RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Колись знайомий, поспостерігавши, як працюють у Годилові Лазарюки-старші, сказав їм, що не хотів би займатися квітникарством, як вони: "Бо я хочу, щоб моя дружина залишалася жінкою, а не працювала, як кінь".
Оксана Лазарюк, яка колись працювала на "Трембіті", каже, що завжди любила квіти, але як бізнесом почала займатися квітникарством після народження п’ятої дитини – треба було забезпечувати велику сім’ю. Нині майже усі діти вже мають власні родини, але працюють разом із матір’ю. Потроху допомагають і онуки під час канікул, хоча бабуся й проти.
– Це важка праця, – каже вона. – Мені хотілося б, щоби вони заробляли на життя легшим способом.
Квіти не скаржаться, але без догляду пропадуть
У роботі Лазарюків не буває вихідних. І багато залежить від погоди. Якщо занадто спекотно або раптові морози – доводиться працювати і в неділю, і в свято, і вночі. Квіти чекати не будуть.
– Вони не поскаржаться, бо не вміють розмовляти, – розповідає жінка. – Але якщо їх вчасно не доглянути – обсипляться і пропадуть. Холодно – біда, занадто висока температура – теж погано. Квіти потребують уваги, як маленькі діти. Іноді себе не жалієш, а йдеш до квітів.
Сьогодні Лазарюки знають, як ростуть квіти в умовах нашого краю, мабуть, більше, ніж науковці. За роки практичної роботи вони дізналися те, чого не написано у книжках. Боротьба зі шкідниками, температурний режим – усе треба знати. Гусінь, тля, плодожерка, кліщ – з кожним шкідником треба вміти боротися. Чимало користі принесли й поїздки за кордон. Зокрема, у Польщу до давніх партнерів.
– Поки що у нас не такі умови, як там, – розповідає зять Оксани Анатолій Юрчак. – За кордоном і теплиці стаціонарні, і умови в них інші. Наприклад, я бачив потужні кондиціонери, які вмикаються у спеку і захищають рослини від перегріву. Про таке ми можемо лише мріяти, хоча досягли вже чимало.
Починали з домашніх грядок тюльпанів
Починали Лазарюки з домашніх грядок, де вирощували пелагонію і тюльпани. Потім були гвоздики, троянди. Тепер підприємство, яке назвали "Квіти Буковини", спеціалізується на трояндах і балконних квітах. Восени вирощують королеву осені – хризантему, ближче до зими – цикламени і пуансетію.
– Якщо уважно придивитися до балконів старих будинків у Чернівцях, то помітно, що там було передбачено кріплення для квіткових горщиків, – каже Анатолій. – Отож ми тепер повертаємося до цього. Нині наші квіти можна побачити на балконах і клумбах не одного будинку обласного центру. Третій рік вони прикрашають й чернівецьку ратушу.
Чотири роки тому Лазарюки придбали ділянку землі в Годилові Сторожинецького району. Це дозволило збільшити вирощування квітів під плівкою. Нині в господарстві вже вирощують понад 50 сортів квітів. Перші саджанці завозили з Голландії, Німеччини, Польщі. У нашому краї можуть рости багато сортів квітів, але кожна має свої особливості, вимагає певних умов, температури. Це ризик, бо деякі сорти на Буковині не приживаються. Із рідкісних, які добре почуваються у господарстві, Анатолій назвав дурман – рослину з великим листям і великою білою квіткою-дзвіночком, яка повністю розпускається і пахне лише вночі.
Для поливу збирають дощову воду
Господарство має певні проблеми з поливом. Викопали дві криниці, а достатньо води в них немає. Отож зробили спеціальну систему збору дощової води в резервуар. Так і проблему поливу вирішили, і дощівка значно краща для рослин, ніж вода з-під землі.
"Квіти Буковини" реалізовують свою продукцію через дві торговельні точки в Чернівцях. Їхню продукцію знають в усіх областях Західної України, а також у Києві, Вінниці та інших містах. Спочатку самі їздили туди, пропонуючи свої квіти, тепер за продукцією партнери приїжджають вже до Годилова.
У квітникарстві вже склалася серйозна конкуренція. Її створюють не лише завезені із-за кордону рослини, а й вирощені в Україні. Чималі господарства існують в багатьох регіонах, є конкуренти і на Буковині. З ними обмінюються різною інформацією щодо боротьби з хворобами рослин.
Для Лазарюків квіти – це не лише бізнес, а й задоволення. В цьому переконуєшся, коли чуєш, з якою любов’ю вони розповідають про свою роботу. А ось на проблеми квітникарі не нарікають. Працюємо, мовляв, то й вирішуємо усі. На владу теж не скаржаться, навпаки – відчувають підтримку керівництва села, яке любить похвалитися успішним підприємством на своїй території.
Редактор: admin
24-08-2006, 17:46
Коментарів 0 Переглядів 5 472

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Кожен із нас - президент, кожен – головнокомандувач. Блог Ярослава Волощука
Не можу не поділитися з вами шокуючою новиною, що українці є найрозумніша нація на світі.
Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
ВІДЕО Переглянути все відео

Місцеві щотижня передають на фронт тонни смачної їжі

"Контінентал Фармерз Груп" розширює свої логістичні потужності та розбудовує напрямок залізничної логістики, створивши власний парк вагонів-зерновозів. Компанія вже отримала перші 50 із 250-ти запланованих вагонів-гоперів об’ємом 116 м³.

Не відкладайте турботу про свої зуби на потім! Зверніться до SOLTYS DENTAL STUDIO вже сьогодні, щоб повернути здоров'я своєї ротової порожнини та впевненість у своїй усмішці.

У цій статті ми розглянемо, чому не варто боятися імплантації зубів і чому варто звернутися саме до стоматології Markoclinic в Чернівцях — клініки з бездоганною репутацією та високими стандартами якості.

Від вашого голосу залежить якість і ціна інтернету, ІнАУ пропонує підтримати петицію