RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На вулиці 28 Червня у Чернівцях стоїть рожевуватий будинок. Дерева на узбіччі тротуару закривали його в один із липневих сонячних днів 2006 року.
Побачити цей старий одноповерховий будинок, якому майже сто років, – стало метою моєї неблизької подорожі з Німеччини.
1905 року жила в цьому будинку, за тодішньою адресою Франценгассе, 28, сім’я старшого лейтенанта та рахівника Мозеса Бодека з дружиною Фредерікою Анною.
У таборі малював сцени буднів, комікси та вітальні картки
13 квітня 1905 року було святковим для Мозеса і Фредеріки, це був день народження їхнього сина – Карла Роберта. Від церкви, що розташовувалася неподалік, засвідчити народження сина прийшли доктор Йозеф Розенфельд, старший равин Чернівців та акушерка Фрідеріке Розенберг. Через декілька днів після цього відбувся ритуал обрізання. Бодеки були віруючими євреями на імператорській службі, як і багато чернівчан на той час.
Потім слід Карла, який стане відомим художником, загубився. А з 1940 року фотограф Карл Бодек став одним із тисяч біженців, які шукали у Франції притулку від нацизму: інтернування в Санкт Ціпрія, потім в Ґюрс в Піренеях. Тут малює Карл разом зі своїм товаришем з Відня – Куртом Конрадом – сцени табірних буднів, а також комікси та вітальні картки. Ці твори зберегла одна швейцарська сестра милосердя з Червоного Хреста Елзбет Казер.
В архіві Марселя я знайшла особисту справу Карла Бодека. З 1941 року він був у Лес Міллесі, на цегельному заводі. Там Карл навчає молодь у табірній школі, малює портрети полонених, зокрема, майбутнього щвейцарського видавця Едвіна Марію Ландау. Також причетний Карл і до відомих фресок Лес Міллеса. Вони знаходяться в одній з колишніх майстерень цегельного заводу, яка служила їдальнею для табірного персоналу. У величезних за розмірами фресках радісними фарбами розповідається про їжу і святкування, а також про взаєморозуміння між народами.
Ще на початку 80-х років майстерню планували знести, але завдяки ініціативі єврейської общини та Спілці жертв нацизму її вдалося зберегти. Цегельний завод в Лес Міллесі був з 1939 до 1942 року табором, куди були інтерновані передусім біженці, вихідці з німецького рейху, що перебували у Південній Франціі.
Серед них були такі видатні постаті, як письменник Ліон Фейхтванґер, Фрідріх Вольф, а також художники Макс Ернст, Вольс та Роберт Лібкнехти, син Карл Лібкнехт, архітектор Конрад Вахсман, які спроектували відомий будинок Енштейна в Капут поблизу Берліна.
Бути інтернованим в Лес Міллес – це давало надію багатьом біженцям, бо неподалік від Марселя вони мали можливість подбати про свої виїзні папери та квитки для переїзду до США або Південної Америки. Але влітку 1942 року драматично змінюється ситуація для єврейських біженців. Вони більше не мають права покинути табір. В усій країні були організовані французькою поліцією облави на кожного іноземця-єврея.
Фрески Бодека відновлено у 1994-2004 роках
11 серпня вирушає перший транспорт з 260-ма ітернованими у вагонах для худоби із залізничного вокзалу Лес Міллес в Дронсі, поблизу Парижа. Звідси будуть потяги направлені далі до Аушвітца. В одному із таких вагонів – Карл Бодек. У концтаборі він загинув, як і багато інших. Загалом було депортовано із Лес Міллеса майже 2000 осіб.
Карл Бодек і досі живе у своїх картинах, які було збережено. У пам’яті нащадків він живе, як й інші чернівчани, депортовані з Лес Міллеса: Оскар Ліберман (1890 р. н.), Лоуріс Бік (1913 р. н.), Сецілія Бухгольц (1905 р. н.) та Марія Кальмар (1898 р. н.), убиті в Аушвітці.
1992 року в залізничному вагоні було обладнано невеличкий музей, так званий "Вагон-сувенір". 1994 року було реставровано фрески, і відтоді вони доступні для огляду. У 1995 та 2004 роках виявлено нові фрески в приміщеннях цегельного заводу. З часом тут планують відкрити великий музей.
У цьому музеї експозиція про чернівчанина Карла Бодека буде відігравати одну із значних ролей. Але те, що чернівчани посідають особливе місце в німецькій культурі, ми знаємо вже давно! 
Редактор: admin
2-09-2006, 17:05
Коментарів 0 Переглядів 2 287

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!