
Салат із буряку
та горіха – фаворит столу
Відомий фітотерапевт Наталя Земна (Зубицька) радить мешканцям йододефіцитних регіонів звернути особливу увагу на червоний буряк. На її переконання, систематичне вживання цього коренеплоду не дозволить розвинутися йододефіциту.
Ще один відомий йодомісткий продукт – грецький горіх. І хоч народна медицина вважає більш цінними з цієї точки зору перетинки плодів, ядра горіхів також можуть частково усунути дефіцит йоду. Тож салат із буряку з грецьким горіхом, чорносливом та часником – улюблений багатьма – повинен бути на столі не лише на свята.
З-поміж екзотичних продуктів найбільш йодомістким вважається плід фейхоа. Це ягоди зеленого кольору, зовні дещо подібні до агрусу. Фейхоа лише періодично з’являється на нашому ринку. Натомість хурма – ще одна йодомістка екзотика – є майже завжди. Її також варто включити до раціону.
Дари моря нічим
не замінити
І все ж таки для цілковитого забезпечення організму йодом (особливо якщо його дефіцит уже позначається на вашому здоров’ї) потрібні продукти морського походження. Абсолютною чемпіонкою за вмістом йоду є морська капуста. На жаль, у багатьох людей виробилася стійка відраза до цього продукту, "завдяки" консервам, що виготовлялися за радянських часів. Сьогодні ж практично у кожному гастрономі можна придбати салати з морської капусти – з морквою, цибулею, грибами, крабовими паличками, оселедцем і навіть сьомгою. І їхній смак не має нічого спільного зі згаданими консервами.
Якщо ж морська капуста видається вам занадто вже специфічним продуктом, їжте морську рибу, креветки, кальмари, мідії – будь-які дари моря, які вам смакують.
Йодовану сіль зберігайте правильно
Найбільш доступний продукт, який допоможе збагатити організм йодом, – звісно ж, йодована сіль. Це надзвичайно зручно: просто посолив їжу і отримав цінний мікроелемент. Але увага: йодовану сіль треба правильно зберігати, інакше вона дуже швидко втрачає свої властивості. Їй, по-перше, потрібна темрява (під дією світла йод руйнується), по-друге – герметичність. Тому найкраще місце – непрозора банка, яка щільно закривається.
Утім, втрата йоду – актуальне питання не лише для солі. З кожного продукту він "вивітрюється" з часом, тому важливо вживати саме свіжі йодомісткі продукти. Термічна обробка також не сприяє збереженню йоду, тому сире корисніше за варене чи смажене. Із цих же мотивів солити йодованою сіллю варто вже готову страву.