RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У вівторок, 11 вересня, на стадіоні "Мальва" відкрили безкоштовний скейт-парк – спеціальний майданчик для катання на роликових дошках, тобто скейт-бордах. Ініціатором його спорудження та одним із проектантів став ролер Ярослав Ясинський. Під час відкриття стрічку перерізали ті, для кого спорудили скейт-парк. Серед них -шістнадцятирічний Олександр Кошара на прізвисько Кошак – один із піонерів стріт-скейтборду в Чернівцях. Він мріє знайти спонсора та стати проскейтером. За півроку ламає 20 дощок. Під час їзди на скейті набив собі чимало синців та гуль. Але навіть це не відлякало його від занять улюбленою справою. Вважає відкриття скейт-парку в Чернівцях однією із найвизначніших подій для нашого міста.
Якщо стали на скейт, будьте готові
до частих падінь
– Як ти навчився кататися на скейті?
– Я займаюся стріт-скейтбордом близько трьох років. Моє захоплення розпочалося тоді, коли я вперше побачив скейт-відео. Тоді й зародилася думка зайнятися цим спортом. Спочатку нічого не вдавалося, падав кожні 10 хвилин, навіть зламав ногу. Зараз також падаю, але вже значно рідше. Батькам відразу не сподобалося моє захоплення, оскільки постійно ходив у синцях , але вже звикли. Я почав займатися скейтбордом одним із перших у Чернівцях, тож мені не було в кого вчитися. Набирався досвіду з відео, яке скачував з Інтернету або переписував у друзів з Києва.
– Скільки чернівчан займаються цим екстремальним видом спорту?
– Зараз у місті приблизно 40 людей, у яких є скейти, але серед них справжніх скейтерів – не більше двадцяти. Професіоналів у Чернівцях офіційно немає, але є чимало людей, які за рівнем катання близькі до професійного. Хоча трапляються й "позери", котрі купують найдорожчі дошки, одяг, взуття, але, крім марнославства, нічого не можуть продемонструвати. Ми ніколи не ставимося зверхньо до новачків, але завжди оцінюємо людину за співвідношенням рівня катання і кількості "понтів". І якщо скейтер – хороша людина, ми охоче беремо його в свою компанію та ділимося досвідом.
– Як тобі щойно відкритий скейт-парк?
– Мені подобається. Єдиний його мінус у тому, що після обіду тут збирається дуже великий натовп – ВМХ-ери, роллери, скейтери, MTB-стрітери, і через це дуже мало місця. Скейт-парк, гадаю, розрахований на 15 осіб, а тут іноді буває до 50. У день відкриття все було дуже гарно – перерізали стрічку, почали кататися. Але навіть не встигли натішитися новинкою, як о 20.00 прийшов охоронець і наказав нам розходитися. Ще важливою проблемою є катання взимку, оскільки парк не має покрівлі та штучного освітлення. Нам обіцяли цей недолік виправити, але мало хто в це вірить. Загалом узимку скейтери відпочивають. Дехто на зиму переходить на сноуборд, продовжуючи катання в горах.
На спорядження скейтери витрачають приблизно
200 доларів на місяць
– А де ви з друзями каталися до відкриття скейт-парку?
– Ми каталися на Соборній, Центральній, Театральній площах, але там завжди були проблеми з міліцією. До відкриття скейт-парку найзручніше місце було на Соборній площі – там є майже все, що потрібно. Але після 17.00 туди навідувалися наряди міліції і всіх виганяли. Мене навіть часто затримували, але завжди "на перший раз" відпускали.
– Де ще в Україні є скейт-парки?
– Скейт-парки є лише у великих містах, таких, як Дніпропетровськ, Київ та Одеса. Загалом я навіть не сподівався, що в Чернівцях відкриють скейт-парк. Все-таки Чернівці – невелике місто. Наступного тижня до нас приїдуть покататися друзі-скейтери з Івано-Франківська. У них там є лише саморобний майданчик для катання, але куди йому до нашого. В Україні це поки що не дуже розвинутий вид спорту. Найбільшим досягненням для нас може стати отримання спонсорства. Спонсорування для скейтера – це те, що офіційно надає йому статус професіонала, тобто проскейтера. Зараз ми працюємо над створенням власного скейт-відео. Плануємо закінчити протягом двох місяців. Місяць піде на зйомку, ще місяць на монтаж, сподіваємося створити справжнє професійне відео, яке будемо презентувати нашим друзям , потенційним спонсорам та просто фанатам скейтборду. Ми вже спілкувалися з керівництвом магазину "Екстрім", котрі не проти спонсорувати команду з трьох-чотирьох людей. Тож будемо старатися проявити себе "на всі 100".
– На скільки тобі вистачає одного скейту, і скільки дощок ти вже зламав?
– Спочатку мені вистачало дошки на півроку, зараз – на місяць, доводиться часто їх міняти, за останні півроку поміняв майже 20 дошок. На своє захоплення витрачаю приблизно 200 доларів на місяць – на дошку та взуття, яке рветься за два-три місяці. Пристойна дошка коштує не менше 400 гривень. Зазвичай якісні дошки виготовляють із семишарової пресованої фанери з канадського клена. У Росії їх виготовляють з берези, але вони не дуже витривалі. Довжина всіх дощок приблизно однакова. Головну роль віддає ширина дошки: від 19 до 21 сантиметра – залежно від розміру взуття та ваги. Ширші дошки не такі зручні, але вони не так швидко ламаються. Особливу увагу слід приділити взуттю. Це обов’язково має бути спеціальне скейт-взуття з пласкою підошвою та потовщеним язиком. Стиль одягу залежить від уподобань самого скейтера. Скажімо, я ношу вузькі штани, хтось носить широкі, тут правил немає.
– Яку музику слухають скейтери?
– У Чернівцях дев’яносто відсотків скейтерів слухають панк. Особисто мені подобається олдскул панк-рок, такий, як "Sex Pistols", "Iggy Pop" тощо.
Скейтери не хочуть ставати олімпійцями
– Хто може займатися скейтбордом?
– Для того, щоби навчитися кататися на скейті, потрібно їздити принаймні півроку-рік. На те, щоби навчитися відштовхуватися, розганятися, повертати, потрібно два тижні. Підстрибувати на скейті та робити різні трюки – це вже важче. Головне – не боятися падати. До цього треба бути готовим, адже скейтборд – досить травматичний вид спорту. Чим майстерніше їздиш, тим тобі цікавіше. Краще починати з 11-12 років, хоча дехто стає на скейт і у 18-20 років. Вага ролі не грає. Дівчата теж можуть займатися. У Чернівцях є кілька дівчат-скейтерів. Звісно, вони гірше їздять, ніж хлопці, бо бояться впасти. Якщо впадуть – можуть місяць не їздити, доки синці не загояться.
– Ти знаєш, що скейтборд можуть включити до списку видів спорту літньої олімпіади?
– Я про це чув, але всі скейтери не дуже цього хочуть. Нам більше подобається цей вид спорту саме як неофіційний, вуличний. Якщо він стане олімпійським, це буде надто "попсово". У цьому спорті немає правил, а якщо вони з’являться, то скейтборд просто втратить сенс.
– Як ставляться твоя дівчина, друзі до твого захоплення?
– У мене було багато дівчат, і всі вони по-різному сприймали моє хобі. Але всі вони знають, що мене не треба обмежувати в їзді – якщо я хочу, то піду кататися. На жаль, у філософсько-правовому ліцеї № 2, де я навчаюся, більшість вважають скейтборд дитячим заняттям. А між тим – це єдина справа, у якій я викладаюся повністю. Часто на парах я думаю лише про скейт. Хоча розумію, що навчання важливіше, оскільки від нього залежить моє майбутнє. Якщо буду брати участь у змаганнях і займати призові місця, то не хочу покидати цей спорт. У майбутньому планую вступити на факультет маркетингу, піару та соціальних комунікацій у Кракові. До речі, там є всі умови для занять скейтбордом – скейт-парки, постійні скейт-контести та багато фанатів.


