RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У квітні цього року минає 160 років від народження відомого австрійського архітектора Фердинанда Фельнера, одного із авторів Чернівецького театру.
Народився Фердинанд Фельнер 19 квітня 1847 року у престольному місті Відні. Його батьком був відомий архітектор Фердинанд Фельнер-старший, за планами якого вже було збудовано декілька театрів. Фердинанд Фельнер-молодший вивчав архітектуру у вищій технічній школі у Штудгарті, Берліні та Відні. Ще під час навчання почав працювати в архітектурному бюро батька. Тут він розробляв свої перші проекти і був змушений під час хвороби батька долучитися до втілення у життя його архітектурних ідей, беручи на себе цілковиту відповідальність за це. Батько помер 1871 року, на той час синові було 24 роки. Ще до смерті батька він сам завершував роботи над будівництвом театру у Брно в Чехії, в 1870-1873-му збудував театр у Румунії у Темешварі, у 1871-1872 роках збудував міський театр у Відні.
Фельнера і Гельмера назвали "театральними закрійниками"
Ім’я Фердинанда Фельнера нерозривно пов’язане з ім’ям Германа Готфріда Гельмера, який народився у Гарбурзі (сьогодні це частина міста Гамбурга) в сім’ї золотих справ майстра, тобто ювеліра. Батькова справа не зацікавила Германа. Він з юних років захопився будівельною справою. 1868 року прийшов працювати до ательє Фердинанда Фельнера-старшого як виконавець архітектурних креслень. Уже 1870 року здобув перемогу в конкурсі на побудову театру в Хорватії, у місті Варашдін. 1873 року було створено спільне ательє Фельнера і Гельмера, яке проіснувало понад 40 років як приватне співтовариство найуспішніших архітекторів ХІХ століття. Взаємне порозуміння і велика повага дали змогу обом архітекторам успішно працювати, будувати, крім театрів, замки, палаци, вілли, торгові та житлові будинки, готелі, виставкові зали, мавзолеї, навіть надмогильні пам’ятники. Загалом архітектори збудували понад 200 будівель, але найбільш відомими були споруди театрів. За висловлюваннями сучасників, це були "театральні конфекціоністи", тобто "театральні закрійники". Вони брали участь у багатьох конкурсах на спорудження театрів і завжди у них перемагали.
Їхні театри були компактними
і недорогими
Час між 1848 роком і Першою світовою війною був періодом побудови численних споруд театрів у Європі – бурхливо розвивалося культурне життя. Технічний прогрес впливав на розбудову міст. Старі міські центри розширювалися, зносили старі міські мури, звільняли місце для новобудов. Найчастіше на околиці старих історичних міст будували театри. Так було у Відні, Цюріху, Гамбурзі, Загребі. Театри Фельнера і Гельмера не займали багато місця, а це було важливо, бо земля вже була в ціні і навколо неї тривала конкурентна боротьба. Ательє Фельнера і Гельмера будувало свої театри від Чорного моря і Балкан до півночі Німеччини, від Адріатики до Молдавії, від Угорської Низовини до Швейцарських Альп. Були розроблені навіть плани побудови великого театру у Нью-Йорку, проте через початок Першої світової війни архітекторам не вдалося втілити у життя цей задум. Споруди фірми Фельнера і Гельмера були завжди поза конкуренцією за красою, вишуканістю. Але важливо й те, що вони були порівняно дешевими. Наприклад, витрати на побудову театру на 2000 місць сягали приблизно 950000 гульденів. Для порівняння: домашня робітниця або нижчий службовець отримували 30 гульденів на місяць, за зимову спідницю або сурдут (щось на кшталт сучасного піджака) треба було викласти 18 гульденів. Невеликі театри коштували дешевше. Так, театр у Карлових Варах (Чехія) коштував 40000 гульденів. А всі 48 театрів, збудовані фірмою, коштували приблизно стільки, скільки обійшлося одне будівництво приміщення Гранд Опери в Парижі.
У Чернівцях виникли проблеми із земельною ділянкою
Під час розгляду питання про будівництво театру в Чернівцях вибір також відбувся на користь ательє Фельнера і Гельмера. Від конкурсу вирішили відмовитися з тих міркувань, що в ньому зазвичай беруть участь малодосвідчені архітектори. До Чернівців вирішили запросити Фердинанда Фельнера для участі у виборі земельної ділянки під майбутню новобудову. Місцем розташування майбутньої споруди розглядалися площа Австрії (нині Соборна), площа Франца Йосифа (нині сквер навпроти Кафедрального собору), площа Єлизавети (нині Театральна) та площа Рудольфа (нині площа Філармонії). Обрали для будівництва західну частину площі Єлизавети. Відразу ж постало безліч перешкод, найскладнішою з яких була затримка з отриманням земельної ділянки під будівництво, адже власником землі було військове відомство, яке мало на площі Єлизавети склади та інші військові об’єкти. Ця проблема завдала більше клопоту магістрату, ніж вишукування коштів на будову.
Будівництво пришвидшила...
пожежа в Чикаго
1904 року в Чикаго сталася подія, про яку пішов розголос по всьому світу – згорів міський театр. У зв’язку з цим 4 квітня цього ж року крайовий президент Буковини Конрад фон Гогенлое Шіллінгсфюрст видав указ про закриття старого театру через його пожежну небезпечність. Уже 7 квітня зібрався Чернівецький міський магістрат, щоби остаточно обговорити питання побудови нового приміщення. А 31 травня на засіданні Чернівецької міської ради депутати вже вітали Фердинанда Фельнера, який прибув до Чернівців і охоче погодився взяти на себе підготовку проекту та побудову театру. 1 серпня 1904 року почали копати фундамент під майбутню споруду, а 4 жовтня 1905 року об 11 годині ранку в споруді нового театру зібралися представники влади краю та міста, шановані гості, будівельники, представники міської громади на урочисте відкриття.
Редактор: admin
26-04-2007, 14:20
Коментарів 0 Переглядів 2 940

Теги -
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!