RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Холестерин вважається головним винуватцем розвитку атеросклерозу, який призводить до стенокардії, інфарктів та інсультів. З ним намагаються боротися, але це не завжди вдається. Крім того, виявилося, що він не завжди шкідливий. Є "поганий" холестерин, який справді призводить до атеросклерозу, а є "хороший", який перешкоджає його розвитку.

Перша ознака – жирові бляшки

– В організмі людини холестерин, або холестерол, – важлива складова частина гормонів і кожної клітини, – розповідає кардіолог обласного кардіологічного диспансеру Ярослав ГУЛІН. – Це своєрідний захист клітини від зовнішнього впливу. Тож не можна категорично сказати, що холестерин – це погано.

Щоби з’ясувати, потрібно зважити на деякі нюанси. Холестерин потрібен організму щодня, бо захищає клітини від токсинів, від інфекційних агентів, підтримує тиск крові тощо. Його організм виробляє самостійно. Але є ще холестерин з їжі, яку ми вживаємо, він засвоюється через печінку і нирки.

Спочатку в організмі утворюється не справжній холестерол, а так званий легкий. Якщо організм здоровий і все гаразд, то легкий холестерол швидко перетворюється на важкий, тобто "хороший", а потім на загальний. А саме легкий, або "поганий" холестерол, який вчасно не зазнав перетворення, є найбільш шкідливим для здоров’я. Він швидко переходить через стінку судин і пошкоджує їх.

Проблеми з холестерином можуть бути вродженими – вже з народження виробляється "поганий" холестерин. Але зазвичай вони починаються після статевого дозрівання.

Маленькі "жирові" бляшки біля очей, де накопичуються ліпіди, є ознакою того, що у людини порушено жировий обмін. Ті, у кого підвищений рівень холестерину, потерпають від підвищеного артеріального тиску та серцево-судинних захворювань.

Лікування дієтою

Щоби розпочати лікування, насамперед потрібно діагностувати, який холестерин у надлишку. І якщо є надмірна кількість загального холестерину або холестерину легкої фракції, потрібно одразу подумати про своє харчування і почати лікуватися дієтою.

Найбільше холестерину у таких продуктах, як м’ясо, тваринні жири, яєчні жовтки, вершкове масло тощо. Тому саме їх потрібно менше вживати, натомість варто урізноманітнити свій раціон бобовими, овочами та фруктами, горіхами, згадати про рибні дні. Жири, які містяться у рибі морській, ставковій чи річковій, дуже корисні. Вони збалансовують жири їжі і зменшують їхню шкоду.

Зменшують концентарцію шкідливих речовин і всмоктування жирів помідори, капуста, яблука, зелень, зокрема, петрушка, кріп тощо. Крупи теж "перекривають" шлях жирам.

Помірні дози алкоголю, за умови відсутності хвороб серця, печінки і нирок, розщеплюють жири і покращують їх перетравлення. Щодня можна випивати від 15 до 30 грамів чистого алкоголю. "Корисною" дозою вважається приблизно 50 грамів горілки на добу, 100 г вина (краще червоного).

"Спаліть" холестерин

Однією з причин утворення холестерину є надмірна вага та малорухливий спосіб життя. Холестерин можна "спалити", тож необхідно давати організмові більше фізичних навантажень.

Якщо людина часто нервує, то навіть нормальний рівень холестерину може бути для неї шкідливий. Під час хвилювань судини частіше звужуються і стають ослабленими та беззахисними навіть перед "нормальним" холестерином. Тож нервові напруження удвічі збільшують число уражень серця та судин.

Якщо дієта не допомагає, переходьте до медичних дій. Використання спеціальних препаратів гарантовано зменшить кількість холестеролу. Щоправда, це дороге лікування – на місяць на ліки потрібно витратити від 30 до 200 гривень. Але ефективні вони доти, доки їх приймають.

– Загалом бажання дотримуватися нормального рівня холестерину впливає на здоров’я людини позитивно і навіть може додати декілька років життя, – каже Ярослав Орестович.


здорове меню

Продукти з високим вмістом холестеролу

- Вершкове масло, м’ясний жир, сало, ковбаса салямі, паштет, качка, гуска;

- яйця;

- жирне молоко, згущене молоко, сметана, жирні сири, жирний кефір;

- ікра риб;

- картопля, смажена на смальці;

- тістечка, жирне печиво, морозиво;

- супи на жирних бульйонах;

- сметанні соуси, майонез або інші жирні приправи.


Продукти з низьким вмістом холестеролу

- Курка, індичка, кролик;

- молочні продукти: нежирне молоко – 1-2%, нежирні сири;

- риба.


Безхолестеринові продукти

- Рослинна олія;

- фрукти, овочі, крупи, бобові, горіхи.


Аналіз

на холестерин

Збільшення загального холестеролу або його легкої фракції призводить до численних пошкоджень судин, атеросклерозу та ішемічної хвороби.

Дізнатися, якого холестерину в надлишку, можна з допомогою аналізу. Але варто точно вказати, що потрібен саме аналіз фракцій холестерину, тобто легких, важких та загального.

Показник загального холестерину у кількості 5,2 ммоль/л вважається верхньою межею норми, і ще не шкодить здоров’ю. 6,2 ммоль/л – це вже ризик збільшення смертності від хвороб серця удвічі, 7,2 ммоль/л – утричі.

Корисна адреса: м. Чернівці, діагностичний центр, вул. Стасюка, 5 А.

Редактор: admin
26-05-2005, 12:55
Коментарів 0 Переглядів 4 052

Теги -

Чернівціобленерго" оприлюднив години заживлення груп споживачів
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.