RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Гострий або ниючий біль за грудиною свідчить про проблеми із серцем. У такому разі дуже важливо вчасно обстежитися.

Діагностика

на біговій доріжці

Основою всіх дослідженьфункціональної діагностики є електрокардіограма. Це незамінний метод для діагностики гострих порушень коронарного кровообігу, порушень серцевого ритму та провідності. Саме за показниками кардіограми можна визначити, які проблеми у людини.

– Людям після 40 років хоча би раз на рік потрібно робити кардіограму, – радить завідувач віділення функціональної діагностики Чернівецького діагностичного центру Марія ГІНГУЛЯК. – А тим, хто відчуває гострий або ниючий біль за грудиною, біль, який віддає під лопатку, електрокардіографічне обстеження – терміново необхідне. Якщо лікар прослуховує шуми у серці і підозрює якісь інші захворювання, він направляє на ультразвукову діагностику серця і фонокардіографію.

Високоінформативним методом дослідження серця вважається ехокардіографія, або ультразвукове дослідження серця з доплеорографічним аналізом. За допомогою ультразвукового апарату лікар бачить камери та клапани серця, розміри та товщину міокарда, кількість серцевих скорочень. Обстеження визначає зміни та відхилення органу, вроджені та набуті вади. Вади серця діагностує і фонокардіографія.

– Іноді буває, що людина відчуває біль у серці, але кардіограма жодних відхилень не показує, тоді ми здійснюємо електрокардіографію з фармакологічними пробами, – розповідає Марія Олександрівна. – Даємо спеціальні медикаменти і визначаємо, які зміни відбуваються на фоні цих препаратів. Використовуємо також і електрокардіографію з дозованим фізичним навантаженням – бігову доріжку (є лише в діагностичному центрі), з допомогою якої вдається визначити працездатність серця. Серце починає інтенсивніше працювати завдяки рухам на біговій доріжці, темп бігу на якій протягом обстеження змінюють. Тоді можна визначити, що біль з’являється саме через надмірне навантаження. Ці методи дозволяють діагностувати приховані ознаки ішемічної хвороби серця.

Відмовтеся

від "улюбленого холестерину"

За словами лікаря, людей, які мають проблеми із серцем, з’явилося більше. Наприклад, минулого року кардіообстеження пройшли понад 15 тисяч людей, діагностовано понад 200 вроджених вад серця та понад 1000 набутих.

Серцеві проблеми "помолодшали", і тепер дедалі частіше турбують молодь, зокрема студентів.

– Це пов’язано із ритмом життя, стресовими ситуаціями, неправильним харчуванням, негативним впливом нікотину та алкоголю, – вважає Марія Гінгуляк. – Також на серцево-судинні захворювання може вплинути і те, що Чернівецька область – ендемічна зона, захворювання щитовидної залози впливають і на серце.

Дуже небезпечні для серця ГРЗ, грип, а особливо ангіна, які є причиною запальних процесів серця. Тому після застуди було би дуже корисно зробити кардіограму та ультразвукове обстеження серця, адже вірусні інфекції часто стають причиною міокардитів. Цього, на жаль, майже ніхто не робить, тому і виникають "невідомо звідки" проблеми зі здоров’ям.

Щоби якомога менше турбували серцеві проблеми, намагайтеся уникати стресових ситуацій і не забувайте про фізичну активність – хоча би 30 хвилин на день ходіть пішки. Важливо правильно харчуватися.

– Насамперед потрібно відмовитися від продуктів, які містять багато холестерину: сало, різні смажені страви тощо. А це зазвичай та їжа, яку ми дуже любимо, – каже Марія Олександрівна. – Найкраще якомога більше вживати сиру, печеної картоплі, а також родзинок, кураги, тобто продуктів, багатих на калій.


Для обстеження необхідно:

- мати із собою результати попередніх обстежень електрокардіографії та фонокардіографії, якщо такі є;

- перед ультразвуковим дослідженням серця необхідно зробити електрокардіограму.

Редактор: admin
24-03-2005, 22:01
Коментарів 0 Переглядів 4 874

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Після розмови публіцист роздав автографи на своїй книзі та сфотографувався з прихильниками


Зміни  клімату? Та це ж вигадка. Блог Ярослава Волощука
Не впевнений, що ви із першого разу вгадаєте, кому належить фраза, що винесена у заголовок блогу.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.

Двоколісний та триколісний транспорт на електродвигунах все більше набирає популярності серед водіїв і водійок. Електромопед характеризується достатньо високим запасом ходу, оптимальною швидкістю руху та зручністю в управлінні.