DataLife Engine > --- > Сніданок для школяра

Сніданок для школяра

Навіть у зовсім не голодній Америці, згідно з даними опитувань, 33 відсотки дорослих і 14 відсотків дітей починають день взагалі без сніданку. Подібних даних щодо України ми не знайшли, але не сумніваємося, що і в нас не менше людей ігнорують перший прийом їжі. Водночас дієтологи одностайно наполягають на необхідності сніданку, насамперед – для школярів. Адже за кілька годин голодний шлунок все одно нагадає про себе, і тоді дитина побіжить купувати в кіоску чи шкільному буфеті не те, що корисно, а те, що їй подобається: чіпси, печиво, шоколадку, газовану воду. У деяких школах Росії запровадили лекції з культури здорового харчування – за допомогою барвистих плакатів дітям показували, як їхні шлунки страждають від цієї "колючої" їжі. Ефект виявився вражаючим: більшість дітей практично припинили цікавитися всілякою шкідливою "хімією". Отже, діти загалом готові сприймати настанови, головне, щоби вони були висловлені в цікавій та зрозумілій їм формі. Відомо також, що діти охочіше їдять прикрашені, яскраві страви. А ще від батьків вимагається вміння поєднати смачне і корисне. Якщо, приміром, малюк любить солодке, то це можуть бути не тільки булки та цукерки, а також фруктовий салат, каша з медом, сирники, млинці.

Що ж до графіку харчування, то не варто силоміць напихати дитину ситною їжею вранці, якщо вона справді не має апетиту. Запропонуйте щось легке: склянку соку, чашку какао з тостом чи печивом. Але обов’язково дайте з собою ще щось на другий сніданок, тим паче, якщо дитина в школі не обідає. Бажано, щоб це був набір із кількох продуктів, який задовольняє потребу організму і в білках, і у вуглеводах, і в жирах. Наприклад, йогурт, плюс банан чи яблуко, плюс бутерброд із сиром, м’ясом чи рибою. Подбайте, щоб їжа була гарно запакованою, не мала сильного запаху, і дитина не буде соромитися брати з собою такий "перекус". До речі, у мережі "ДЦ" продаються спеціальні пакетики для бутербродів. Вони не лише гарно виглядають, а й довше зберігають їжу свіжою, на відміну від поліетиленових мішечків. 


pецепти сніданків

Дитяча тортійя

- 2 яйця

- 2 картоплини

- маленький перчик

- маленька цибулина

- кілька сирих шампіньйонів

- 1 ст. л. кукурудзи

- трохи молока, олія для смаження.

На олії підсмажити дрібно нарізані картоплю та цибулю впродовж 3-4 хвилин. Зменшити вогонь і потушкувати майже до готовності під покришкою. Додати нарізані гриби і тушкувати ще 2-3 хвилини. Додати кукурудзу. Збити яйця з молоком, залити ними овочі, накрити покришкою, смажити до готовності. Таку страву можна покласти між двома шматками лаваша.


Сир із йогуртом

Сирковий десерт, який дуже подобається малюкам, але коштує в магазині недешево, можна приготувати вдома. Домашній сир добре перетерти (через сито або просто виделкою), додати питного йогурту, стежачи за консистенцією – щоби було не надто рідке і не дуже густе. Можна скористатися міксером чи блендером.


Легкий гамбургер

- 500 г фаршу

- пучок зеленої цибулі

- 1 яйце

- 1 ст. л. кетчупу.

- бутербродні булочки, листя салату, помідори, мариновані огірки.

Фарш змішати з нарізаною цибулею, яйцем та кетчупом, за потреби посолити. Сформувати невеликі пласкі котлетки, підсмажити з двох боків по 5 хвилин. Покласти в розрізані булочки разом із листям салату, скибочками помідорів чи маринованих огірків.




Повернутися назад