RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чи можна спрогнозувати землетрус: пояснює сейсмолог з Чернівців

З’явилося повідомлення заступника директора Інституту геофізики НАНУ Олександра Кендзери, що найближчим часом на території України можливий сильний землетрус магнітудою вісім балів. Він пояснює, що така сейсмічна активність трапляється зазвичай раз на 100-200 років, а останні поштовхи були зафіксовані 1908 року.

Найнебезпечнішим, на думку науковця, є зона гір Вранча в Румунії, які знаходиться приблизно за 300 кілометрів від Чернівців.



Проміжки – від двох тижнів до 60 років

Прокоментувати це повідомлення кореспондентка molbuk.ua попросила доцента кафедри гідрометеорології та водних ресурсів Чернівецького національного університету, сейсмолога Андрія Николаєва. Спілкуємося в навчально-науковій геофізичній обсерваторії ЧНУ, де фіксують землетруси.

– Це неправильна констатація фактів у ЗМІ та Інтернеті. Олександр Кендзера сказав, що існує ймовірність землетрусу в деяких районах України, де вони періодично відбуваються, – пояснив пан Андрій. – Це не можна розцінювати як попередження чи прогноз. Ми проживаємо на небезпечній сейсмологічній території, що постійно свідчить про можливий землетрус. Та коли він відбудеться – невідомо, бо ніякої циклічності немає. Скажімо, останній сильний землетрус в Чернівцях стався четвертого березня 1977 році силою п’ять-шість балів. А середньостатистична перерва між вранчівськими землетрусами триває 37 років (плюс – мінус чотири роки). Тобто, зараз цілком ймовірно може повторитися потужний карпатський землетрус. Коли це точно буде – сказати не можу, бо немає точно встановлених проміжків. Вони складають від двох тижнів до 60 і більше років. Не можна прив’язувати їх до пір року, днів тижня, погодних умов.

Землетрус, за словами сейсмолога, це не та подія, яка відбувається миттєво. Енергія накопичується десятками років. Потім вона дає про себе знати у вигляді розривних порушень земної кори, звідки розповсюджуються сейсмічні хвилі на великі відстані.

"Це дуже складні явища, які відбуваються на значній глибині. Якщо брати район гір Вранча, то це близько100 кілометрів від поверхні землі. Заглянути туди неможливо, – каже Андрій Миколайович. – Особливістю гір Вранча є те, що вони знаходяться у стані постійної підготовки до землетрусу. Але у тому районі часто відбуваються маленькі землетруси і частина енергії виходить, не накопичуючись до критичної маси. Ми постійно відстежуємо ситуацію. Наша сейсмічна станція реєструє різні землетруси, навіть віддалені, які знаходяться на відстані 15 тисяч кілометрів. Прилади щодня реєструють два-три землетруси в один бал. Люди їх не відчувають. Проте в Чернівцях раз на тисячоліття може бути землетрус силою сім балів. А раз на п’ять тисяч років, можливо, й вісім. Ніхто не знає, звідки почався цей відлік. Не хочу лякати, але це справді страшна річ. Бо наші дев’ятиповерхівки, зокрема на Гравітоні та Південно-Кільцевій, розраховані на шість балів. Коли їх будували, необгрунтовано знизили сейсмічність на один бал, а в 2004 році знову підняли. Тому нові будинки вже розраховані на сім балів. Сейсмічному будівництву – житловому та промисловому – слід приділяти дуже велику увагу. Таким чином вдасться уникнути руйнування будівель".

Запровадили систему попередження

За словами науковця, у період, коли відбувається накопичення енергії у надрах землі, в навколишньому середовищі теж відбуваються зміни. Вони називаються передвісниками землетрусів.

"Існує майже 600 довгострокових, середньострокових та короткострокових передвісників землетрусів, – розповів пан Андрій. – Зокрема, змінюється поведінка домашніх тварин, хімічний склад води в криницях, взимку зі своїх схованок вилазять змії. Навіть організм людини підсвідомо реагує на майбутній землетрус, ми просто не розуміємо цих сигналів. Як це не дивно, китайським сейсмологам вдалося передбачити потужний землетрус 1985 року за допомогою передвісників і таким чином врятувати десятки тисяч людей. А через рік знову стався землетрус, який вже не передбачили, і загинуло 500 тисяч японців. У багатьох країнах виділяють величезні кошти для визначення землетрусів, а результат практично нульовий".

