відкрилися цього року в ЧНУ?
– При кафедрі політології історичного факультету відкрилася нова спеціальність – державна служба, світова та європейська інтеграція.
– Плата за навчання, порівняно з попередніми роками, дещо зросла, розповідає відповідальний секретар приймальної комісії ЧНУ Василь ХОЛОДНИЦЬКИЙ. – Цього року за рік на денній формі навчання студентам доведеться сплачувати, залежно від спеціальності, від 1800 до 7200 гривень на рік. Оплата на заочній формі – 1400-4800 гривень на рік. Для іноземних громадян встановлено окрему плату за навчання – 2000-2200 доларів (денна форма), 1500-1700 доларів (заочна форма).
Буковинська державна фінансова академія
До Буковинської фінансової академії можна подати документи на заочну форму навчання з 17 квітня до 15 липня, на денну – з 1 червня до 15 липня. Вступні іспити розпочинаються у вузі з 17 липня. В академії функціонують чотири факультети, які пропонують навчання за такими спеціальностями:
Факультет підготовки молодших спеціалістів (навчання на базі 9-ти класів): спеціальність фінанси – державний набір.
Фінансово-економічний факультет (на базі 11-ти класів): державні фінанси, митна справа, оподаткування – державний набір, фінанси підприємства – контрактна основа, 3600 гривень на рік.
Факультет облікового кредитування – економіка підприємства, облік та аудит, банківська справа – державний набір та на контрактній основі.
Заочний факультет (на базі 11-ти класів) – оподаткування, банківська справа – контрактна основа, 1800 гривень на рік, державні фінанси, обік та аудит – державний набір.
Вступні іспити для абітурієнтів, які прагнуть здобути вище вказані спеціальності, – диктант з української мови та тестування з математики. У БДФА можна отримати ступінь бакалавра, спеціаліста та магістра. Під час вступу сиротам, напівсиротам та чорнобильцям надаються пільги.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
Здійснює підготовку фахівців за освітньо-професійними рівнями бакалавра, спеціаліста та магістра. Готує спеціалістів для торгівлі, фінансових установ і банків, органів державного казначейства, маркетингових служб, готельних та туристичних комплексів, підприємств ресторанного бізнесу, міжнародних організацій.
Прийом документів до вузу здійснюється у межах держзамовлення та на умовах договору.
Вуз пропонує навчання на денній, вечірній, заочній формах навчання та екстернаті.
Вартість навчання на заочній формі становить 1570 гривень на рік.
Плата за денну форму коливається залежно від спеціальності – від 3600 (технологія харчування) до 4850 гривень (міжнародна економіка) на рік.
Можна навчатися також на скороченій заочній (2120 гривень на рік) та скороченій денній формах навчання (4000-4100 гривень на рік).
Під час вступу до вузу абітурієнт повинен пройти тестування з трьох предметів, які визначаються залежно від обраної спеціальності. Студентам надається можливість проживати в гуртожитку, де плата становить 60 гривень на місяць.
Буковинський університет
Буковинський університет готує спеціалістів на базі 9-х та 11-х класів за спеціальностями: правознавство, облік та аудит, фінанси, інтелектуальні системи прийняття рішень (напрямок комп’ютерні науки). Навчання в Буковинському університеті відбувається тільки на платній основі. Вартість навчання на денній формі, залежно від обраної спеціальності, становить від 2700 гривень до 3100 гривень на рік, на заочній формі – 2400-2500 гривень на рік. Охочим надається гуртожиток в орендованому приміщенні ПТУ№8. Один місяць проживання в гуртожитку вартує 50 гривень. Навчальний заклад на пільгових умовах приймає дітей-сиріт.


Документи для вступу до ЧНУ
- Документ державного зразка про повну середню освіту;
медична довідка за формою 081У (оригінал або її завірена копія) лише з державних поліклінік;
- чотири фотокартки розміром три на чотири;
- копія трудової книжки (для осіб, що мають трудовий стаж);
- паспорт;
- свідоцтво про народження (для осіб, що не досягли
повноліття).


- За власним бажанням вступник додає відповідний документ Українського центру оцінювання якості освіти. Ксерокопії документів завіряються у встановленому порядку через нотаріальні контори або університетом за наявності оригіналу документів.
- Якщо абітурієнт претендує на пільги, встановлені законодавством України або спричинені обумовленими обмеженнями для вступу на навчання за відповідними спеціальностями, встановленими нормативно правовими актами, то подаються відповідні документи.
- Неповнолітні, що потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи, подають до приймальної комісії разом із копією посвідчення серії Д, вкладку за встановленим зразком, відповідно до порядку видачі посвідчення особам, що потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи.
- Пільговики повинні пройти через систему вступних випробувань. Якщо вони успішно складають іспити (на позитивну оцінку), то зараховуються поза конкурсом.

Редактор: admin
11-05-2006, 16:25
Коментарів 0 Переглядів 5 215

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.