Така тепла шведська кухня

Крім того, особливості клімату змушували шведів вигадувати ефективні способи консервування, адже взимку нічого не росте й не плодоносить. Тому страви шведської кухні найчастіше довго готують – варять, смажать, тушкують тощо.
Що таке шведський стіл
Цей термін, вочевидь, випадково закріпився за модною нині формою подачі їжі. Насправді шведське частування нічим принципово не відрізняється від будь-якого іншого. Особливість лише в тому, що традиційний шведський стіл складався здебільшого з холодних закусок. Це робилося для того, щоби не примушувати гостей, втомлених довгою важкою дорогою, довго чекати. Тож страви вже чекали їх на столі, і кожен з новоприбулих одразу пригощався тим, що йому подобається.
Рецепти шведської кухні
Салат із оселедця
4 філе оселедця, 150 г нарізаного кубиками вареного буряка, 250 г нарізаної кубиками вареної картоплі, 1 дрібно нарізана цибулина, 2 нарізані мариновані огірки, 2 варені яйця, 1 ст. л. зелені кропу, 150 мл сметани.
Філе оселедця розрізати вздовж навпіл, а потім – на тонкі смужки. Змішати в салатниці з овочами, посіченим яйцем, добре перемішати. Залити сметаною і посипати зеленню.
Тефтелі з корицею
50 г масла, 4 маленькі цибулинки, 100 г хлібних крихт, 300 мл молока, 1 кг фаршу з яловичини, 2 ч. л. солі, 1 ч. л. меленої кориці, 4 ч. л. нарізаної петрушки, 4 ст. л. олії, 500 мл сметани, борошно для панірування, ялівцевий або журавлинний соус.
Нагріти олію на сковорідці. Додати нарізану цибулю і тушкувати на маленькому вогні до м’якості. Охолодити. Змішати у мисці крихти і молоко, потримати 15 хвилин. Ретельно відтиснути крихти, молоко зберегти. Змішати фарш, крихти, сіль, корицю, петрушку. Долити 8-10 ст. л. молока і перемішати. Сформувати 30 маленьких кульок, покласти їх на деко і охолоджувати 30 хвилин.
Нагріти олію в сковорідці. Обкачати тефтелі в борошні і обсмажити до коричневого кольору. Готові тефтелі знову покласти у сковорідку, накрити і тушкувати до готовності. Дістати зі сковорідки, збільшити вогонь, тушкувати соус 5 хвилин, доки не загусне, додати половину сметани. Полити тефтелі соусом. Решту сметани та ялівцевий або журавлинний соус подати окремо.
Медовий пиріг
3 яйця, 1 склянка цукру, 1 ч. л. кориці, цедра 2 апельсинів, 0,5 склянки олії, 0,5 склянки негустого натурального йогурту або кефіру, 1 ст. л какао, 2-3 ст. л. меду, 1 ч. л. розрихлювача для тіста, 1 склянка борошна, 2 ст. л. подрібнених горіхів.
Збити яйця з цукром, додати йогурт, какао, корицю, мед, цедру, олію. Усе ретельно збити міксером. Додати борошно разом із розрихлювачем. Вилити тісто у форму, посипати цукром та горіхами. Випікати 30 хвилин за температури 200 градусів.
Глогг (різдвяний напій)
Пляшка червоного вина, 4 ст. л. горілки, 60 г цукру, 1 паличка кориці, 6 гвоздик, 0,5 ст. л. меленого імбиру, 100 г родзинок, 100 г мигдалю.
Вилити вино та горілку в каструлю. Додати решту інгредієнтів, нагріти до розчинення цукру. Зняти з вогню і дати настоятися 30 хвилин. Потім підігріти ще раз і подавати. Глогг подають у широких (бажано прозорих) чашках з чайними ложками, щоб їсти родзинки та мигдаль.
Повернутися назад