RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Електроенергію за вісім місяців нинішнього року крало удвічі більше буковинців, ніж торік. Завдяки телефону довіри в обленерго виявили, що світло крадуть й люди, які обіймають дуже високі посади. Але якщо у Мамаївцях, скажімо, і штраф одразу платять, та ще й могорич пропонують, аби ніхто про крадіжку не дізнався, бо тут багато приватних підприємств, куди людину з репутацією злодія бізнесмен-односельчанин просто не захоче взяти на роботу, то у віддалених селах – навпаки. Порушник на весь голос кричить, що крав і буде красти. Ще й сам з ризиком для життя лізе на стовп. Про це розповів нам Степан Мельник, комерційний директор компанії "Чернівціобленерго".
За його даними, про збільшення кількості крадіжок електроенергії свідчить і зростання кількості штрафів. Найбільше порушників – у Сокирянському, Новоселицькому, Кельменецькому районах. Тому в жовтні, з початком осінньо-зимового періоду, розпочнуться посилені перевірки, порушників шукатимуть навіть уночі.
Виїзні бригади для боротьби зі злодіями працюватимуть від газовиків.
– Зараз газ споживають мінімально, а крадіжки зазвичай розпочинаються з настанням опалювального сезону, – розповів Іван КОЗАР, директор Чернівецької філії компанії "Газ України". – Перевірки відбуваються постійно. Щомісяця до кожного споживача повинен приходити контролер. Обов’язок контролера – виявляти випадки крадіжок блакитного палива. Але в теплі місяці, коли на одному лічильнику набігає по 50 кубометрів газу, люди не ризикують красти його задля економії усього декількох гривень.
Якщо ж споживач відмовляється пускати додому контролера (бо має на це право, адже квартира – його приватна власність), газовики розв’язують цю проблему через суд. А в районах індивідуальної забудови – відрізають газ просто на вулиці.
Доніс на сусіда – заробив 500 гривень
Якщо крадіжки газу зазвичай стосуються самого споживача, то від крадіжок електроенергії потерпають сусіди або й мешканці усієї вулиці. Тому люди повідомляють на телефон довіри в обленерго, розповідають про крадіжки і навіть від належної їм винагороди відмовляються (за виявлення порушника платять гроші – чверть від отриманого штрафу, це приблизно 500 гривень або й більше).
– Люди хочуть лише, щоб у них не блимало світло, не перегорав комп’ютер через те, що сусід потайки під’єднався і перевантажує електромережу, – каже Степан Мельник. – Завдяки телефону довіри ми виявляли чимало крадіїв, навіть високопосадовців.
Щоби не обікрали, стежте
за лічильником
Способи крадіжок удосконалюються щороку, і знайти порушників стає дедалі важче. Приміром, електрокотли заживлюють напряму в загальний коридор, встановлюють так звані відсмоктувальні пристрої, під’єднуються до щитових та жрепівських мереж тощо.
Але є й такі умільці, що під’єднуються безпосередньо до сусіда. Їх дуже легко виявити. За словами Степана Мельника, треба лише щомісяця стежити за показниками лічильника. Якщо вони без причини різко зросли – викликайте електрика.
Найважче з’ясувати ситуацію з крадіжками у будинках, що належать об’єднанням співвласників (ОСББ). Тут усі кіловати, що не враховані квартирними лічильниками, діляться між мешканцями і вважаються такими, що пішли на освітлення сходових майданчиків.
"Раніше за загальне світло ми платили по 3-4 гривні з квартири, – каже чернівчанин Андрій М., мешканець багатоповерхівки, котра належить ОСББ. – Тепер нараховують понад десять гривень. За такі гроші перед кожною квартирою мала би цілодобово горіти лампочка "сотка".
Таких звернень останнім часом є багато, констатує Степан Мельник. Обленерго підписує договір з усім ОСББ. Тариф для цих будинків нижчий, різниця в тарифі йде на зарплату голові об’єднання, і саме він та збори мешканців мали би вирішити, як боротися з крадіжками.


мешканцям таких будинків


Енергетики радять:
- перепломбувати лічильники разовими номерними пломбами (коштують 1 гривню), щоби мешканці бачили, що й голова об’єднання не порушує закон;
- періодично викликати електрика й обстежувати електромережі, щоби не було під’єднань до дротів сходового освітлення;
- встановити електронні лічильники (ціна приблизно 150 гривень), які ніколи не "брешуть";
- зрештою ніхто не забороняє мешканцеві будинку ОСББ звернутися до прокуратури чи суду, тоді електрика у ваш дім скерує відповідний орган.


Довідка
При крадіжці електроенергії розмір штрафу залежить від потужності мережі і становить:
- якщо крадіжка пов’язана з лічильником – приблизно 2000 гривень (орієнтовна плата за використану протягом півроку електроенергію);
- інші види крадіжок – приблизно 12 тисяч гривень (до трьох років використання світла).
На оплату дається п’ять банківських днів. Якщо споживач подає до суду – штраф нараховується після рішення суду.
Телефон довіри обленерго – 58-49-08.
При крадіжці газу фіксованого розміру штрафу не існує. До порушника виїжджає комісія, складає акт і вносить свої пропозиції (який штраф нарахувати, чи відрізати газ, чи подавати до суду тощо).
Телефон абонентного відділу – 54-31-20.

Редактор: admin
28-09-2006, 19:38
Коментарів 0 Переглядів 11 560

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.