RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Марно сподівалися буковинці на різдвяні морози і почали жваво обговорювати, що справжні зими перевелися через глобальні зміни у природі, які загрожують катастрофами. "Чи так усе страшно, і коли очікувати аномалій погоди на Буковині?" – поцікавилися ми у доцента кафедри фізичної географії та раціонального природокористування географічного факультету ЧНУ.

– Останніми роками навіть неспеціалісти помітили значне потепління клімату. У цьому нічого дивного немає. Кліматичні зміни, як правило, відбуваються завжди й скрізь, це – складова змін глобальних природних процесів. Вони залежать від того, як працює так звана кліматична система (сюди входять поняття про ті процеси, які відбуваються в атмосфері, на суші й у Світовому океані). Складний взаємозв’язок процесів у системі "суша-океан-атмосфера" зумовлює хід атмосферних процесів на земній кулі. Зміни клімату залежать від того, в якому стані перебувають і як функціонують усі три складові цієї системи.

Потепління були

і раніше

Кліматичні зміни мають таку особливість: вони обов’язково зазнають періодичних коливань і змін. Тривалість таких періодів – від багатьох тисяч років до кількох десятків років. Але людське життя надто коротке, щоби спостерігати і проаналізувати такий повний цикл кліматичних змін. Ученими встановлено, що впродовж останніх двох тисяч років зміни клімату (які зафіксовано в археологічних, палеографічних, літописних джерелах) мають загальну тенденцію до потепління. Потепління, подібні до того, що були у грудні-січні 2004-2005 рр., спостерігаються досить часто. Наприклад, у ІХ-ХІ століттях (період Київської Русі) на території нинішньої України панував набагато тепліший клімат – у середній смузі визрівав виноград і вирощували теплолюбні культури. З кінця ХV до середини ХІХ ст. тривав період значного похолодання. А ось з кінця ХІХ століття до сьогодні спостерігається тривалий процес потепління. Про це свідчать дані метеоспостережень. Так, з початку ХХ століття розпочався новітній період потепління. Він тривав до 40-х років ХХ ст. З 40-х років до 50-х тривав період так званої кліматичної "стабілізації". А ось з кінця 70-х років на усій планеті, в тому числі і на території України, у кліматі спостерігається відновлення процесів активного потепління.

Територія України за циркуляційними процесами стає подібною до Західної Європи.

Як ці зміни відбувалися в Україні? За останні 30 років в Україні клімат змінювався таким чином: дуже помітно потеплішав холодний період року (з листопада до березня включно), а літо похолоднішало і стало більш вологим. Яка причина? Дуже проста: змінилася загальна циркуляція атмосфери у Північній півкулі. Якщо декілька століть тому на наш клімат більше впливали повітряні маси північних широт, то тепер – повітряні маси, які формуються південніше (у тропіках і субтропіках).

Отож зміна загальної циркуляції у Північній півкулі є причиною того, що над Україною також змінилася циркуляція повітря. За циркуляційними процесами наша територія стає подібною до Західної Європи. Тому до нас частіше надходить тепле атлантичне повітря. Набагато теплішими стали січень, лютий та березень. Водночас під впливом прохолодного і вологого атлантичного повітря холоднішим стало літо.

Температура зросла на 2,5 градуса

Найцікавіше, що в усій Україні кількість опадів дещо зросла, а на заході – ні. Однак у нас відбуваються помітні зміни розподілу опадів впродовж окремих місяців. Ми аналізували цю ситуацію і встановили, що є тенденція до зростання кількості опадів у жовтні, чого раніше не спостерігалося. Однак помітно зменшилася кількість опадів у квітні.

Ще сім років тому наші студенти у дипломних роботах аналізували перебіг температур та опадів з 1945 до 1995 року і виявили таку тенденцію: загальний ріст температур у Передкарпатті становить 2,5 градуса за Цельсієм. Останні дослідження науковців України свідчать, що на таку ж величину зросли температури повітря на всій території України.

Отож з приводу змін у кліматі хвилюватися не слід. Ці процеси закономірні, природні, й вони не підлягають контролю, їх не можна змінити. Просто слід до них пристосуватися.

Щодо глобального впливу, то одна із гіпотез – ріст температур відбувається через зміни складу повітря та зміни сонячної активності. Впродовж останнього століття значно збільшився викид забруднювальних речовин. А будь-які неприродні домішки у повітрі, особливо сполуки вуглецю, здатні поглинати велику кількість довгохвильової радіації, яку випромінює земна поверхня. Тому земне тепло не випромінюється у космос, а залишається біля поверхні Землі. Парниковий ефект є також однією з основних причин глобального потепління.

Отже, українські кліматологи вважають, що сучасне потепління клімату – це наслідок сумісної дії астрономічних чинників, земних циркуляційних процесів і впливу "парникового ефекту". 
Редактор: admin
20-01-2005, 15:11
Коментарів 0 Переглядів 2 809

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"
ВІДЕО Переглянути все відео

Перевірку влаштували закладам громадського харчування та комунальним установам

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.