DataLife Engine > --- > Така тепла шведська кухня

Така тепла шведська кухня

Традиційні шведські страви – це відгомін суворого життя та браку свіжих продуктів. Звичайно, сьогодні в цій багатій країні таких проблем немає: овочі та фрукти привозять з усіх можливих куточків світу. Але традиції – це традиції, тому в справжній шведській кухні немає і не може бути нічого, крім риби, м’яса, шпику, картоплі, меду і ще кількох непретензійних продуктів. Головне, щоби їжа була ситною, калорійною та добре зігрівала.

Крім того, особливості клімату змушували шведів вигадувати ефективні способи консервування, адже взимку нічого не росте й не плодоносить. Тому страви шведської кухні найчастіше довго готують – варять, смажать, тушкують тощо.


Що таке шведський стіл

Цей термін, вочевидь, випадково закріпився за модною нині формою подачі їжі. Насправді шведське частування нічим принципово не відрізняється від будь-якого іншого. Особливість лише в тому, що традиційний шведський стіл складався здебільшого з холодних закусок. Це робилося для того, щоби не примушувати гостей, втомлених довгою важкою дорогою, довго чекати. Тож страви вже чекали їх на столі, і кожен з новоприбулих одразу пригощався тим, що йому подобається.


Рецепти шведської кухні

Салат із оселедця

4 філе оселедця, 150 г нарізаного кубиками вареного буряка, 250 г нарізаної кубиками вареної картоплі, 1 дрібно нарізана цибулина, 2 нарізані мариновані огірки, 2 варені яйця, 1 ст. л. зелені кропу, 150 мл сметани.

Філе оселедця розрізати вздовж навпіл, а потім – на тонкі смужки. Змішати в салатниці з овочами, посіченим яйцем, добре перемішати. Залити сметаною і посипати зеленню.


Тефтелі з корицею

50 г масла, 4 маленькі цибулинки, 100 г хлібних крихт, 300 мл молока, 1 кг фаршу з яловичини, 2 ч. л. солі, 1 ч. л. меленої кориці, 4 ч. л. нарізаної петрушки, 4 ст. л. олії, 500 мл сметани, борошно для панірування, ялівцевий або журавлинний соус.

Нагріти олію на сковорідці. Додати нарізану цибулю і тушкувати на маленькому вогні до м’якості. Охолодити. Змішати у мисці крихти і молоко, потримати 15 хвилин. Ретельно відтиснути крихти, молоко зберегти. Змішати фарш, крихти, сіль, корицю, петрушку. Долити 8-10 ст. л. молока і перемішати. Сформувати 30 маленьких кульок, покласти їх на деко і охолоджувати 30 хвилин.

Нагріти олію в сковорідці. Обкачати тефтелі в борошні і обсмажити до коричневого кольору. Готові тефтелі знову покласти у сковорідку, накрити і тушкувати до готовності. Дістати зі сковорідки, збільшити вогонь, тушкувати соус 5 хвилин, доки не загусне, додати половину сметани. Полити тефтелі соусом. Решту сметани та ялівцевий або журавлинний соус подати окремо.


Медовий пиріг

3 яйця, 1 склянка цукру, 1 ч. л. кориці, цедра 2 апельсинів, 0,5 склянки олії, 0,5 склянки негустого натурального йогурту або кефіру, 1 ст. л какао, 2-3 ст. л. меду, 1 ч. л. розрихлювача для тіста, 1 склянка борошна, 2 ст. л. подрібнених горіхів.

Збити яйця з цукром, додати йогурт, какао, корицю, мед, цедру, олію. Усе ретельно збити міксером. Додати борошно разом із розрихлювачем. Вилити тісто у форму, посипати цукром та горіхами. Випікати 30 хвилин за температури 200 градусів.


Глогг (різдвяний напій)

Пляшка червоного вина, 4 ст. л. горілки, 60 г цукру, 1 паличка кориці, 6 гвоздик, 0,5 ст. л. меленого імбиру, 100 г родзинок, 100 г мигдалю.

Вилити вино та горілку в каструлю. Додати решту інгредієнтів, нагріти до розчинення цукру. Зняти з вогню і дати настоятися 30 хвилин. Потім підігріти ще раз і подавати. Глогг подають у широких (бажано прозорих) чашках з чайними ложками, щоб їсти родзинки та мигдаль.




Повернутися назад