RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Секонд-хенд давно і надійно увійшов у наше життя, але далеко не всі з нас мають чітке уявлення про те, звідки беруться вживані речі і що вони собою являють. Часто в розмовній лексиці секонд-хенд (у буквальному перекладі "друга рука") називають "гуманітаркою". Тобто, багато людей вважають, що вживаний одяг, який продається на ринках і в крамницях, – це гуманітарна допомога, яку безкоштовно отримують із-за кордону та незаконно продають. Якщо таке і трапляється, то рідко. Переважна ж більшість секонд-хенду – це товар, отриманий величезними партіями зі спеціальних фабрик, розташованих у західних країнах. Ці фабрики займаються збором, частковим сортуванням та дезінфекцією (звідси – характерний запах) вживаних речей. І товар звідти вирушає не лише у бідні країни, на зразок нашої, а будь-куди, де є комерційний інтерес до нього. Магазини секонд-хенду є в усіх західноєвропейських країнах, США тощо. Їх відвідують і досить заможні люди – щоби знайти для себе щось ексклюзивне, унікальне.

На "секондівських" фабриках товар можуть сортувати за різним принципом, але найчастіше – за ступенем зношеності. Таким чином уживані речі бувають чотирьох категорій:


- Люкс, або екстра – речі, на яких не видно жодних ознак зношеності.

- Перша категорія – непошкоджені речі, без плям, з незначними проявами зношеності.

- Друга– часто трапляються речі з пошкодженнями, плямами, помітно, що ношені.

- Третя – просто лахміття.


У межах цих категорій речі можуть сортувати за сезонністю, іншими ознаками (чоловіче, жіноче, дитяче, сорочки, спідниці, светри тощо).

Зовсім окремий вид секонд-хенду – це так званий "оригінал". Тут може траплятися і люкс, і лахміття. Це речі, які потрапляють у продаж безпосередньо від людей, що їх здали. Часто навіть у тих самих пакетах.

Що таке сток

Майже одночасно з появою секонд-хенду на спеціалізованих ринках почали продавати й нові речі за досить низькими цінами. Їх невживаність можна було визначити наявністю не лише етикетки, а й розмірного ряду, багатьох екземплярів однієї моделі. Згодом такого одягу, взуття стало більше. Цілі магазини почали спеціалізуватися на нових речах за зниженими цінами. Професійною мовою ці речі називають стоком.

Справжній сток продають фабрики, що займаються пошиттям одягу. Зокрема, і дуже престижних та дорогих марок. Це може бути забракована партія, в якій, приміром, вийшов нерівним шов чи якась деталь – не на своєму місці. Сток – це також наслідок перевиробництва. Великі фабрики завжди планують випуск продукції з певним запасом – з розрахунку на можливий брак, приміром. Але якщо все гаразд – магазини просто не можуть прийняти більшу кількість речей, і частина йде на сток. Стоком можуть бути також речі, які використовувалися на показах, демонструвалися на манекенах тощо. У таких випадках вони найчастіше продаються поштучно. Загалом же сток, як і секонд-хенд, пакують чималими партіями і продають на вагу. Часто у нас називають стоком і речі, які полежали у бутиках та не продалися. Це – дещо інша категорія товару. Її на Заході називають аут-лет.


Як не дати себе обманути

- Майте на увазі: далеко не всі, хто торгує стоком, визнають це. Тобто, деякі продавці видають сток за повноцінний актуальний фірмовий одяг чи взуття, збільшуючи реальну ціну іноді вдесятеро. Викрити шахраїв важко, але можна. По-перше, запитуйте документи на товар. По-друге, уважно оглядайте речі – кожен шов, кожен гудзичок. Якщо бодай на кількох речах щось буде не так – це вже підстава для підозр. І ще одне: якщо ви – справжня модниця, уважно стежте за новинками вашої улюбленої марки. Це зараз реально, зокрема, через Інтернет, журнали, каталоги. Якщо вам показують нібито найновіший товар, а ви бачили його на сайті марки минулого сезону – це стовідсотковий сток.

- Пам’ятайте, що сток не може коштувати так само дешево, як секонд-хенд, але й не може бути таким дорогим, як новий одяг. Зазвичай кілограм стоку відомих європейських марок продають за ціною від 16 до 70 євро.

- Нечесні продавці "підмішують" до стоку секонд-хенд категорії екстра чи навіть першої. Просто придивляйтеся.

Редактор: admin
3-12-2005, 22:16
Коментарів 0 Переглядів 6 937

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Кожен із нас - президент, кожен – головнокомандувач. Блог Ярослава Волощука
Не можу не поділитися з вами шокуючою новиною, що українці є найрозумніша нація на світі.
Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
ВІДЕО Переглянути все відео

Місцеві щотижня передають на фронт тонни смачної їжі

Не відкладайте турботу про свої зуби на потім! Зверніться до SOLTYS DENTAL STUDIO вже сьогодні, щоб повернути здоров'я своєї ротової порожнини та впевненість у своїй усмішці.

У цій статті ми розглянемо, чому не варто боятися імплантації зубів і чому варто звернутися саме до стоматології Markoclinic в Чернівцях — клініки з бездоганною репутацією та високими стандартами якості.

Від вашого голосу залежить якість і ціна інтернету, ІнАУ пропонує підтримати петицію


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