RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Здавалося би, не час у перші весняні дні, коли хочеться чогось свіженького та зелененького, говорити про це липке тісто – найгірший з усіх гарнірів. Але насправді у нашому сприйнятті макаронів є кілька величезних помилок. По-перше, це взагалі не гарнір, а самостійна страва. По-друге, макарони – це лише один із видів їжі, яку в усьому світі називають пастою (тобто тістом). По-третє, справжня паста має бути зроблена з твердих сортів пшениці – тоді вона і не липка, і смачна.

Навіть на батьківщині пасти, в Італії, добре не знають, скільки існує видів цього продукту. Тим паче, що постійно винаходяться нові зразки – незвичайної форми та кольору, з додаванням натуральних барвників – шпинату, овочевих і навіть фруктових соків. Здебільшого італійці називають нову пасту відповідно до візуальних асоціацій з її формою. Наприклад, усім відома вермічеле (вермішель) – це в перекладі "черв’ячки". А фестоні справді нагадує мереживні фестони на сукні. Зрештою, і ми, не знаючи оригінальної назви певних видів пасти, назвали їх таким же чином – ракушки, рожки, спіральки, бантики.

Оригінальна форма – це не єдина мета, яку переслідують творці нових видів пасти. Радше навпаки: форма диктується призначенням. Наприклад, на багатьох видах пасти є рифлення. Воно зроблене не для краси, а для того, щоб соус – "головний герой" страв із пасти – краще проникав у тісто. Цій же меті слугують і дірочки. Натомість, коли мета інша – залишити трохи більше сухого тіста, щоб оцінити його власний смак, – паста робиться з потовщеннями.

Щодо особливостей приготування справжньої пасти, то перша і головна "заповідь" – не переварити. Паста має бути трохи твердою, але не такою, щоб, як іриска, прилипала до зубів. Відтак її треба не викладати на тарілку, як додаток до котлети, відбивної чи сосиски, а змішувати з іншими компонентами страви – шматочками м’яса, овочів, грибами. Дуже важливий додаток до пасти – сир. Італійці полюбляють посипати пасту натертим пармезаном. Це дуже твердий і дуже дорогий сир, щоправда, використовують його економно – труть на дрібній терці і лише притрушують страву. Найпопулярнішою приправою є травичка орегано (у нас її називають материнкою). Часто додають оливки. Але найголовніше – соус. У жодному разі не кетчуп – це погибель для пасти. Соус треба готувати самому, і не обов’язково томатний. Підливи, які ми часто готуємо – грибна, м’ясна – чудово підійдуть і до пасти. Єдина умова – не поливати вже на тарілці, а змішати соус і пасту в каструлі чи сковорідці та трохи прогріти. Деякі італійські кухарі так високо цінують соус, що вважають: його має бути не менше, ніж самої пасти.


Рецепти пасти

Макарони

з помідорами

і шинкою

100 г шинки

1 кг помідорів

1 пучок петрушки

півпучка базиліку

100 г тертого твердого сиру

400 г макаронів

1 ст. л. вершкового масла

2 ст. л. оливкової олії

1 перчик чилі

1 цибулина

2-3 зубчики часнику


На помідорах зробити надрізи, занурити в окріп і зняти шкірку. Нарізати їх кубиками, так само нарізати шинку. В суміші масла та олії обсмажити цибулю, часник, перчик чилі. Додати помідори та шинку і потушкувати 40 хвилин. У соус, який утворився, вкинути відварені макарони разом із нарізаними петрушкою та базиліком, приправити сіллю і перцем, додати сир, перемішати. n

Спагеті

з часником

1 пучок петрушки

1 гострий перчик

3 зубчики часнику

500 г спагетті

50 мл оливкової олії

сіль, мелений чорний перець.


Чотири літри підсоленої води довести до кипіння і зварити спагеті. Тим часом вилити на сковорідку оливкову олію, розігріти, обсмажити в ній крупно нарізаний часник і перчик. Відтак викласти часник та перчик і вкинути в гарячу олію спагеті та нарізану петрушку. Добре перемішати, прогріти, приправити перцем, посолити за потреби. Подавати, прикрасивши перчиком.

Редактор: admin
26-03-2005, 18:28
Коментарів 0 Переглядів 2 257

Теги -

Чернівчани продовжують донатити на деталі для дронів, усіх небайдужих закликаємо долучатися

Рятувальникам про неї повідомили очевидці вже тоді, коли будинок був повністю охоплений вогнем
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Сьогодні, 17 травня, скористатися послугою можна на Центральній площі


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.
Бельгійці передали гроші на дрони. Блог Надії Будної
Чернівчани невтомно збирають кошти на дрони, плетуть маскувальні сітки та кікімори.
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"