RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як стверджує ріелтер агентства нерухомості "Ваш Ковчег" Микола ГОРОДЕНСЬКИЙ, вулиця Руська, де колись розташовувалася одна з найбільших у Чернівцях промислових зон і яка вважалася відсталою околицею, поступово перетворюється на елітний житловий район. Останнім часом вона стає досить привабливою для інвесторів, і тут споруджується багато нових будинків із сучасним плануванням квартир, які мають підвищений попит у покупців. Досить вагомим аргументом є і те, що вулиця у її верхній частині – починаючи від Фастівської і закінчуючи мікрорайоном "Гравітон" – розташована на так званій "розі вітрів", де все продувається і досить чисте повітря. Перевагою цього мікрорайону стало і відкриття супермаркету "Екватор", і будівництво об’їзної дороги, і налагодження руху громадського транспорту. Адже останнім часом Руською почало курсувати досить багато нових маршруток.
Вулицю Руську ріелтери поділяють на старий і новий фонди – ця умовна лінія пролягає у районі вулиці Фастівської.
– У старому фонді один квадратний метр житла коштує в середньому 1170 доларів, – повідомив Микола Городенський. – Найбільшого попиту зажили одно- та двокімнатні квартири. Крім того, у старій частині є багато виробничих приміщень, які виставляються на продаж за мінімальною ціною 330 доларів за квадратний метр. У новобудовах вартість квадратного метра житла коливається від 780 до 1100 доларів. Особливістю є те, що квартири на других-третіх поверхах коштують на 5 відсотків дорожче, ніж на інших. А ось ціна житла у панельних будинках, збудованих раніше, така ж, як у мікрорайоні "Гравітон".


Перспективи
В районі Авангардної буде пляж, а в кінці Руської – нове кладовище
– Вулиця Руська – друга за довжиною після Головної, тому на ній у найближчому майбутньому відбудеться чимало приємних змін, – запевнив головний архітектор міста Сергій ГОМОНОВИЧ. – Якщо починати від площі Центральної, то у будинку № 6, що на розі Руської, де у підвалі колись розташовувався овочевий магазинчик, буде готель. Приватний підприємець, котрий викупив приміщення, зберіг архітектуру, відновив ліпнину. Навпроти, через дорогу, фірма "Інтергалбуд" споруджує сучасний торгово-офісний центр. Це буде перше вкраплення сучасної архітектури в старовинну історичну забудову.
Як розповів Сергій Гомонович, історико-опорним планом Чернівців передбачено регенерацію старих кварталів, зокрема і на вулиці Руській. Отож тут будуть зноситися ветхі будівлі, а на їхньому місці споруджуватимуться нові з обов’язковим використанням давньої архітектури. Проте діятимуть обмеження щодо поверховості та площі забудови. Згідно з опорним планом, відбудеться регенерація житлового кварталу аж до дитячої лікарні. Забудовуватиметься і кут вулиць Руської та Л. Кобилиці в районі автостоянки.
У районі вулиці Фастівської передбачено спорудження центру травматології та ортопедії. Містечко сучасних котеджів виросте незабаром у районі вулиць Руської та Сумської.
Тривають інтенсивні роботи із завершення багатоквартирних будинків від вулиці Фастівської до О. Пчілки та в районі вулиць Авангардної-Винниченка, де на озері буде створено пляжну зону. Неподалік об’їзної дороги передбачено будівництво потужного житлового комплексу з об’єктами соцкультпобуту. А за гаражами, згідно з генеральним планом забудови Чернівців, планують обладнати міське кладовище.


Обличчя району
Василь Селезінка освідчився в любові Чернівцям 130 разів
У районі вулиці Руської вже понад 30 років мешкає один із найшанованіших чернівчан – Василь Селезінка. І хоча народився він на Івано-Франківщині, та в любові ось уже 130-й раз освідчився Чернівцям через свою телевізійну авторську передачу "Місто моєї любові".
– Не люблю ходити чернівецькими вулицями і дворами, не знаючи їхньої історії, – каже Василь Михайлович. – Інколи зупиняюся біля будинків і видивляюся при вході рік їхнього будівництва, а дружина здивовано запитує: "Що ти там шукаєш?" "Історію", – відповідаю. До речі, цей предмет був моїм улюбленим у школі, і я знав його краще за вчителя. А ведучи свої передачі, почав вивчати ще й архітектуру. Хоча з дитинства захоплювався літературою і театром. Ще у 5 класі написав п’єсу "Украдений син" і поставив її у нашому сільському клубі.
У же вийшло чотири книги Василя Селезінки: "Золотої нитки не згубіть", "Місто моєї любові", "Світло Цецинської гори", "Грабовий масаж". Підготовлена до друку п’ята книга.


