RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Традиційні шведські страви – це відгомін суворого життя та браку свіжих продуктів. Звичайно, сьогодні в цій багатій країні таких проблем немає: овочі та фрукти привозять з усіх можливих куточків світу. Але традиції – це традиції, тому в справжній шведській кухні немає і не може бути нічого, крім риби, м’яса, шпику, картоплі, меду і ще кількох непретензійних продуктів. Головне, щоби їжа була ситною, калорійною та добре зігрівала.

Крім того, особливості клімату змушували шведів вигадувати ефективні способи консервування, адже взимку нічого не росте й не плодоносить. Тому страви шведської кухні найчастіше довго готують – варять, смажать, тушкують тощо.


Що таке шведський стіл

Цей термін, вочевидь, випадково закріпився за модною нині формою подачі їжі. Насправді шведське частування нічим принципово не відрізняється від будь-якого іншого. Особливість лише в тому, що традиційний шведський стіл складався здебільшого з холодних закусок. Це робилося для того, щоби не примушувати гостей, втомлених довгою важкою дорогою, довго чекати. Тож страви вже чекали їх на столі, і кожен з новоприбулих одразу пригощався тим, що йому подобається.


Рецепти шведської кухні

Салат із оселедця

4 філе оселедця, 150 г нарізаного кубиками вареного буряка, 250 г нарізаної кубиками вареної картоплі, 1 дрібно нарізана цибулина, 2 нарізані мариновані огірки, 2 варені яйця, 1 ст. л. зелені кропу, 150 мл сметани.

Філе оселедця розрізати вздовж навпіл, а потім – на тонкі смужки. Змішати в салатниці з овочами, посіченим яйцем, добре перемішати. Залити сметаною і посипати зеленню.


Тефтелі з корицею

50 г масла, 4 маленькі цибулинки, 100 г хлібних крихт, 300 мл молока, 1 кг фаршу з яловичини, 2 ч. л. солі, 1 ч. л. меленої кориці, 4 ч. л. нарізаної петрушки, 4 ст. л. олії, 500 мл сметани, борошно для панірування, ялівцевий або журавлинний соус.

Нагріти олію на сковорідці. Додати нарізану цибулю і тушкувати на маленькому вогні до м’якості. Охолодити. Змішати у мисці крихти і молоко, потримати 15 хвилин. Ретельно відтиснути крихти, молоко зберегти. Змішати фарш, крихти, сіль, корицю, петрушку. Долити 8-10 ст. л. молока і перемішати. Сформувати 30 маленьких кульок, покласти їх на деко і охолоджувати 30 хвилин.

Нагріти олію в сковорідці. Обкачати тефтелі в борошні і обсмажити до коричневого кольору. Готові тефтелі знову покласти у сковорідку, накрити і тушкувати до готовності. Дістати зі сковорідки, збільшити вогонь, тушкувати соус 5 хвилин, доки не загусне, додати половину сметани. Полити тефтелі соусом. Решту сметани та ялівцевий або журавлинний соус подати окремо.


Медовий пиріг

3 яйця, 1 склянка цукру, 1 ч. л. кориці, цедра 2 апельсинів, 0,5 склянки олії, 0,5 склянки негустого натурального йогурту або кефіру, 1 ст. л какао, 2-3 ст. л. меду, 1 ч. л. розрихлювача для тіста, 1 склянка борошна, 2 ст. л. подрібнених горіхів.

Збити яйця з цукром, додати йогурт, какао, корицю, мед, цедру, олію. Усе ретельно збити міксером. Додати борошно разом із розрихлювачем. Вилити тісто у форму, посипати цукром та горіхами. Випікати 30 хвилин за температури 200 градусів.


Глогг (різдвяний напій)

Пляшка червоного вина, 4 ст. л. горілки, 60 г цукру, 1 паличка кориці, 6 гвоздик, 0,5 ст. л. меленого імбиру, 100 г родзинок, 100 г мигдалю.

Вилити вино та горілку в каструлю. Додати решту інгредієнтів, нагріти до розчинення цукру. Зняти з вогню і дати настоятися 30 хвилин. Потім підігріти ще раз і подавати. Глогг подають у широких (бажано прозорих) чашках з чайними ложками, щоб їсти родзинки та мигдаль.

Редактор: admin
10-12-2005, 18:09
Коментарів 0 Переглядів 4 447

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Кожен із нас - президент, кожен – головнокомандувач. Блог Ярослава Волощука
Не можу не поділитися з вами шокуючою новиною, що українці є найрозумніша нація на світі.
Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
ВІДЕО Переглянути все відео

Місцеві щотижня передають на фронт тонни смачної їжі

Не відкладайте турботу про свої зуби на потім! Зверніться до SOLTYS DENTAL STUDIO вже сьогодні, щоб повернути здоров'я своєї ротової порожнини та впевненість у своїй усмішці.

У цій статті ми розглянемо, чому не варто боятися імплантації зубів і чому варто звернутися саме до стоматології Markoclinic в Чернівцях — клініки з бездоганною репутацією та високими стандартами якості.

Від вашого голосу залежить якість і ціна інтернету, ІнАУ пропонує підтримати петицію


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