Довідка
СКЕЙТБОРД – екстремальний неолімпійський вид спорту. За однією з версій, його винайшли каліфорнійські серфери у 50-х роках минулого століття. Вони зробили з дерева рампу у формі хвилі, приладнали до дошки колеса і каталися вулицями та у рампі, коли на морі не було хвиль. Перший професійний скейтборд був сконструйований 1963 року компанією "Makaha". Скейтбод має два види: "стріт" – катання на міських площах, сходах, перилах, і "верт" – катання в рампі.
Де в Чернівцях можна придбати спорядження для скейтборду
- Магазин "Екстрім" (вул. Кобилянської, 7, тел. 52-69-54);
- Магазин "Адреналін" (вул. Винниченка, 29, тел. 58-57-41);
- Магазин "Спортландія" (просп. Незалежності, 121, тел. 55-77-87, 3-42-69);
- Займатися скейтбордом відтепер можна у скейт-парку на стадіоні "Мальва".


Словник
спортивних термінів
Ноус – передня частина дошки (завжди більш загнута, ніж тейл);
Тейл – задня частина дошки, часто прикрашена малюнком;
Клацання – звук у момент, коли тейл торкається землі, асфальту;
Спот – місце їзди;
Трак – підвіска;
Тапки – взуття для їзди;
Рампа – напівтруба для катання;
Скейтпарк – приміщення або місце для катання з рампами, фанбоксами тощо;
Фанбокс – в’їзд, пряма площина та з’їзд;
Слайд – ковзання по перилах;
Прорайдер або проскейтер – професіонал у скейтборді.
Контест– змагання з екстремальних видів спорту.

Редактор: admin
18-09-2007, 14:35
Коментарів 0 Переглядів 7 962

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.