RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сім’ї, за кілька метрів від будинку якої стався зсув через сильні літні зливи, чиновники порадили застрахувати будинок та не ночувати вдома під час сильних дощів. Коштів, виділених на ліквідацію наслідків стихії в області, мало, і люди змушені самотужки боротися з лихом.
– Через зсув на початку червня загинув весь наш сад, з якого ми мали якусь копійчину додатково до пенсії, – розповідає мешканка Тернавки Герцаївського району Аглая Назарій. Пагорб біля її будинку зсунувся і "наїжджає" на хату.
– Я раніше граблями згортала горіхи, які падали з дерев, що росли тут рядами. Зараз вже нічого збирати та продавати. Зсув стався на початку червня. Я пішла в сарай годувати поросят і ще глянула на пагорб. Він весь був вкритий зеленою травою. А коли вийшла через деякий час, все вже було чорне. Грунт посунувся, дерева попадали. Коли рвалося коріння, був такий звук, наче стогін. Дерева стогнали. Земля обвалилася десь на три метри. Приїжджала комісія, склали акт. Нам порадили застрахувати будинок та не ночувати у ньому, коли йдуть сильні дощі, бо зсув може статися далі. Тепер після кожного дощу грунт далі зсувається. Ось бачите (жінка показує на повалений молодий горіх), тиждень тому він ще стояв, а тепер впав. Що робити – не знаємо. Я виростила п’ятьох дітей, колись вони через цей сад до школи бігали. У нас тепер за сараєм постійно стоїть вода, яка не сходить навіть за сухої погоди. Через це загинув виноград. Дуже боляче на це все дивитися. Я в саду всі дерева своїми руками садила, а тепер нічого цього нема, і ніхто не допомагає.
За словами землевпорядника сільської ради Костянтина Павалакі, господарство Назарій постраждало через зсув найбільше. Але зсуви стаються в селі досить часто. Більша його частина розташована на пагорбі. Піднявся і рівень грунтових вод. Колись у селі було проблемою знайти місце для криниці. Тепер де не копни, можна робити криницю.
Щоби висушити хату, довелося влітку палити пічку
Мешканка вулиці Артема, що в Садгорі, у Чернівцях, Галина Кавуля, після паводку, що стався на початку червня, все літо ремонтувала будинок. Ремонту поки що кінця-краю не видно.
– Уся підлога згнила, і її довелося зривати. Стіни так намокли, що досі не можу їх висушити, хоча сушили все літо. Навіть пічку та конвектор включали. Тепер ще й величезний рахунок за газ через це треба сплатити. Комісія склала акт про завдану шкоду, і відтоді –
жодної допомоги. Ми просили, щоби нам на вулиці хоч канави почистили. Бо тільки-но йде дощ, вода з вулиці заливає подвір’я. Нам сказали: чистіть самі. Була тут машина, яка рівчаки чистить, за розчищення робітники запросили 60 гривень. Ми вже зверталися і до райвиконкому, і до облради, ніхто нічим не може допомогти. Я вже на ремонт витратила понад 2000 гривень. Все доводиться робити власними силами та коштами. Хіба що ось від Партії регіонів дали трохи цементу.
Область зазнала збитків на понад 32 мільйони
За словами Єлизавети Пушко-Цибуляк, начальника Головного фінансового управління ОДА, 1-6 червня було підтоплено 1446 житлових будинків, тисячі гектарів земельних ділянок, зруйновано системи водовідведення та мости в Нижніх
Петрівцях Сторожинецького та Кам’янці Глибоцького районів. За експертними висновками Мінбуду, вартість першочергових робіт з відновлення становить 25 мільйонів 711 тисяч гривень. Цю надзвичайну ситуацію визначили, як подію регіонального рівня. Друга надзвичайна ситуація сталася 30 червня – 2 липня, її визначено, як ситуацію державного рівня. Відповідно до розпорядження Кабміну від 1 серпня на ліквідацію наслідків цієї стихії з резервного фонду Кабміну виділено 6 мільйонів 597 тисяч гривень. Уже надійшов перший транш з цих грошей – 1, 5 мільйона гривень. Однак наслідки першої стихії більш важкі, а спрямувати виділені кошти на їх ліквідацію неможливо. Тому ОДА направила до Кабміну листа з проханням виділити з резервного фонду кошти на ліквідацію стихії 1-6 червня. Перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров 25 вересня доручив відповідним міністерствам розглянути це питання та внести пропозиції
Кабміну.
Також на ліквідацію наслідків стихійного лиха в Новоселицькому та Сторожинецькому районах з резервного фонду обласного бюджету перераховано 450 тисяч гривень – 300 Новоселицькому, 150 – Сторожинецькому. Станом на 22 вересня у Новоселицькому районі вже освоєно 65 тисяч гривень з цих коштів. У Сторожинецькому районі гроші ще не освоєно. На ремонт моста в Нижніх Петрівцях необхідно 5 мільйонів гривень, на ремонт у Кам’янці – 3 мільйони гривень.
За словами Єлизавети Пушко-Цибуляк, питання виділення області грошей на ліквідацію наслідків стихії буде порушуватися й у Верховній Раді, і під час зустрічі голів ОДА в Кабміні та з Президентом. В ОДА сподіваються отримати ці гроші.
Редактор: admin
28-09-2006, 19:49
Коментарів 0 Переглядів 2 025

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.