Виноградне вино містить мінеральні солі, вітаміни С, В1, В2, В12, РР. У натуральних винах, окрім речовин, які накопичуються плодами рослин, є ферменти, вітаміни і біологічно активні речовини. Під час виготовлення вина не використовують термічної обробки, тобто вітаміни, які є у винограді, зберігаються.
Вино має бактерицидну дію. Так, наприклад, у ньому гинуть холерні і тифозні бактерії. Воно також виявляє захисну дію на коронарні судини. Вживання вина у невеликій кількості навіть збільшує опір організму до інфекційних хвороб. Також вживання цього напою допоможе підвищити рівень гемоглобіну.
На думку експертів, сухе вино приносить максимальну користь, коли його вживають разом з їжею. Не варто через "корисність" вино пити літрами. Ризик для здоров’я виникає якщо щодня вживати по 500 грамів вина, а для жінок достатньо половини цієї дози.
Коментарі фахівців Віктор Тащук,
завідувач кафедри кардіології, професор:
Пити те вино, яке виготовляють у наших домашніх умовах, я би не радив. Адже роблять його без дотримання спеціальної технології. Кількість неокислених продуктів у таких винах досить висока, а це шкодить печінці. Окрім того, невитримана кислотність призводить до розладу кишково-шлункового тракту, гастриту. Якщо домашнє вино – улюблений напій, то краще пити вина молдовського чи кримського виробництва. Там все ж таки і технологія більше витримується, і свої сімейні винні традиції є”.
Марина Патратій, доцент кафедри факультетської терапії, гастроентеролог:
Ста грамів вина на день не зашкодить. Але навіть якщо це домашнє вино, воно повинно бути якісним. Дуже часто бродіння вина зупиняють з допомогою спирту, таким чином створюючи кріплені вина. Такі вина організму тільки шкодять. А ось домашні вина, зроблені лише з фруктів та цукру, містять достатню кількість вітаміну С, а завдяки своїм мікроелементам добре впливають на травлення. Але, наголошую, корисні вони у невеликій кількості”.