Чи можна спрогнозувати землетрус: пояснює сейсмолог з Чернівців


Для того, щоби зберегти населення та будівлі, у багатьох країнах запровадили систему попередження. "Вона діє таким чином: в епіцентрі землетрусу знаходиться сейсмічна станція, яка одразу реєструє підземний поштовх. Сигнал тривоги моментально передається на пристрої, які автоматично відключають газопроводи, воду, електрику, лінії зв’язку, глушать реактори атомних електростанцій. Мешканцям скидають повідомлення на мобільні телефони. Я оцінював можливість застосування методів попередження для Чернівців із епіцентром у районі гір Вранча. Відстань близько 300 кілометрів, – сейсмолог малює на папері. – Під час землетрусу утворюються сейсмічні хвилі двох типів: швидка – сім кілометрів за секунду, повільніша – чотири кілометри. Враховуючи відстань, перші хвилі дійдуть до нас за 40 секунд, а другі, які спричиняють руйнування, – за 70 секунд. За цей час можна встигнути вибігти на вулицю, або в крайньому випадку перечекати у кутку несучої стіни будинку, оскільки там руйнування настають в останню чергу".

Небезпеку становлять місцеві розломи

Андрій Николаєв показує карту сейсмічних розломів на території Чернівецької області.

"Найбільшу небезпеку для нас становлять гори Вранча, – розповідає. – Але місто Чернівці й наша область знаходяться в кращому положенні, ніж, скажімо, Одеська чи Кишинів. Вони перебувають на півночі від епіцентру, тому сейсмічні хвилі проходять під Карпатськими горами, які поглинають значну кількість енергії. Тобто, в нас сила поштовхів землетрусу в півтора раза менша, ніж в епіцентрі. Якщо, приміром, у Кишиневі буде сім балів, то в нас максимум п’ять. Звичайно, що люди це відчують, але нічого страшного не буде. Шість балів – це переляк, а сім – незначне пошкодження будівель".

Небезпеку також становлять місцеві тектонічні розломи, що перетинають територію області.

"Один із найпотужніших проходить за горою Цецино на глибині 40-50 кілометрів, – показує сейсмолог на карті. – Два розломи перетинають центр Чернівців. Ось досить небезпечний Сторожинецький розлом. Він спричинив у 1950 році п’ятибальний землетрус. За кілька останніх років у районі Новодністровська було близько п’яти відчутних землетрусів амплітудою 4,5 бала. Оскільки там є велике водосховище, то наслідки можуть бути досить серйозними. Тому варто було б розробити карту ймовірних сейсмічних руйнувань на Буковині та в Чернівцях. Тоді люди знали б, що їх чекає. Але це дуже дороговартісна справа, яка коштуватиме мільйони гривень".

Землетруси у Чернівцях за останніх 40 років

4 березня 1977 – 5–6 балів (гори Вранча – 8–9 балів)

31 серпня 1986 – 4,5–5 балів (епіцентр – гори Вранча)

30 травня 1990 – 4,5–5 балів (гори Вранча – 8 балів)

31 травня 1990 – 3,5–4 бали (гори Вранча – 6–7 балів)

Цікаві факти

*Від 1091 року і до наших днів відомі 53 карпатські землетруси від чотирьох до семи балів за 12-бальною шкалою Ріхтера. Деякі з них були дуже сильними. Наприклад, землетруси 1802, 1829, 1940 років. Найсильніший семибальний землетрус у Чернівцях стався 1820 року. У каталозі землетрусів згадується, що він наробив великої шкоди і дуже налякав чернівчан. Останній із відчутних землетрусів стався четвертого березня 1977 року. Жоден із землетрусів не спричинив людських жертв у Чернівцях і на території області.

*31 березня 1986 року в Чернівцях зафіксували поштовхи до п’яти балів. Потім було одразу два землетруси – 30-31 травня 1990 року магнітудою три-чотири бали. Після десяти років спокою 9 березня 2000-го чернівчани відчули два-три бали. Невеликі землетруси сталися 27 жовтня 2004-го, 26 квітня 2009-го, 6 жовтня 2013-го, 22 листопада 2014-го. Вони кваліфікуються як помітні.

* У 1909 році в Чернівцях з’явився перший сейсмограф, сконструйований відомим геофізиком, доктором Карлом Майнка. Щороку він фіксував 5-6 землетрусів на закопченому папері.

*У геофізичній обсерваторії ЧНУ зібрано дані, зокрема й літописні, майже за тисячу років, починаючи з 1091-го.

*Відповідно до карти сейсмічного районування Буковини, в зоні семибального землетрусу можуть знаходитися: Чернівці, Путила, Сторожинець, Глибока, Герца і Новоселиця. У зоні шести балів: Вижниця, Берегомет, Вашківці, Кіцмань, Заставна.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
17-11-2019, 19:39
Коментарів 0 Переглядів 6 468

Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!