Цікавинка
Вулиця семи храмів
Руську справедливо можна назвати вулицею храмів: тут розташована найбільша кількість церков – аж сім. Віками у Чернівцях мирно співіснували різні національності, і кожен ходив молитися до свого храму. Ця толерантність мешканців міста над Прутом збереглася й досі. Тому є на вулиці Руській греко-католицька церква Успіння Пресвятої Богородиці, Свято-Миколаївська та Андрія Первозванного Московського патріархату, Княгині Ольги – Київського патріархату, румунська церква, церква адвентистів сьомого дня, церква "Нове життя".
Найстаріший мурований храм Чернівців – греко-католицька церква – розташований на місці давньої церкви Тадея. Цю назву вона отримала від імені її фундатора – буковинського боярина із шанованого давнього роду Тадеуша фон Туркула, котрий уже 1813 року подарував церкві частину майна і гроші. Цим же ім’ям називалося і церковне братство, засноване 1834 року, яке стало першою українською громадською організацією на Буковині. Церкву було споруджено 1820-1821 років. Це одна з перших кам’яних споруд Чернівців, адже ратушу збудували на 27 років пізніше! У 30-х роках храм перебудували за проектом доктора Володимира Залозецького. 1946 року діяльність греко-католицької церкви на Буковині, як і в усій Україні, було заборонено. 1961 року храм перетворили на склад хімікатів. Знищилися старі унікальні фрески. Лише дивом уцілів іконостас, який вдалося зберегти в дерев’яній Миколаївській церкві на вулиці Сагайдачного. Коли храм 1990 року знову передали греко-католицькій громаді міста, рідкісний іконостас повернули.
Свято-Миколаївський храм на вулиці Руській у народі часто називають "церквою з п’яними банями" через те, що вони вибудовані по спіралі й справляють враження похилених. Її будівництво розпочалося 1927 року з благословення буковинського митрополита Нектарія. Однак через фінансові труднощі спорудження церкви було призупинено на десять років і відновлено аж 1937-го. Завершити храм вдалося досить швидко – за два роки. Основні будівельні роботи вела місцева фірма "Граніт". Іконостас виготовили бухарестський художник Пауль Молда і скульптор Григорій Думітреску-Ловендаль. Тринадцять вітражів зробив художник Кірович, а каркаси – Вільгельм Свідерський. З Трансільванії привезли два дзвони вагою 948 і 592 кілограми.


Історична довідка
Тут проїхали
перші тролейбуси


Ідеальним міським пейзажем називали колись архітектури початок однієї з найдавніших міських вулиць – Руської. Тут селилися здебільшого українці, яких тоді на Буковині називали русинами, звідси й назва вулиці. Тут формувалося їхнє суспільне життя: збирався руський міщанський хор, працювала руська міщанська читальня. Неподалік розміщувався Народний дім, при якому працювали товариства "Руська бесіда" та "Руський Боян". Уперше вулиця Руська згадується під цією назвою 1816 року – стверджує літописець Чернівців Фрідріх Раймунд Кайндль. Її вона отримала, напевно, коли почали забудовувати центральну частину міста, і зберегла до 1918 року. За румунських часів – до 1940-го – це була вулиця Романе, а 1941-го відновили колишню історичну назву, яка збереглася й донині.
Первісно вулиця вела прямо до греко-католицької церкви, яка вважалася суто українською.
– Можливо, саме церква (руська, русинська) і дала назву цій вулиці, – міркує науковий співробітник ЧНУ Марія НИКИРСА. – Тим більше, що в Чернівцях тоді існували вулиці, які мали назви інших національностей, скажімо, Юденгассе (Єврейська), Арменішгассе (Вірменська).
Тієї ж думки про назву вулиці Руської дотримується і архітектор Володимир Залозецький у статті "Церковця при Руській вулиці", що була вміщена у газеті "Час" 28 березня 1929 року.
Згодом вулицю Руську продовжили до передмістя Гореча. А коли на теперішнє місце перенесли кладовище, за ним теж закріпилася назва Руське. І досі міські старожили називають його саме так. На вулиці Руській проживала відома свого часу родина Москалюків, батько і син якої прославилися своїми надгробними пам’ятниками, які можна побачити в історико-культурному заповіднику на вулиці Зеленій.
По вулиці Руській проїхали перші в Чернівцях тролейбуси, що прийшли на зміну трамваєві, який курсував нинішньою Головною.

Редактор: admin
27-09-2007, 13:33
Коментарів 0 Переглядів 4 032

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.