RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

%0%У нашому місті мало не щомісяця відкривається новий меблевий магазин. Здавалося б, тепер уже можна придбати меблі на будь-який смак, будь-якого стилю. Але насправді асортимент усіх незліченних меблевих "салонів" дуже одноманітний. Тому люди, які шукають оригінальності, дедалі частіше звертають свої погляди на старовинні речі. На жаль, збереглося їх зовсім небагато. Далася взнаки ціла епоха нещадного "оновлення" інтер’єрів. Найбільш драматичними були 50-60-ті роки, коли увійшли в моду поліровані меблі з ДСП, і ціла скарбниця добротних дерев’яних виробів згнила на смітниках. Тим, що збереглося, ми завдячуємо колекціонерам та просто людям зі смаком, які змогли протистояти модним віянням.

Де шукати?

У Чернівцях немає справжнього "блошиного" ринку, але ситуація небезвихідна. Окремі старовинні предмети інтер’єру можна шукати на ринках, де продають вживані речі: на вулицях Зеленій, Червоноармійській, Ентузіастів. Якщо пощастить, там може трапитися навіть щось із меблів. Але краще на це не розраховувати і просто запитувати продавців, адже більшість із них не мають можливості вивезти на ринок такий громіздкий товар, як меблі.

Є в Чернівцях і кілька так званих комісійних крамниць, де можна знайти неповторні речі. Найкраща з них – нещодавно відкрита на початку Руської – "Випадкові речі". Там є унікальні предмети – не обов’язково дуже старовинні, але неповторні, просякнуті духом свого часу. Меблів, зважаючи на невелику площу, небагато, але, знову ж таки, запитуйте!

Ще один шлях – оголошення в газетах. Це, звісно, займе багато часу, адже треба не лише зателефонувати, а ще й навідатися за певною адресою, і часом не однією, доки знайдеться щось потрібне. Однак, якщо ваша мета – неповторний інтер’єр, то доведеться потрудитися.

І нарешті найпростіший спосіб пошуку старовини – понишпорити на горищах своїх престарілих родичів. Там іноді припадають пилюкою справжні скарби.

Що купувати?

Головне, що треба засвоїти, вдаючись до пошуку старовинних речей, – вам не треба змагатися з колекціонерами і знавцями цієї справи. Не називайте те, що шукаєте, гордим словом "антикваріат". До антикваріату можуть належати лише речі, створені у певному стилі визнаними майстрами, речі, походження яких можна дослідити. Це надзвичайно дорогі екземпляри, доступні небагатьом. Натомість вам чудово слугуватимуть старовинні, або ж просто старі предмети, створені невідомими, але вправними майстрами. Їхні переваги – не колекційна цінність, а перевірена часом якість і особлива тепла енергетика. Тож обирайте те, що вам подобається, і що може "вписатися" в стиль вашого інтер’єру.

Як відновити?

У Чернівцях нині є майстри, які пропонують реставрацію меблів. Однак їхні послуги дуже дорогі. Якщо придбані вами меблі в не дуже "важкому" стані, ви можете спробувати підновити їх самотужки. Найперше – треба видалити бруд і пил. Не можна використовувати для цього воду, спирт. Поліролі для меблів не допоможуть. Найкраще придбати спеціальний розчинник, за допомогою якого можна зняти з деревини і бруд, і стару фарбу або лак. Для маскування подряпин існують воскові олівці різних кольорів – запитайте у господарській крамниці. Зверху нанесіть полірувальну мастику або морилку. Тепер ваша шафа, буфет чи комод має охайний вигляд. Але ви можете продовжити роботу, щоби перетворити цей предмет на цілком унікальний. Можна, наприклад, покрити його кількома шарами кольорового лаку. Коричневий підійде для "багатого" інтер’єру в європейському стилі, чорний – внесе в дім японський колорит, червоний – китайський. Для інтер’єру в сільському стилі можна пофарбувати і розписати меблі. Особливо це доречно, якщо предмет зроблений з деревини низької якості, котру скільки не очищуй – вона все одно не має досконалого вигляду. Головне – не боятися і сміливо підключати свою фантазію.
Редактор: admin
12-03-2005, 10:38
Коментарів 0 Переглядів 6 931

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.