Чому оливкова олія не завжди корисна: учені виявили цікаву особливість продукту

Новини України / Здоров'я
390
0
Чому оливкова олія не завжди корисна: учені виявили цікаву особливість продукту


Жирна кислота, що міститься в оливковій та багатьох інших оліях, стимулює вироблення нових жирових клітин в організмі. Це створює умови, які з часом можуть призвести до збільшення жирових запасів і небажаного набору ваги.

Про результати нового дослідження пише Newatlas.



У матеріалі йдеться, що раніше вважалося, що набір ваги, пов’язаний із цією жирною кислотою, є наслідком високої калорійності продуктів, у яких вона міститься. Проте дослідники з Університету Оклахоми разом із медичними науковцями Єльського університету та Нью-Йоркського університету нещодавно з’ясували, що це не так.

Науковці дійшли висновку, що олеїнова кислота - мононенасичена жирна кислота, яку вважають корисною для серця та холестерину, а також є ключовим складником середземноморської дієти, - у надмірній кількості здатна викликати надмірне вироблення сигнального білка AKT2 і пригнічувати активність регуляторного білка LXR. У результаті цього відбувається активний ріст клітин-попередників жирових клітин, які потім диференціюються в нові жирові клітини.

"Ми знаємо, що типи жирів, які люди вживають, змінилися в період епідемії ожиріння. Ми хотіли дізнатися, чи ожиріння викликається просто переїданням жирної їжі, чи все ж складом конкретних жирних кислот, які входять до складу олій", - розповів доцент кафедри біохімії та фізіології Медичного коледжу Університету Оклахоми Майкл Рудольф.

Зазначається, що олеїнова кислота є основною жирною речовиною в оливковій олії, також вона міститься в соняшниковій, авокадовій, арахісовій оліях та в багатьох тваринних жирах. Через те, що вона продовжує термін зберігання олій, високоолеїнові версії олій тепер широко використовуються в комерційній продукції та фастфуді.

У цьому дослідженні мишей годували продуктами з високим вмістом різних типів жирів, зокрема свинячого, кокосової олії, молочних жирів. З усіх вивчених жирних кислот лише олеїнова кислота активувала механізм розвитку жирових клітин в організмі, що призвело до збільшення вироблення клітин-попередників адипоцитів (APC) і прискорення їх дозрівання в жирові клітини. Такі ж біологічні зміни спостерігалися і в ізольованих людських APC у лабораторних умовах.

У нормальних умовах цей процес - адипогенез - є природним, корисним і контрольованим. Коли наші існуючі жирові клітини заповнюються, вони подають сигнал про необхідність резервного копіювання. На цей сигнал реагують "сплячі" APC, які активуються та перетворюються у нові жирові клітини, щоб безпечно зберігати енергію. Це дозволяє уникнути перевантаження окремих клітин, яке може призвести до їхнього розриву та потрапляння жиру в кров, печінку та м’язи, що може мати серйозні наслідки для здоров’я.

Однак дослідники з’ясували, що надмірне споживання олеїнової кислоти "ламає" цю систему безпеки, стимулюючи надмірне утворення нових APC і активацію вже наявних, навіть коли вони не потрібні.

"Жирові клітини можна уявити як армію. Коли ви вживаєте олеїнову кислоту, вона спочатку збільшує кількість "солдатів жирових клітин" в армії, що створює більшу здатність зберігати надлишкові поживні речовини. З часом, якщо цих поживних речовин стане занадто багато, може виникнути ожиріння, яке без контролю може призвести до серцево-судинних захворювань або діабету", - пояснив Рудольф.

До того ж, дослідження показують, що жирові клітини мають епігенетичну "м’язову пам’ять", тобто після їх формування вони не зникають при схудненні, а лише зменшуються в розмірах, але можуть залишатися в такому стані роками. Це ускладнює схуднення й полегшує набір ваги. Таким чином, збільшуючи кількість і готовність жирових клітин, олеїнова кислота може "налаштовувати" жирову тканину на подальше накопичення жиру.

"Я думаю, основне послання полягає в поміркованості й у тому, щоб споживати жири з різних джерел. Відносно збалансовані рівні олеїнової кислоти є корисними, але високі і тривалі можуть бути шкідливими. Якщо у людини є ризик серцевих захворювань, високе споживання олеїнової кислоти може бути не найкращою ідеєю", - зазначив Рудольф.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: