Щороку на Землі вирощують близько 350 мільйонів тонн рису. Понад половина планети вживають цей злак тричі на день. В Азії вважають, що основна страва зовсім не м’ясо, а рис. З нього навіть роблять хліб.
У рисі є важливі вітаміни групи В, особливо для роботи нервової системи та підтримання балансу організму, вітамін Е – антиоксидант, який захищає людину від поганих впливів довкілля, а також фосфор, що відповідає за ділення клітин, калій, кальцій, магній. Крім того, рис багатий на клітковину.
Відомі тисячі сортів рису. Всі вони діляться на дві групи: з довгим зерном та круглим. У кожного різновиду є свої форма, колір та смак. Рис з довгим зерном після варіння розсипчастий, круглий – клейкий. Рис може бути солодким та ароматним – із запахом смажених горіхів. Най-оригінальніший – дикий рис. Це зерна унікальної водяної рослини з Північної Америки. Вони мають чудову харчову цінність.
Для раціону оптимальний коричневий рис. Світло-коричневий відтінок зерну надають волокна на поверхні.
Білий полірований рис – без лузги та волокон. Такий рис обобляють декілька разів, внаслідок чого він втрачає свою харчову цінність.
Пропарений рис обробляють парою для надання зернам розсипчастості та твердості.
Цікаві факти
- Рисова лузга, яка становить 20% ваги рису-сирцю, використовується для виробництва електро-енергії.
- Рис багатий на складні вуглеводи, які накопичуються у м’язах і вивільнюють енергію за необхідності.
Тонкощі кулінарії
Як зварити смачний рис
- Для варіння рису найкраще підійде сковорідка з покришкою.
- Рідини повинно бути удвічі більше, ніж рису.
- Чим тонший шар рису, тим краще він готується.
- Білий рис вариться 15 хвилин, коричневий – 40.
- Коли рис звариться, потрібно зняти покришку, покласти зверху рушник на 5-10 хвилин. Він вбере зайву пару та вологу, і рис залишиться сухим та розсипчастим.
приготуйте
Ароматні кульки з рису в пікантному соусі
500 г рису, 2 яйця, 2 яєчні білки, 20 г тертого сиру, 60 г панірувальних сухарів, 2 ст. ложки оливкової олії, 2 цибулини, 1 зубок часнику,
1 ст. л. вершкового масла,
1 ст. л. сметани, сіль, чорний мелений перець.
Змішати рис з яйцями, білками, тертим сиром та сухарями. З отриманої маси виліпити 8 великих кульок. Розігріти оливкову олію і, помішуючи зі всіх боків, обсмажити у ній рисові кульки до золотистого кольору. Цибулю нарізати кільцями, часник дрібно посікти. Розігріти вершкове масло, трохи потушкувати в ньому, помішуючи, цибулю та часник. Влити бульйон і тушкувати близько 8 хвилин. Додати помідори та прянощі. Викласти рисові кульки на серветку, щоби стік жир. Подати кульки з овочевим соусом.
Рис з м’ясом, овочами та прянощами
200 г квасолі, 400 г телятини, сіль, мелений чорний перець, 2 ст. л. оливкової олії, 1 цибулина, 1 зубок часнику, 200 г рису, 400 мл овочевого бульйону, 2 ст. л. тертого сиру.
М’ясо посолити, поперчити та обсмажити з усіх боків в оливковій олії 5-6 хвилин. Цибулю та часник нарізати кубиками. У жирі, що залишився від м’яса, помішуючи, потушкувати цибулю, часник та квасолю. Всипати рис, влити овочевий буль-йон і варити на невеликому вогні 20 хвилин. Посипати рис тертим сиром, м’ясо нарізати тоненькими шматками і викласти на рис.
21-05-2005, 21:48
0
2 470