Авто | Нерухомість |
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Він+Вона | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Радіо | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Колись же їх виготовляли мало не у кожному буковинському селі. Тепер таких майстрів майже не залишилося. Справа ця трудомістка, усі роботи виконуються вручну.
Мешканцеві села Сучевени Глибоцького району Георгієві Попеску – 76 років, а першу свою діжку він зробив, коли йому було 17 років. Тоді він, ще будучи підлітком, учився у батька робити діжки і заодно й допомагав йому.
– Щоби зробити діжку, необхідно два дні, але для цього потрібен матеріал, обручі. Найголовніше – правильно вибрати деревину для виготовлення діжки та породу дерева, залежно від подальшого призначення виробу, – розповідає вуйко Георгій. – Для огірків, помідорів, капусти, вина – це дуб, для сиру, бринзи – смерека, для меду – липа. Треба розколоти на рівні дощечки – кленки – висушити, обтесати, підігнати одну до одної, виготовити дно, а тоді вже підганяти обручі.
Георгій Леонтійович показав мені діжку, якій уже понад 80 років – її тепер залили водою, щоби підготувати до соління огірків. Інша діжка для зерна – взагалі унікальна... з дерев’яними обручами.
– Тепер молоді газдині засолюють овочі в пластмасових діжках, а це ж хімія, – каже Георгій Попеску. – У дерев’яних нині немодно, чи то соромно. Але ж усякий продукт, який зберігається у дерев’яній діжці, значно корисніший для здоров’я і смачніший. Колись у селах були кушнірі, боднарі, ковалі, а тепер – рокери, брокери, дилери та кілери, – жартує Георгій Леонтійович. – У нашому селі діжки вже ніхто не робить, а я вже не маю того здоров’я. Тому роблю діжки у дощову погоду, коли немає роботи у полі, чи по господарству. Дуже жаль, що з молоді це ремесло ніхто не хоче опановувати. У мене двоє синів: Георгій нещодавно повернувся з Франції, був там чотири роки, а Василь тепер туди поїхав. А що робити – з поля нема жодного зиску.
Діжка завжди була неодмінним атрибутом української родини – у них засолювали овочі, зберігали сало, зерно, вино, борошно, місили тісто. Крім того, виготовляли дерев’яні цеберки, дійниці, діжечки для сиру, бринзи, меду. У Хотинському районі є навіть село Бочківці, де, як кажуть, колись було багато боднарів.
Автор: admin

Рейтинг:
(голосів: 1)
7-09-2006, 21:39
Коментарів 0 Переглядів 3334

Теги -
У «Чернівцігаз Збуті» пояснили, коли буковинці отримають газ за нижчою ціною
На думку газовиків, рішення щодо державного регулювання цін на газ знищує приватні газові компанії
Скільки нових випадків коронавірусу виявили на Буковині за добу
Загалом на Буковині кількість ковід-хворих від початку епідемії перевищила 44 тисячі
Популярне Коментують
• Новини партнерів










Веселитися українці люблять!
Ми успішно подолали наш "український рамадан – від Романа до Йордана"
«Всі продалися»
"Всі під кимось ходять", – таке почула днями від чернівецького таксиста
Нишком хворіємо
Щодня на сайті облдержадміністрації подають інформацію про кількість нових випадків захворювання на коронавірус
загрузка...
«Smart Centre» у Чернівцях – круті і надійні авто з Америки за доступною ціною!*

У Чернівцях надійним продавцем авто із Америки та Кореї є Smart Centre.
П’ять хвилин – і страва готова! З домашнім напівфабрикатам «Смачно» у Чернівцях готувати обід чи вечерю легко!*

Нещодавно у Чернівцях відкрився спеціалізований магазин із домашніми напівфабрикатами "Смачно".
Система «розумний будинок» від «Thermo House» у Чернівцях економить до 50% вашого бюджету!*

Будівельна компанія "Thermo House" вже понад 3 роки встановлює в Чернівцях розумні інженерні системи.
Рак легень: діємо на випередження. Лабораторія «МедЛаб» проводить діагностику*

Всеукраїнська мережа лабораторій "МедЛаб" проводить дослідження для діагностики легеневого раку
Як бренд весільних суконь із Чернівців «Vladiyan Royal Dresses» став всесвітньовідомим і популярним?*

Який шлях потрібно пройти, щоб стати відомим брендом і як не зупинитися на півшляху до успіху розповіли власники компанії Vladiyan Royal Dresses – подружжя Людмила та Юрій ВЛАДІЯН
Ритейл проти коронавірусу: українські лікарні отримали від «АТБ» сотню найновіших кисневих концентраторів*

Корпорація "АТБ" разом із Благодійним фондом "АТБ" закупили та передали обласним, міським і районним лікарням 100 таких апаратів.