Ціни на свинину можуть знизитися до 16-17 гривень замість сьогоднішніх 25-32 гривень. Зниженню цін будуть сприяти заходи, до яких вдасться уряд, а саме – рішення про початок інтервенції на ринку м’ясопродуктів. Про це повідомила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на нараді з питань стабілізації цін на м’ясо та рибу.
Тимошенко сказала, що уряд уважно вивчив ситуацію із цінами і дійшов висновку, що за умови вартості на стадії виробництва одного кілограма живої ваги яловичини 6-7 гривень, свинини – 7-8 гривень, гуртова ціна становить 11 гривень за кілограм яловичини і 12 гривень – за кілограм свинини, а роздрібна ціна – 22-29 гривень за кілограм яловичини, від 25 до 32 гривень за кілограм свинини.
"Ми закидаємо Україну дешевим м’ясом"
Виходить цікава ситуація: у селянина кілограм духмяної свинини закуповують по 11 гривень, а на базарі пропонують той самий шматочок вже по 25-32 гривні. Червонощокі продавці з м’ясних рядів переконують, що високі ціни зумовлені тим, що закупити м’ясо нелегко (нібито селяни не вирощують живності та й продають його дорого), плюс – витрати на пальне тощо.
А що думають з цього приводу селяни?
– У нас свинину найдорожче закуповують по 11 гривень, яловичину – по 7 гривень, – розповів фермер з господарства "Поле Буковини" Михайло Галищук з Ярівців Хотинського району. У його господарстві 33 свині, 11 голів великої рогатої худоби. Він перший узяв землю в Хотинському районі.
– Чому у місті м’ясо таке дороге? Бізнесмени так перепродують. Вони ж собі накручують, скільки захочуть – мають 100 відсотків прибутку.
До нас у село приїжджають підприємці й скуповують м’ясо. Їздив і я на базар двічі зі своїм м’ясом. Гадаєте, вони місце дають на базарі? Доки усі бізнесмени не пройшли, аж тоді виділили мені у куточку місце. То й сидиш там.
Щоби у місті м’ясо було не таким дорогим, треба створити державні заготконтори – щоби людина мала де здати м’ясо. У нас проблема величезна: вигодував, а немає куди здати. Доки не прийдуть бізнесмени попід хати, то збуту немає. Люди ходять з торбами. Уявіть собі: молоко у нас купують по 50 копійок, а скільки воно коштує у Чернівцях у магазині?
Вихід один: держава повинна взяти ситуацію під контроль. А так – ніхто нічого не контролює. Якби був контроль над сільським господарством, був би збут, то ми могли би Україну й Чернівці закидати дешевим м’ясом! Не треба нам Польщі тоді! Але я не бачу якихось змін.
Взагалі фермерством займатися в Україні можна. Єдине гальмо – це місцева влада. Хто їм більше платить – тим землю віддають. Продати продукцію – також проблема. Привіз якось рибу зі свого ставка на базар до Чернівців, то перший день мене пустили, а наступного сказали, що на базарі є "місцеві", які постійно торгують й перекуповують, і мені нічого там шукати. Якщо заправлю нижчу ціну на базарі, то... Що хочете – усе було. Сварилися... Що я буду вам казати.
Як живеться фермерові на Буковині? Пан Михайло каже, що прокидається о п’ятій, лягає спати о дванадцятій, але почувається щасливим. Жартує, що жінка від такого життя подалася аж до Італії. Там їй наобіцяли золоті гори.
Скільки коштує свинка?
Щоби розвіяти міф про величезні прибутки селян, яровецький фермер розповів, у скільки обходиться відгодівля однієї свині.
– Я купую поросятко за 200 гривень. Щоби його вигодувати, потрібен рік роботи й 500 гривень – на корми. Плюс – наша робота, яку ніхто ніколи не рахує. Свиня має 120-140 кілограмів. Ми заробляємо на одній свині 500-600 гривень. Це не беручи до уваги нашу роботу та випадки, коли тварина гине.
Висновок один: без мудрої (!) підтримки нашої влади сільське господарство не виживе.
"Усі дорого продають, тому
і я не здешевлю"
Продавці на продуктовому ринку "Нижній" продають свинячу вирізку в середньому по 25-26 гривень за кілограм, ребра – по 18-20 гривень, сало – по 20, ніжку з копитом – по 20, а без нього – по 23 гривні за кілограм.
– Я пропоную гарний шматочок вирізки за 27 гривень, – каже пані Олена. – Будете торгуватися – скину одну гривню, але не більше. Свиню виростила моя бабуся, чимало праці вклала, тому й м’ясо здешевити не можу. А люди у селі продають по 14 гривень за кілограм живої ваги, це разом із головою, копитами.
Інший продавець також каже, що продає свою свиню:
– Кілограм свинячої вирізки пропоную за 23 гривні, бо це моя свиня, тому й дешевше. Ось інші продають і по 26 гривень за кілограм, а я хочу продати швидше. Сьогодні ціни ще не такі великі, а ось перед Великодніми святами м’ясо точно подорожчає. Те, що розповідають, що буде більше м’яса, тому воно і подешевшає, – лише казки. Я не проти продавати дешевше. А у селі люди продають свиню щонайменше по 13 гривень за кілограм живої ваги. Зрозуміло, бо недешево нині її ростити. Цілу свиню можна продати лише за три-чотири дні. Тут у павільйоні є холодильники, там і тримаємо м’ясо, що не продали.
– Я продаю свиню, яку ж сама й виростила, – розповідає пані продавець. – Нинішні ціни на свинину високі, але такий ринок, усі так дорого продають, тому і я дешевше не продаю.
Василь ЯЩУК, начальник головного управління сільського господарства і продовольства облдержадміністрації:
– Ціна на м’ясо повинна знизитися. Хоча нині ще немає офіційно підписаного закону щодо інтервенції м’яса на український ринок, проанонсованого Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Але в області здійснено певні розрахунки і вжито відповідних заходів щодо нарощування м’ясного виробництва: люди розібрали вже майже триста свиноматок, виділено кошти для реконструкції колишніх комбінатів, щоби збільшити виробництво м’яса курятини, індиків, свинини, здійснюється селекційна робота тощо. Отже ринок насититься м’ясом, тому ціна знижуватиметься. Сьогодні кілограм живої ваги свині коштує в середньому 12 гривень.
7-04-2005, 18:29
0
2 215