RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Під двері Михайла Івасюка шанувальники несли букети квітів»Михайла Григоровича рідні та друзі пам’ятають як великого естета та людину, яка сягнула найвищого рівня інтелігентності.
– Михайло Григорович був першим "живим" письменником, якого я побачив у своєму житті, – пригадує колишній учень Михайла Івасюка Борис БУНЧУК, декан філологічного факультету ЧНУ. – Наше знайомство відбулося, коли я вступив на перший курс факультету, а Михайло Івасюк працював доцентом кафедри української літератури. Я почав приходити на засідання літстудії, яку він очолював. Михайло Григорович відбирав наші найкращі вірші, друкував в університетській газеті та обласній пресі. Потім він робив вирізки з газет і наклеював їх у альбом.
"Якби був живий Шевченко,
я би щодня чистив йому черевики"
– Михайло Григорович почав мене залучати до літературних виступів, – розповідає Борис Іванович. – Після них я проводжав його додому, а потім він йшов проводжати мене. Михайло Івасюк брав наші ранні вірші, друкував їх у себе вдома на машинці на різноколірних аркушах, а потім сам приклеював їх до факультетської стіннівки. Він із надзвичайною повагою ставився до літераторів. У його щоденнику згодом прочитав: "Якби був живий Шевченко, я би щодня чистив йому черевики".
Івасюк мені розповідав, що хтось приходив і клав квіти під двері їхньої квартири.
Ще одному колишньому учневі Володимирові АНТОФІЙЧУКУ, завідувачу кафедри журналістики, Михайло Григорович запам’ятався як високий та вродливий чоловік.
– Він завжди був у напрасованому костюмі та при краватці. Івасюк був надзвичайно пунктуальною людиною. Коли я працював лаборантом на кафедрі української літератури, пригадую, як Михайло Григорович приходив на лекції щонайменше на годину раніше. Готуючись до лекції, він ходив з одного кутка кімнати до іншого, тримав у руках цигарку та цікавився, як хто сприймає певну літературну подію чи книгу.
Зять письменника заробив 10 рублів гонорару за підказку у сюжеті
Дочка Михайла Григоровича Оксана ІВАСЮК, доцент кафедри української літератури, розповідає, що батько був надзвичайно вимогливим щодо навчання, поведінки та дотримання моральних критеріїв.
– Але водночас був дуже толерантним у дискусії, – каже Оксана Михайлівна. – Коли хтось із членів сім’ї висловлював та обстоював власну думку, він дослухався і ніколи не сердився, якщо ця думка не збігалася з його власною. За вихованням він був "австрійцем". У нас вдома був надзвичайно естетичний побут, і ця естетика приносила насолоду. Батько дуже багато робив для того, аби ми, діти, могли пізнати світ та побачити щось нове. Для нього важливим було, аби ми відвідали музеї Києва. Декілька разів ми спускалися Дніпром. Часто їздили до Канева, де похований Шевченко, до Русова – на батьківщину Стефаника, до Снятина – на батьківщину Черемшини. Ми об’їздили усі пам’ятні місця Львівщини.
З батьком я вільно могла говорити про різних письменників, та казати, що мені подобається, а що – ні. Він слухав, намагався пояснити особливості письма певного літератора, а інколи казав: "Так, ти цікаво мислиш".
Батько був знайомий з Ольгою Кобилянською. Він з хлопцями винаймав квартиру навпроти музею Ольги Кобилянської, тепер це вулиця Димитрова. І спогади про ці моменти з життя викладені на сторінках одного з його романів.
Рідні допомагали Михайлові Григоровичу у написанні творів. Син Володя написав два останні розділи у "Баладі про вершника на білому коні".
– Це було у Піцунді, на морі, 1978 року. Батько сказав, граючись: "Може, ти мені напишеш?" А Володя відповів: "Добре". І написав частину, й багато ідей подав, – розповідає Оксана Михайлівна. – Також батько оголошував вдома сімейні конкурси на кращі ідеї щодо сюжету. Мій чоловік підказав йому певну частину сюжету у романі "Лицарі великої любові". Потім Віктор отримав гонорар десять рублів. Чоловік пішов і купив щось мені на пам’ять за цей гонорар від батька.
До 90-річного ювілею Михайла Івасюка перевидано три його романи "Балада про вершника на білому коні", "Лицарі великої любові", "Турнір королівських блазнів", збірку казок "Золота карета", книгу "Монолог перед обличчям сина". Через два-три місяці вийде ненадрукований роман автора про перебування у ГУЛАГу під назвою "У царстві вертухаїв".
– Ми так ретельно поставилися до перевидань творів Михайла Івасюка, тому що він порушував проблеми буковинської історії, а до нього це робив тільки Осип Маковей, – пояснює Оксана Івасюк. – Примірників творів у шкільних бібліотеках замало, тому ми постаралися, щоби діти мали ці книги.
Редактор: admin
22-11-2007, 13:05
Коментарів 0 Переглядів 3 409

Теги -
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!