Обіцяне здешевлення м’яса перед великодніми святами частково справдилося. Хто щонайменше за тиждень до свят придбав м’ясо на продуктових ринках міста – виграв. Бо майже усі види свинини та яловичини, крім філе та вирізки, на які державне регулювання не розповсюджується, коштували, як "наказали". Свинина коштувала у межах двадцяти гривень, сало можна було придбати за 7-10 гривень, яловичину – у межах 15-19 гривень за кілограм. А у п’ятницю-суботу – останні квітневі дні – попит на м’ясо суттєво зріс, а водночас й подорожчали на 2-3 гривні регульовані види м’яса. Філе та вирізка свинини не лише у передсвяткові дні, але й за тиждень коштували не менше 40 гривень за кілограм. Та, незважаючи на високу ціну, вирізку можна було придбати лише зранку.
Щоби не пояснювати кожному покупцеві, скільки коштує той чи інший шматок, продавці встановили цінники з вартістю. Деякі покупці скаржилися, що далеко не всі продавці дотримувалися вказаних цін. "Цінники для комісій і перевіряючих, а реальна ціна м’яса – інша", – пояснювали продавці м’яса. Подекуди прилавки у м’ясному павільйоні з табличками "місця для виробників" пустували.
Якщо у місті ще хоча би приблизно ціни були наближені до запропонованих урядом, то у районах спостерігалася інша ситуація. Наприклад, у Новодністровську передсвятковими днями ціни на м’ясо були значно вищими: сало коштувало 12-14 гривень, яловичина – понад 20 гривень, а регульовані види свинини – до тридцяти. Місцеві мешканці пояснюють, що виробники м’яса із сусідніх сіл просто не потрапляють на базар. Тут торгують винятково перекупники, які разом тримають високі ціни.
А ось купити перед святом м’ясо курки для багатьох було проблемою. У магазинах у місцях продажу курятини протягом дня стояли вивіски з написом "Товар буде о 17 годині". "Коли привозили м’ясо, вишиковувалися довгі черги, і купити могли ті, кому пощастило", – розповідають очевидці.
Водночас у супермаркетах можна було придбати недорого і курятину, й інше м’ясо навіть в останній передсвятковий день.
У перших числах травня м’яса на ринках майже не продавали. "Цими днями не різали тварин, бо свято, – розповідає одна з продавців на "Нижньому ринку", – а під кінець тижня буде багато м’яса". А ті, що продавали його, пропонують: підчеревину за 15-18 гривень, сало – за 12-15, костицю – за 28, філе – за 40 гривень за кілограм. Курятину після свят можна придбати: окорок – за 13 гривень, грудинку і стегно – за 15, філе – за 18 гривень за кілограм. Домашнє курча продавали за 15 гривень за кілограм.
5-05-2005, 11:03
0
2 169