
У наших господинь слово "аджика" асоціюється насамперед із гарячою порою осінніх "закруток". Аджика, яку ми консервуємо, – це насправді гострий томатний соус. І набула вона популярності саме тому, що допомагає прилаштувати некондиційні помідори, які не годяться для консервування цілими, а викидати їх, ясна річ, шкода.
Що б ви не вкладали у поняття "аджика", це однаково смачно. Ось тільки людям, які страждають на захворювання шлунка, печінки та нирок, слід помірковано вживати подібну "гостроту". Пропонуємо кілька рецептів.
Аджика класична
3 кг помідорів
1 склянка тертої моркви
1 склянка петрушки
15 шт. гіркого перцю
15 шт. солодкого перцю
1 склянка часнику
1 склянка олії
1 неповна склянка оцту.
Помідори перемолоти на м’ясорубці. Додати терту моркву, подрібнені петрушку, солодкий і гіркий перець. Варити дві години. Додати мелений часник, олію, оцет. Поварити ще 30 хвилин і закрутити.
Аджика
з яблуками
5 кг помідорів
7 шт. гострого перцю
1 кг солодкого перцю
1 кг моркви
0,5 л олії
1 кг яблук
250 г часнику.
Помідори, перець, моркву і яблука перемолоти, змішати і варити 2,5 години на маленькому вогні. Додати олію, часник, сіль і варити ще 10 хвилин. Закрутити.
Без помідорів (не для консервації)
1 кг червоного болгарського перцю
0,5 кг червоного гострого перцю
по 2-3 ч. л. меленого сухого коріандру та хмелі-сунелі
5-6 зубчиків часнику.
Перець помити, почистити від зернят, перемолоти. Додати подрібнений часник і спеції.
Аджика густа
3 кг помідорів
1,5 кг зеленого болгарського перцю
350 г часнику
2 шт. гострого перцю
1 ч. л. солі
1 ст. л. цукру
120 г олії.
Помідори, солодкий та гострий перець перемолоти і змішати з олією, сіллю та цукром. Варити до отримання густої та досить однорідної маси – 2,5-3 години. Часник подрібнити, додати за півгодини до закічення варіння.
Македонський соус з огірками
10 кг помідорів
250 г огірків
600 г цукру
0,5 л оцту
120 г солі
30 г червоного гострого перцю
15 г меленого чорного перцю
5 г сухої гірчиці.
Помідори прогріти на парі до м’якості, зробити з них пюре. Огірки натерти на дрібній терці. Масу варити на маленькому вогні до зменшення об’єму на дві третини. Додати сіль, цукор, перець та гірчицю. У кінці долити оцет. Киплячий соус розлити в банки. Пастеризувати півлітрові 7-8 хвилин, літрові – 12-15 хвилин.
Кетчуп зі сливами
2 кг помідорів
1 кг слив
500 г цибулі
сіль, цукор, червоний та чорний мелений перець
голівка часнику.
Помідори прогріти на парі до м’якості, приготувати пюре. Додати дуже дрібно нарізану цибулю і протерти все через сито. Сливи звільнити від кісточок та шкірки і також протерти через сито. Змішати два пюре і варити до зменшення об’єму на третину. В кінці додати сіль, цукор та перець за смаком, почищений та подрібнений часник. Розлити в стерилізовані банки. Зберігати у холоді.