Сніданок для школяра

---
3 396
0
Навіть у зовсім не голодній Америці, згідно з даними опитувань, 33 відсотки дорослих і 14 відсотків дітей починають день взагалі без сніданку. Подібних даних щодо України ми не знайшли, але не сумніваємося, що і в нас не менше людей ігнорують перший прийом їжі. Водночас дієтологи одностайно наполягають на необхідності сніданку, насамперед – для школярів. Адже за кілька годин голодний шлунок все одно нагадає про себе, і тоді дитина побіжить купувати в кіоску чи шкільному буфеті не те, що корисно, а те, що їй подобається: чіпси, печиво, шоколадку, газовану воду. У деяких школах Росії запровадили лекції з культури здорового харчування – за допомогою барвистих плакатів дітям показували, як їхні шлунки страждають від цієї "колючої" їжі. Ефект виявився вражаючим: більшість дітей практично припинили цікавитися всілякою шкідливою "хімією". Отже, діти загалом готові сприймати настанови, головне, щоби вони були висловлені в цікавій та зрозумілій їм формі. Відомо також, що діти охочіше їдять прикрашені, яскраві страви. А ще від батьків вимагається вміння поєднати смачне і корисне. Якщо, приміром, малюк любить солодке, то це можуть бути не тільки булки та цукерки, а також фруктовий салат, каша з медом, сирники, млинці.

Що ж до графіку харчування, то не варто силоміць напихати дитину ситною їжею вранці, якщо вона справді не має апетиту. Запропонуйте щось легке: склянку соку, чашку какао з тостом чи печивом. Але обов’язково дайте з собою ще щось на другий сніданок, тим паче, якщо дитина в школі не обідає. Бажано, щоб це був набір із кількох продуктів, який задовольняє потребу організму і в білках, і у вуглеводах, і в жирах. Наприклад, йогурт, плюс банан чи яблуко, плюс бутерброд із сиром, м’ясом чи рибою. Подбайте, щоб їжа була гарно запакованою, не мала сильного запаху, і дитина не буде соромитися брати з собою такий "перекус". До речі, у мережі "ДЦ" продаються спеціальні пакетики для бутербродів. Вони не лише гарно виглядають, а й довше зберігають їжу свіжою, на відміну від поліетиленових мішечків. 


pецепти сніданків

Дитяча тортійя

- 2 яйця

- 2 картоплини

- маленький перчик

- маленька цибулина

- кілька сирих шампіньйонів

- 1 ст. л. кукурудзи

- трохи молока, олія для смаження.

На олії підсмажити дрібно нарізані картоплю та цибулю впродовж 3-4 хвилин. Зменшити вогонь і потушкувати майже до готовності під покришкою. Додати нарізані гриби і тушкувати ще 2-3 хвилини. Додати кукурудзу. Збити яйця з молоком, залити ними овочі, накрити покришкою, смажити до готовності. Таку страву можна покласти між двома шматками лаваша.


Сир із йогуртом

Сирковий десерт, який дуже подобається малюкам, але коштує в магазині недешево, можна приготувати вдома. Домашній сир добре перетерти (через сито або просто виделкою), додати питного йогурту, стежачи за консистенцією – щоби було не надто рідке і не дуже густе. Можна скористатися міксером чи блендером.


Легкий гамбургер

- 500 г фаршу

- пучок зеленої цибулі

- 1 яйце

- 1 ст. л. кетчупу.

- бутербродні булочки, листя салату, помідори, мариновані огірки.

Фарш змішати з нарізаною цибулею, яйцем та кетчупом, за потреби посолити. Сформувати невеликі пласкі котлетки, підсмажити з двох боків по 5 хвилин. Покласти в розрізані булочки разом із листям салату, скибочками помідорів чи маринованих огірків.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують