RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З настанням зими до Центру ресоціалізації бездомних громадян, який діє при "Народній допомозі", дедалі частіше приходять люди, яким ніде жити. Тут вони не просто ночують. Їм допомагають повернутися до нормального життя, відновити документи, знайти роботу. Однак людина сама повинна працювати, щоби розв’язати власні проблеми.
"В усьому винна випивка. Так, саме ця тупа слабкість до алкоголю!"
Часто бездомному не вистачає сили духу, аби покінчити зі звичним мандрівним життям. Якось у Центрі проживав чоловік, який тривалий час жебракував під церквами. У "Народній допомозі" йому відновили документи, але після цього він продовжує жебракувати. Хоча й пише соціальним працівникам листи, що хоче змінити життя.
"Яка жахлива погода, щоби мандрувати країною і спати на вулицях, – пише у листі колишній клієнт Центру ресоціалізації для бездомних. – На вулицях безпорядок. А в усьому винна випивка. Так, саме ця тупа слабкість до алкоголю! Варто собі це дозволити і все – неприємності гарантовані. А взагалі цей рік був важким. Якісь одні "попадання" на малолітніх. Скільки разів вони мене били і "розводили" – жити інколи не хотілося. Я так стомився від усього, стомився вештатися, мокнути, мерзнути, натрапляти на хуліганів. До того ж у мене не залишилося жодної довідки із тих, що ви видали мені. Я ж маю усі можливості змінити своє життя. І все одно, як собака, мандрую країною, як свиня – п’ю горілку. Можу піти кудись працювати вантажником, але я хочу стати самим собою. Завтра піду на базар, оновлю гардероб. Також треба купити собі хоч якийсь телефон, щоби не почуватися відірваним від світу. Наступного тижня куплю фарби, полотно і дещо створю. Портрети, пейзажі, натюрморти, картини на Євангельські теми… Тепер я ходжу у художній салон. Я давно хотів зайнятися живописом, і навіть у Києві чекають, коли я покину пити і виставлюся. Мені місце на Манежі пропонують всього за 10%... Ось такі справи, чекайте на мене навесні..."
Бездомними стають через сімейні чвари
і махінації з житлом
– Потрапляючи до Центру ресоціалізації, бездомні громадяни підписують угоду про те, що вони зобов’язуються пройти всі етапи ресоціалізації (повернення до нормального способу життя), – каже інформаційний менеджер громадської організації "Народна допомога" Анастасія АНОХІНА. – Коли людина приходить до центру, вона потрапляє у групу "В" – це приміщення, де стоять лише ліжка без білизни, але є можливість дотримуватися гігієнічних норм. Тут людина може перебувати 10 діб, але за цей час вона повинна пройти медичне обстеження. Якщо вона цього не зробить, із центру її попросять піти. Ми маємо угоди із поліклінікою №2 на безкоштовне обстеження бездомних. Найбільш поширені захворювання серед бездомних – педикульоз, туберкульоз і відкритого, і закритого типів, шкірні захворювання. Якщо людина хоче жити в нас, вона повинна відмовитися від шкідливих звичок – алкоголю, наркотиків.
Бездомні клієнти, які за медичними показниками здорові, переходять до групи "С" із кращими умовами проживання. Тут вони перебувають під час пошуку роботи, відновлення документів тощо. Якщо клієнтові вдається змінити своє життя на краще, він може перейти до групи "D", де умови проживання наближені до гуртожитку.
– У Центрі є режим проживання – у визначені години відбувається підйом, харчування, – наголошує Анастасія Анохіна. – Є години прибирання території. Вночі за спокоєм центру стежить соціальний працівник. Також у різних кімнатах розміщено камери відеостеження.
Планувалося, що у Центрі можна буде перебувати максимально півтора року. Однак практика свідчить, що цього замало. Людина знаходить роботу, але коштів на житло все одно не вистачає, тому термін може бути подовжено.
Найчастіше люди стають бездомними через сімейні негаразди: квартири діляться через розлучення, діти виганяють батьків на вулицю тощо. Трапляються й житлові махінації. Люди, які перебували у в’язниці, виходять на волю, а квартиру конфіскував суд або забрали родичі. Непоодинокі випадки, коли люди продавали житло, щоби купити краще, але через інфляцію їх кошти знецінювалися.
У середньому у Центрі перебувають 25 осіб віком від 18-ти років.
Також щодня команда соціальних працівників виходить на вулиці міста, розподіляє між чернівецькими бездомними гарячі обіди, гігієнічні пакети. У середньому на день на вуличне харчування приходять 10-20 бездомних.
Діяльність організації підтримують міськрада, а також міжнародні соціальні проекти.


Хто може звертатися:
- люди без житла і які визнають себе бездомними;
- особи, які втратили соціальні зв’язки з родиною;
- люди, які не мають медичних протипоказань для розміщення у Центрі.


Юридичні послуги, які надає Центр:
- реєстрація за адресою Центру;
- відновлення втрачених документів;
- захист прав, послуги адвоката;
- представництво інтересів особи в державних структурах;
- консультації щодо прав;
- консультації щодо відновлення пенсій, державних допомог.

Редактор: admin
13-12-2007, 13:21
Коментарів 0 Переглядів 1 657

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.