RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

З першого квітня одноразова допомога при народженні дитини становитиме 8 тисяч 497 гривень. Понад 3 тисячі гривень батьки отримають відразу після народження дитини, а залишок – упродовж року, рівними частками, на засадах, які буде визначено урядом окремо.

"Дитячі гроші" нікого не залишили байдужим: роки експериментів влади над громадянами України зробили їх підозрілими та недовірливими. Серйозні вчені та журналісти одразу розпочали дискусію, що нововведення cпричинить бум народжуваності дітей у батьків-алкоголіків та наркоманів, які, отримавши допомогу, одразу відмовляться від дитинки. Щопрада, більшість із критиків нового закону вийшли із репродуктивного віку (коли жінка та чоловік можуть зачати і народити дитину) ще наприкінці минулого століття, а тому на довіру не заслуговують.


Кому і де будуть виплачувати допомогу

Відповідно до законодавства, одноразова допомога при народженні дитини призначається одному із батьків на кожну народжену чи всиновлену дитину на основі свідоцтва про народження (рішення про усиновлення). Щоб отримати допомогу, слід звернутися не пізніше, ніж через шість місяців після народження дитини. У разі народження мертвої дитини цей вид допомоги не виплачується.

Батьки, які працюють, зможуть отримати гроші за місцем роботи (батька чи матері) після того, як принесуть усі потрібні документи: заяву на допомогу, копію свідоцтва про народження дитини, а також довідку про її народження. Студенти й безробітні батьки повинні звернутися до служб соцзабезпечення і надати ще додатково довідку з вузу (що вчаться) або копію трудової книжки (що звільнені).


Кому не пощастило

Можна лише уявити, що відчуватимуть батьки народжених 31 березня. Особливо – за відсутності почуття гумору.

Знадобиться воно також мамам-підприємцям. Така мама повинна припинити займатися підприємництвом, інакше допомоги не отримає. Ця законодавча норма діє вже не перший рік. Щоправда, дотепер одноразова допомога була надто малою, щоби заради неї відмовлятися від бізнесу.

Скільки коштує малюк

П’ятимісячна Богданка (див. фото) – друга дитина у родині чернівчанки Валентини Олексіївни. Коли її старшій доньці Катрусі виповнилося два з половиною роки, вони з чоловіком вирішили: будемо народжувати.

– З упевненістю можу сказати, що закон про 8,5 тисячі – це дуже своєчасна і потрібна допомога, – каже Валентина Олексіївна. – Для молодої родини – це неабияка підтримка, якої дотепер не було. Вважаю, багато людей зважаться на народження другого або третього малюка. Я народила восени, коли про новий закон лише говорили, як правило, з іронією. Пригадую, після пологів лежала у палаті із трьома жінками, й ми ще жартували, що якби ми не поспішали, то мали би 8,5 тисячі.

Малюк насправді сьогодні вимагає значних коштів. Коли народилася Богданка, на "придане" ми одразу витратили майже 3 тисячі гривень. Зважте самі: найдешевший сучасний візок коштує 120 доларів, на одяг пішло майже 600 гривень (малесенький зимовий комбінезон вартує 30 доларів на Калинівському), ванночка – 50 гривень, памперсів йде щомісяця 2 пачки, а це – 150 гривень тощо. Я годую дитину сама, а знайомі, які змушені купувати суміші, витрачають на місяць від 150 гривень (дешева суміш "Малыш") до 300 гривень (суміші іноземного виробництва).

Добре, коли дитинка здорова, а нашій донечці потрібні спеціальні ліки для шлунка, які коштують чимало.

Нині Богданці 5 місяців, і щомісяця на неї витрачаємо 300-400 гривень.


Чи зросте народжуваність

Населення України невпинно продовжує скорочуватися. За статистикою, минулого року на 1000 осіб народилося усього 9 малюків. Щоби зупинити скорочення, необхідні інші показники – 17 діток. Чи стане нас більше? Молоді батьки сповнені оптимізму, пенсіонери та зарозумілі демографи – сумніваються. Деякі навіть висловлюють припущення, що зросте кількість покинутих дітей.

– Не згідна з цим, – каже лікар-педіатр спеціалізованого обласного Будинку дитини Зоя Макєєва. – Не вважаю, що збільшиться кількість покинутих дітей, а ось кількість родин, які зважаться на народження другої-третьої дитини – збільшиться.

Щодо бесід про те, що після збільшення допомоги на дитину матеріально незабезпечені мами вже не будуть відмовлятися від дітей, бо буде за що їх годувати – я у це не вірю. Із мого досвіду: від дітей відмовляються не через те, що немає грошей на їхнє годування, а через те, що немає у таких мам у серці любові.

8,5 тисячі – сума чимала, тому необхідний контроль з боку держави за тим, на що витратила мама гроші. Звичайно, що асоціальні мами будуть народжувати, й потрібен механізм, щоби у разі відмови від малюка гроші надходили на ощадну книжку дитини чи на рахунок закладу, куди потрапила покинута дитина.

Головний державний соціальний інспектор Головного управління праці та соціального захисту населення Світлана Антимійчук вважає, що допомогу слід надавати не грошима: "На мою думку, допомогу слід здійснювати не грошима, а, наприклад, спеціальними картками, за якими можна буде придбати дитяче харчування, памперси. Тоді буде упевненість, що гроші справді витратили на дитину".


Найболючіше питання

Як же зробити так, щоби "дитячі гроші" не пішли на горілку та наркотики у неблагополучних родинах? Над цим питанням у Міністерстві праці та соціальної політики вже міркують, і розтягнута аж на рік виплата грошей – один із профілактичних заходів. Планується, що помісячно будуть отримувати гроші лише ті мами, які реально дбають про малюків. Як буде здійснюватися контроль – поки що не відомо, але сумнівів немає: 8,5 тисячі – це чудово. А щодо критики, то спадає на думку історія з фільмом геніального режисера Фелліні. Багато років тому він зняв культовий й геніальний фільм, назвав його... Як би ви думали? Правильно – "8,5"... Було багато критики й несприйняття, але з часом усі зрозуміли: "8,5" – це чудово!"

Редактор: admin
31-03-2005, 17:04
Коментарів 0 Переглядів 3 191

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До майстеркласу долучилися заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти


«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.