
Згідно з розробленою в Україні постановою, на упаковці харчового продукту, який містить понад 0,9% ГМО, після рецептури і даних про склад продукту буде зазначатися запис, що цей продукт виготовлено з сировини, яка вирощена із застосуванням генно-модифікованих організмів. Також забороняються ввезення, виробництво та реалізація харчових продуктів, призначених для дитячого харчування, що містять генетично модифіковані організми та/або мікроорганізми.
Офіційної статистики щодо того, скільки на українському ринку продається продуктів з ГМО, немає, але з перевірених під час експерименту 42-х продуктів у 18-ти виявили ГМО. Про це повідомив голова комітету Держспоживстандарту Олександр ШНИПКО. У 9-ти з 18-ти випадків продукти містили модифіковану сою при тому, що у вмісті соя навіть не зазначалася. Серед перевірених були також м’ясні вироби та пельмені.
О. Шнипко підтвердив, що в Україні вирощуються генно-модифіковані організми: це насамперед картопля, кукурудза, соя, рапс. Однак офіційної статистики щодо обсягів вирощування таких рослин немає.
Сьогодні в Україні аналіз продуктів на вміст ГМО здійснюють усього три лабораторії. Планується додатково відкрити й обладнати ще 5-6 таких лабораторій.
Як повідомили у ДП "Буковинастандартметрологія", аналізи на наявність генно-модифікованих організмів дуже дорогі, й у Чернівцях їх не роблять.
ДОВІДКА
ГМ-технології захищають рослини від шкідників. Наслідки їх впливу на здоров’я людини ще достатньо не вивчені. За деякими дослідженнями, ГМО можуть спричинити онкозахворювання, безпліддя, алергію, а також зникнення багатьох видів рослин і тварин.