RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Ялинка, якою буковинці прикрашають на Новий рік свої помешкання, виростає до двох-трьох метрів заввишки за період від 10 до 20 років. А щоби виросла ялинка вища 25-ти метрів та прикрасила площі Чернівців, потрібно не менше 50 років. Про це розповіли лісничі Берегометського державного лісомисливського господарства, в якому побували наші кореспонденти.

За радянських часів рубали до 100 тисяч ялинок

– Ми працюємо над тим, щоби не виконувати планів заготівлі та реалізації ялинок, що надходять до нас з владних структур.

– Нинішнього року Берегометське державне лісомисливське господарство зобов’язали заготовити п’ять тисяч новорічних ялинок. А загалом в області до Нового року планувалося зрубати 122 тисячі ялинок, – розповідає начальник відділу лісового господарства Берегометського державного лісомисливського господарства Іван АКРИШОРА. – Але ми самі собі визначили плани заготівлі, що не повинні перевищувати цього року 2100 ялинок. Це вдвічі менше за поставлене перед нами завдання з вирубки ялинок. Але буду відвертим, ми не хочемо виконувати і такого плану, щоби не нищити природу. Тому, станом на 19 грудня, заготовили для реалізації лише 1100 ялинок. Наше лісомисливське господарство з кожним роком скорочує заготівлю та реалізацію ялинок. Пригадую, за радянських часів наше лісове господарство до Нового року зобов’язувалося заготовити 100 тисяч ялинок. Тоді наші ялинки вивозили до Одеси, Молдови тощо. Ялинки, що реалізуються від нас, зараз заготовляються за рахунок сільськогосподарських угідь, прорубування квартальних просік, розчищення трас ліній електромереж, шляхів.

Працівники нашого лісового господарства негативно ставляться до вирубування ялинок лише заради того, щоби люди отримали новорічну цяцьку. Хочеться дочекатися часу, коли люди зрозуміють всю шкоду, якої вони завдають лісу, купуючи додому ялинку, і прикрашатимуть до Нового року будинки або штучними ялинками, або гілками ялинок – лише в такий спосіб ми збережемо ліс.

У квартирі довше стоїть "Ялиця біла"

– Чи є у вашому лісовому господарстві спеціально відведені території для вирощування ялинок?

– До нашого сорому та жалю, таких спеціально відведених територій для ялинок у нас немає. Гадаю, це дуже актуальна тема не лише для лісогосподарських підприємств. Йдеться про це вже давно, але розмовами все і закінчується, і не тому, що існують якісь реальні перешкоди. Щоби втілити ідею в життя, потрібна лише ініціатива та залучення додаткових інвестицій.

– Які види ялинок надходять у продаж?

– Два основні види ялинок, що можна побачити на ялинкових ярмарках, – це дендрологічний вид "Ялиця біла" та "Ялиця європейська", або, як її ще називають в народі, смерека. Хто розуміється на ялинках, ніколи не купує смереку, це дерево швидко обсипається – стоїть не більше десяти днів, на відміну від "Ялиці білої", котра, якщо дотримуватися необхідного для неї мікроклімату в кімнаті, простоїть до кінця новорічних свят. Щоб у вашому домі ялинка довше простояла, слід лише забезпечити їй вологе повітря та поставити у воду. Для тих, кому ще не доводилося вибирати новорічне дерево, скажу кілька основних ознак, за якими можна розрізнити "Ялицю білу" від "Ялиці європейської": у "Ялиці білої" хвоя плоска, темного забарвлення, менш колюча та рідше розміщена на гіллі, у смереки хвоя колюча та тонка.

Найбільше потерпає від людей ліс поблизу поселень

– Скільки коштує у вас ялинка?

– Ми працюємо переважно з юридичними особами під замовлення. На сьогодні ялинку до двох метрів відпускаємо за ціною 12 гривень, від двох до трьох з половиною метрів – 14 гривень 40 копійок. За кожен додатковий метр покупець повинен сплатити ще по дві гривні.

– Чи є у вашому господарстві проблеми з незаконним вирубуванням ялинок?

– Місцеве населення, якщо бачить наживу, ні з чим не рахується. Тому найбільше потерпають лісові масиви, що прилягають до населених пунктів. Наразі ми здійснюємо рейди, аби запобігти незаконному вирубуванню ялинок. Ось нещодавно в Чемернадському лісництві виявлено два факти таких крадіжок, було вкрадено 80 та 53 ялинки. Порушено справу, трьох зловмисників змусили погасити лісовому господарству збитки за двома справами на суму 3391 гривня 50 копійок. З кожного з порушників стягнуто адміністративний штраф у розмірі 85 гривень.

Вибирати ялинку

для Чернівців їздили сім разів

– Вибирати ялинку для чернівецьких площ Соборної та Філармонії їздили сім разів, – розповідає керуючий КП "Чернівецького міського комунального виробничого тресту зеленого господарства і протизсувних робіт" Анатолій САМОЙЛЕНКО. – Придивлялися до ялинок ще влітку, було близько 17 ялинок-кандидатів, але основний вибір здійснюється, коли випадає перший сніг, тоді можна цілком оцінити лісову красуню.

– Чи є якісь основні вимоги до центральних ялинок Чернівців?

– Це нелегка справа – знайти ялинку для чернівецьких площ, – каже Анатолій Петрович. – Ялинка на Соборній площі повинна бути не нижчою 25-ти метрів, цього року вона буде заввишки 27 метрів. Така ялинка повинна бути симетричною, зеленою та пишною. Зрубана ялинка буде ще підбиватися гіллям, щоби мала найкращий вигляд.

Минулого року ми везли ялинку для Соборної площі з села Чудея Сторожинецького району. Цьогоріч зрубали її поблизу селища Берегомет Вижницького району. Зіткнулися і з певними труднощами: ялинку не могли переправити через річку Серет, довелося залучати декілька одиниць техніки, довго чекали на кран.

– Скільки коштують ялинки для Соборної площі та площі Філармонії ?

– Ці ялинки вартують 538 гривень.
Редактор: admin
22-12-2005, 17:58
Коментарів 0 Переглядів 2 786

Теги -
На каналі розміщено документальні сюжети про повсякденне життя людей в різних куточках планети
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Матч відбувся на стадіоні "Буковина" у Чернівцях


Україна не Ізраїль. Блог Ярослава Волощука
Наївності нашої влади немає меж.
Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
ВІДЕО Переглянути все відео


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.