RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Буковині загрожує затоплення. Управління Міністерства надзвичайних ситуацій попереджає про цю загрозу з настанням потепління. Найбільша небезпека паводків є в Путильському, Вижницькому, Сторожинецькому та Хотинському районах. Через ці райони протікають річки, на яких можуть утворитися льодові затори.

Гідрометеорологи помітили, що нинішні умови в Україні дуже подібні до передпаводкової ситуації 2001 року. Тепла зима, багато снігу на промерзлому грунті створюють передумови формування великих паводків, особливо в гірських районах, якщо підуть дощі. Сформований у верхів’ях гірських річок паводок за 3-4 години може призвести до підвищення рівня води на 1,5-2,5 метра, а за добу – вже на 4-5 метрів. У Карпатах, за висновками вчених, з 1992-1993 років спостерігається період підвищеної водності, який, за прогнозами, триватиме до 2005-2008 років.

Повені та паводки можуть руйнувати будинки, мости, розмивати залізничні та автомобільні дороги, спричинювати аварії на інженерних мережах, знищувати посіви. Через повені та паводки просідають будинки та земля, виникають зсуви й обвали.

Щоби попередити надзвичайні ситуації, працівники МНС встановили постійний контроль за гідрологічною обстановкою, рівнями води на річках і водоймах. Також організовано перевірку стану водогосподарських споруд щодо їхньої готовності до утримання підвищених рівнів води. Забезпечено готовність оперативних мобільних груп, техніки, плавзасобів для залучення до дій в умовах паводка та пропуску льодоходу й повені.


Дії у разі загрози виникнення повені, паводка:

- Запам’ятайте! Сирени та переривчасті гудки підприємств і транспортних засобів – це сигнал "Увага всім". Негайно увімкніть радіоприймач або телевізор. Уважно слухайте інформацію про надзвичайнуситуацію та інструкції про порядок дій, не користуйтеся без потреби телефоном, щоби він був вільним для зв’язку з вами.

- Зберігайте спокій, попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям та людям похилого віку.

- Дізнайтеся у місцевих органах державної влади та місцевого самоврядування місце збору мешканців для евакуації та готуйтеся до неї.

- Підготуйте документи, одяг, найбільш необхідні речі, запас продуктів харчування на декілька днів, медикаменти. Складіть усе у валізу. Документи зберігайте у водонепроникному пакеті.

- Від’єднайте всі споживачі електричного струму від електромережі, вимкніть газ.

- Перенесіть більш цінні речі та продовольство на верхні поверхи або підніміть на верхні полиці.

- Переженіть худобу, яка є у вашому господарстві, на підвищену місцевість.


Дії у зоні раптового затоплення під час повені, паводка:

- Зберігайте спокій, уникайте паніки.

- Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти та інші необхідні речі.

- Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.

- За можливості, негайно покиньте зону затоплення.

- Перед виходом з будинку вимкніть електрику та газ, загасіть вогонь у пічках. Зачиніть вікна та двері, якщо є час – закрийте вікна та двері першого поверху дошками (щитами).

- Відчиніть хлів – дайте худобі можливість рятуватися.

- Підніміться на верхні поверхи. Якщо будинок одноповерховий – займіть горішні приміщення.

- До прибуття допомоги залишайтеся на верхніх поверхах, дахах, деревах чи інших підвищеннях, сигналізуйте рятівникам.

- Перевірте, чи немає поблизу потерпілих, надайте їм, за можливості, допомогу.

- Потрапивши у воду, зніміть з себе важкий одяг і взуття, відшукайте поблизу предмети, якими можна скористатися до одержання допомоги.

- Не переповнюйте рятувальні засоби (катери, човни, плоти тощо).


Дії після повені, паводка:

- Переконайтеся, що ваше житло не отримало внаслідок повені жодних ушкоджень та не загрожує заваленням, відсутні провалини в будинку і навколо нього, не розбите скло і немає небезпечних уламків та сміття.

- Не користуйтеся електромережею до цілковитого висушування будинку.

- Обов’язково кип’ятіть питну воду, особливо з джерел водопостачання, які було підтоплено.

- Просушіть будинок, ретельно очистіть та продезінфікуйте забруднений посуд і домашні речі та прилеглу до будинку територію.

- Здійснюйте просушування затоплених підвальних приміщень поетапно, з розрахунку 1/3 об’єму води на добу.

- Електроприладами можна користуватися тільки після їх ретельного просушування.

- Заборонено вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені. Позбавтеся від них та від консервації, що була затоплена водою і отримала ушкодження.

- Все майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції.

- Дізнайтеся у місцевих органах державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

Редактор: admin
1-03-2005, 20:28
Коментарів 0 Переглядів 1 994

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.