RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Японська кухня – смак і краса

Японська кухня в Азії – те ж саме, що французька в Європі. Та ж сама вишуканість, повага до продукту і до людини, яка його споживатиме, така ж підвищена увага до сервірування. Всупереч стереотипам, суші (правильно сусі) – не єдине, чим славиться японська кухня. До того ж у нас помилково кажуть сусі на страви із сирої риби. Насправді ж сира риба – це сасимі, а сусі – будь-яка страва, приготовлена з рису із використанням оцту. Дуже часто в рулетики сусі загортають скибочки огірків, авокадо, моркви.

Японцям відомо понад десять тисяч видів морських тварин, більшість із яких – їстівні. Однак основою щоденного меню японців усе ж таки є рис. Вони вирощують особливий його сорт – з підвищеною клейкістю, щоб зручно було їсти паличками. До речі, така увага і повага до того, хто їстиме, виявляється в усьому: продукти ретельно подрібнюються чи відбиваються, людям різного віку подають різні порції (молодим – дещо більші), у спеку пропонуються менш калорійні страви. І тільки японський кухар восени прикрасить суп ретельно вирізаними з моркви "кленовими листочками".

Сервіруючи, японці цінують красу порожнечі – ніколи не заповнюють посуд дощенту. Крім того, у них немає поняття основної страви, натомість подають багато невеликих порцій різної їжі. Дещо з наших звичних продуктів японці не вживають – наприклад, молоко. Рідко їдять і м’ясо. А якщо вже їдять, то готують його дуже вишукано.


Етикет користування паличками (хасі)

- Не можна длубати їжу – брати лише верхній шматок

- Не користуючись, покласти палички гострими кінцями ліворуч

- Не затискати їх у кулаку – сприймається як погроза

- Не втикати "стовпом" у їжу – це елемент поминальної трапези


Рецепт

японської кухні

Темпура

Філе білої риби – 400 г

Креветки – 300 г

Морква – 1 шт.

Картопля – 3 шт.

Цибуля – 1 велика

Яйце – 2 шт.

Холодна вода – 2 чашки

Борошно – 2 чашки


Нарізати рибу пластинками товщиною півсантиметра. Моркву, картоплю і цибулю – кільцями однакової товщини. Приготувати кляр з яєць, борошна і дуже холодної води. Занурювати в нього кожен шматок і смажити в розжареній олії. Креветки смажити і їсти цілими, не чистити. Для утворення хрумкої скоринки важливий великий контраст між температурою кляру та олії.


Подавати із соусом, приготовленим із соєвого соусу (4 ст. л.), саке або білого столового вина (5 ст. л.), тертої білої редьки (3 ст. л.). Однак не поливати соусом, а подати його в окремій чашці.


Словничок

- Сусі – страва з рису з рибою або овочами

- Сасимі – страва із сирої риби

- Саке – рисовий алкогольний

напій (16-18 градусів)

- Темпура – овочі

або морепродукти у клярі

- Сукіякі – запечене м’ясо

- Тофу – соєвий сир

Редактор: admin
26-02-2005, 20:14
Коментарів 0 Переглядів 3 476

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вранці температура повітря становить -1°


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.