Дієтологи переконані, що за своїми дієтичними та лікувальними властивостями молочнокислі продукти більш корисні, ніж саме молоко. Це пояснюється дією на організм мікроорганізмів та речовин, що утворюються внаслідок біохімічних процесів під час скисання молока, – молочної кислоти, спирту, вуглекислого газу, антибіотиків, вітамінів.
У кожного народу є свій національний кисломолочний продукт. У нас – кисле молоко (кисляк), на Північному Кавказі – айран і кефір, у Казахстані – кумис.
Лише якихось сто років тому вчені виявили, що молоко скисає під дією молочних бактерій, які перетворюють молочний цукор на молочну кислоту. Разом із "добрими" бактеріями в молоці розвиваються і "погані", які псують продукт. Тому, культивуючи корисні міркоорганізми, як наслідок вивели чисті молочнокислі мікроорганізми. Саме їх нині додають до молока виробники молочнокислих продуктів. Так до назви цих продуктів додався префікс "біо". Живуть ці біобактерії недовго. Тому й вживати кисломолочні біопродукти потрібно впродовж десяти-чотирнадцяти днів від дня виготовлення.
Ельвіра Мороз, гастроентеролог:
Насамперед молочнокислі продукти корисні для шлунково-кишкового тракту. Особливо при дисбактеріозах, бо цей продукт збагачує організм біфідобактеріями, лактобактеріями, які необхідні для нормальної мікрофлори кишківника. Ці продукти сприяють травленню, засвоєнню їжі, стимуляції шлунково-кишкового тракту. Якщо ж у йогурті є шматочки фруктів, то це лише підсилює корисну дію продукту, особливо при закрепах. Однак біокефіри покращують мікрофлору кишківника переважно у бік закріплення.
Ще біфідобактерії сприяють зміцненню імунітету до внутрішніх хвороб та до вірусних, респіраторних захворювань. Особливо важливо вживати ці продукти двічі-тричі на тиждень в осінньо-весняне міжсезоння, саме коли зростає загроза захворіти на застудні захворювання.