RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

За релігійним календарем, з цього понеділка розпочався Великий піст. Як же християни повинні дотримуватися посту? Ось що каже з цього приводу священик Української Греко-католицької Церкви отець Петро Грещук з Рідківців Новоселицького району:

– Церква вчить нас, як дотримуватися постів у третій заповіді. Встановлюючи цю заповідь, Церква прагнула навчати вірних володіти собою, спонукати їх до виховання в собі сильних рис характеру, а також таким чином вона дає вірним нагоду виявити послух щодо неї. Піст існує стільки, скільки існує людство. Постилися Мойсей, Іоанн Хреститель, протягом 40 днів і ночей постив сам Ісус Христос.

Піст у давніх християн був дуже суворий – вони їли лише раз на день (увечері), стримувалися від вживання вина і страв, споживання яких приносило насолоду.

На початку християнства посту дотримувалися лише перед Воскресінням. Цей піст було встановлено на згадку про муки Ісуса Христа. Постили також по середах і п’ятницях (у середу було здійснено змову проти Христа, а у п’ятницю – страчено Спасителя). У ці дні постили до 15 години дня. Під час Великого тижня не їли нічого – дехто постив у велику суботу, дехто всі шість днів. Одні не їли нічого вареного, інші відмовляли собі не лише у м’ясі й вині, але і в соковитих фруктах чи овочах – їли горіхи тощо. Інші споживали лише хліб і воду.

– А які правила дотримання посту нині?

– У перший тиждень Великого посту і в останній його тиждень у понеділок, середу і п’ятницю не можна їсти молочних і м’ясних страв, у вівторок, четвер і суботу молочні страви вживати можна.

В інші тижні Великого посту в понеділок, середу і п’ятницю можна їсти молочні страви (м’ясо – ні), а в інші дні – вівторок, четвер, суботу і неділю – можна їсти м’ясо, але треба відмовляти молитви перед обідом і перед вечерею – п’ять разів "Отче наш" і "Богородице Діво".

– Кого Церква звільняє від посту?

– Важкохворих, дітей до семи років, тих, кому шкодять пісні страви, вагітних жінок, які не зовсім здорові, жінок, які годують грудьми, тих, хто займається важкою фізичною працею, тих, хто не має іншої страви, жебраків, які отримують м’ясну страву як милостиню, дітей, яким батьки не дають інших страв, слуг, яких господар харчує тільки м’ясними стравами (однак такі слуги повинні шукати іншого господаря), тих, хто подорожує і не може дістати інших страв, крім м’ясних.

Не треба ретельно постити, Бог бажає від нас розумної служби. Бо постом ми повинні нищити гріхи тіла, а не саме тіло. Піст корисний і для тіла, і для душі. Дотримуючись посту, ми заслуговуємо на відпущення гріхів, вислухання молитов, надзвичайні ласки і вічну нагороду. Бо стриманість – матір здоров’я. Піст і милостиня – це два крила молитви.

Звичайно, піст сам по собі не є досконалістю, а лише засобом доброчинності і боротьби із поганими пристрастями.

Час посту – це час покаяння і жалю за гріхи, тому нерозумним було б у цей час забавлятися. Не слід забувати й про те, що під час Великого посту християни повинні сповідатися і приймати причастя. Бо як Ісус Христос воскрес на Великдень, так і ми, добре висповідавшись, воскресаємо духовно.

Що потрібно знати, йдучи до сповіді

У греко-католицькій церкві повідомили:

- Сповідатися можна будь-якого дня Великого посту, крім великодньої п’ятниці.

- Бажано дотримуватися посту, але у день перед сповіддю не слід вживати їжу, крім, звичайно, тих, кому це дозволено.

- До сповіді не допускаються ті, хто живе в перелюбі (не вінчаний).

- Сповідь не слід відкладати на останній день Великого посту.

Перед сповіддю і причастям читайте молитви.

У храмі Святої Параскеви

Сербської Української Православної Церкви Київського Патріархату, що на вулиці Заньковецької у Чернівцях, повідомили:

- Служба Божа тут правиться щодня з 7-ї години приблизно до 11.30.

- З 17.00 щодня до четверга читається канон Андрія Критського.

- У неділю – дві літургії. Перша – з 7.00, друга – з 9.00, вечірня служба – з 17.00.

- До сповіді можна йти щодня. Готуючись до неї, потрібно читати декілька днів молитви та канони до сповіді і причастя. У день сповіді з 00.00 годин – нічого не їсти, не пити, не палити та не виконувати подружніх обов’язків. 
Редактор: admin
15-03-2005, 10:10
Коментарів 0 Переглядів 3 362

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.